Skocz do zawartości
IGNORED

Moc wzmacniacza o moc kolumn.

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Zalozmy, ze mamy kolumny o mocy 20-100. Czy jak podlacze wzmacniacz 2x25 to bedzie dobrze grac tylko w zakresie 20-25, bo tylko w tym zakresie pokrywa sie moc wzmacniacza z zaleceniami dot. kolumn? A jak podlacze wzmacniacz 2x75 to w zakresie 20-75?

Domyslam sie, ze dane sa przyblizone ale czy jest taka ogolna zaleznosc?

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

https://www.audiostereo.pl/topic/129349-moc-wzmacniacza-o-moc-kolumn/

To zależy od wielu czynników. Poczytaj tutaj o mocy,watach itd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Gość numik

(Konto usunięte)

to zbytnie uproszczenie, zależy jeszcze od skuteczności, rezerwy prądowej, itp. Przykład? Na tych samych kolumnach wzmacniacze o tej samej w teorii mocy zachowywały się różnie, np. Baltlab i Audiolab dobrze, Exposure też, a Roksan Caspian mki padł. Niektóre piece lepiej sobie radzą w 8ohm, a już w 4 słabiej.

Za to na innych kolumnach (Paradigmy) nieźle sobie radzący ogólnie ww. Audiolab jakoś nie pociągnął, a słabszy niby Rotel a owszem.

U mnie zawsze nominalna moc wzmacniacza trochę wyższa od nominalnej mocy podłączonych do niego kolumn. To podstawa bezpieczeństwa systemu.

Dobór brzmieniowy to inna kwestia.

Zalozmy, ze mamy kolumny o mocy 20-100. Czy jak podlacze wzmacniacz 2x25 to bedzie dobrze grac tylko w zakresie 20-25, bo tylko w tym zakresie pokrywa sie moc wzmacniacza z zaleceniami dot. kolumn? A jak podlacze wzmacniacz 2x75 to w zakresie 20-75?

Ta informacja na kolumnach oznacza, ze bezpiecznie bedzie podlaczac do nich wzmacniacze o minimalnej mocy 20w na kanal. Oznacza to, ze podlaczajac do tych glosnikow wzmacniacz o mocy 10w narazamy sie na uszkodzenie glosnikow, ze wzgledu na znieksztalcenia ktore powstana w wyniku przesterowania wzmacniacza.

Jesli natomiast podlaczymy wzmacniacz o mocy wiekszej niz 100w mozemy spalic glosniki z powodu dostarczenia do nich zbyt duzej mocy, takiej ktorej nie sa juz w stanie przetwozyc na dzwiek. Zamienia sie ona wtedy w cieplo pod wplywem ktorego drut cewki sie przepala.

I po glosniku.

Moga tez nastapic uszkodzenia mechaniczne, ale to juz raczej mniejsze prawdopodobienstwo.

Ta informacja na kolumnach oznacza, ze bezpiecznie bedzie podlaczac do nich wzmacniacze o minimalnej mocy 20w na kanal

A co to jest moc minimalna wzmacniacza?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

to zbytnie uproszczenie, zależy jeszcze od skuteczności, rezerwy prądowej, itp. Przykład? Na tych samych kolumnach wzmacniacze o tej samej w teorii mocy zachowywały się różnie, np. Baltlab i Audiolab dobrze, Exposure też, a Roksan Caspian mki padł. Niektóre piece lepiej sobie radzą w 8ohm, a już w 4 słabiej.

Za to na innych kolumnach (Paradigmy) nieźle sobie radzący ogólnie ww. Audiolab jakoś nie pociągnął, a słabszy niby Rotel a owszem.

To jak z samochodami...więcej mocy potrafi się niekiedy przydać.Wysterujesz nawet b.trudne kolumny.

De gustibus non est disputandum

A co to jest moc minimalna wzmacniacza?

Tu nie chodzi o minimalna moc wzmacniacza, tylko o minimalna moc potrzebna do wysterowania tych kolumn przy wiekszych poziomach glosnosci. Zebys dobral wzmacniacz taki, ktory da Ci te minimum 20w mocy, bo jak kupisz do nich 10w i bedziesz chcial glosniej pograc, to wzmacniacz niezle dostanie w dupe a taki 80w nawet sie nie spoci.

Co oznacza że mamy moc kolumn 20-100? Rozumirm ze jest to w W. Ale chodzi o znamionowa 20 a muzyczną 100?

W skrócie 100 nie oznacza nic. Bliżej jak głośno zagrają.

20 oznacza ile kolumny mają wytrzymać przy dostaraczeniu om 20 W przez 100 godzin.

Pozdrawiam

Co oznacza że mamy moc kolumn 20-100? Rozumirm ze jest to w W. Ale chodzi o znamionowa 20 a muzyczną 100?

W skrócie 100 nie oznacza nic. Bliżej jak głośno zagrają.

20 oznacza ile kolumny mają wytrzymać przy dostaraczeniu om 20 W przez 100 godzin.

Pozdrawiam

To oznacza ze 100w wzmacniacz wykorzysta w pelni mozliwosci tych zestawow glosnikowych.

Mocniejszy moze doprowadzic do ich uszkodzenia a wzmacniacz o mocy mniejszej niz 20w bedzie sie z tymi kolumnami poprostu meczyl i moze dojsc do jego uszkodzenia. Moga rowniez zostac uszkodzone glosniki wysokotonowe poniewaz wzmacniacz o mocy mniejszej niz 20w zacznie szybko generowac przestery.

To tak jak bys zamontowal silnik od malucha w duzej ciezarowce i probowal tym jezdzic. Pojedzie, ale z jakimi osiagami i jak dlugo da rade sie tak meczyc.

Gość numik

(Konto usunięte)

To jak z samochodami...więcej mocy potrafi się niekiedy przydać.Wysterujesz nawet b.trudne kolumny.

zdecydowanie, mając Xaviany Neox2 bardzo się o tym przekonałem, tu każdy 1W ma znaczenie, zapas, rezerwa, dyktowanie warunków kolumnom. Mam teraz 140W w 4ohm, chciałbym dojść do ok.200, szkoda że końcówki Caspiana nie są zbyt mocne, miałbym problem z głowy na zawsze ;)

To oznacza ze 100w wzmacniacz wykorzysta w pelni mozliwosci tych zestawow glosnikowych.

Mocniejszy moze doprowadzic do ich uszkodzenia a wzmacniacz o mocy mniejszej niz 20w bedzie sie z tymi kolumnami poprostu meczyl i moze dojsc do jego uszkodzenia.

Nie. Teraz podajesz zalecaną moc wzmacniacza do kolumn. To inny parametr niż moc samych kolumn.

Dla przykładu, akurat ten gdyż jest skrajnie dobry :)

RP-260F - Kolumna głośnikowa podłogowa

PARAMETRY PODSTAWOWE

Moc ciągła 120 W

Moc szczytowa 500 W

Skuteczność 97dB @ 2.83V / 1m

Impedancja 8 Ω

Pasmo przenoszenia 35-24000 Hz

Oznacza że kolumna wytrzyma przez 100 godzin dostarczaną im moc 120W. Według tego co powiedziałeś oznacza że 500W wzmacniacz na kanał!! wykorzysta w pełni potencjał kolumn. No jednak nie.

Nie. Teraz podajesz zalecaną moc wzmacniacza do kolumn. To inny parametr niż moc samych kolumn.

Dla przykładu, akurat ten gdyż jest skrajnie dobry :)

RP-260F - Kolumna głośnikowa podłogowa

PARAMETRY PODSTAWOWE

Moc ciągła 120 W

Moc szczytowa 500 W

Skuteczność 97dB @ 2.83V / 1m

Impedancja 8 Ω

Pasmo przenoszenia 35-24000 Hz

Oznacza że kolumna wytrzyma przez 100 godzin dostarczaną im moc 120W. Według tego co powiedziałeś oznacza że 500W wzmacniacz na kanał!! wykorzysta w pełni potencjał kolumn. No jednak nie.

No i ok.

Ale w tym temacie ktos sie pyta o zalecana moc wzmacniacza a nie o moc ciagla.

Moc ciagla jest podawana jako jeden parametr dla przykladu 120w a zalecana moc wzmacniacza od do. Czyli od 20-100w. Ja wyczytalem z pierwszego postu o mocy od 20-100w co oznacza ze rozmawiamy o rekomendowanej mocy wzmacniacza a co wyczytales Ty, to ja nie wiem.

Te dane nie są przybliżone, tylko z d... wzięte. Moc znamionowa kolumn nie jest zakresem, lecz określoną liczbą, która jest mocą głośnika(ów) niskotonowego w tej kolumnie i właśnie do mocy znamionowej kolumny dobiera się wzmacniacz.

U mnie zawsze wzmacniacz ma trochę większą moc (RMS), jak kolumny i nigdy nie miałem z tego tytułu problemów.

Jeśli produceny podaje taki zakres, jak w poście założyciela, możliwe że producent wsadził tam stosunkowo słabe mocowo głośniki niskotonowe i wstydzi się podać moc wg norm.

Rozwiązaniem problemu jest obliczenie min. mocy wzmacniacza potrzebnej do osiągnięcia potrzebnego natężenia dźwięku, co jest skomplikowane...ale nie tak bardzo, kiedy założymy, że wzmak jest ideałem.

Tu nie chodzi o minimalna moc wzmacniacza, tylko o minimalna moc potrzebna do wysterowania tych kolumn przy wiekszych poziomach glosnosci. Zebys dobral wzmacniacz taki, ktory da Ci te minimum 20w mocy, bo jak kupisz do nich 10w i bedziesz chcial glosniej pograc, to wzmacniacz niezle dostanie w dupe a taki 80w nawet sie nie spoci.

Więc powinieneś był napisać mocy maksymalnej minimum 20W.

Ją przeczytałem tak jak trzeba moc kolumn 20-100. I ten parametr wziąłem pod dyskusję.

Ja mysle, ze autorowi watku chodzilo o rekomendowana moc wzmacniacza a Ty jako czlowiek z branzy powinienes sie zorietowac. Ja nigdy nie widzialem na kolumnach oznakowania, ze ich moc jest "od do".

Moc kolumn to moc kolumn. Często podawane są dwie wartości. Mój przykład u góry. Ale fakt mogliśmy inaczej zrozumieć autora. Generalnie się że sobą zgadzamy.

Jeśli autor wątku powróci tu jeszcze może określi czy dowiedział się już tego co pytał?

Czy też wciąż go coś nurtuje.

Jeśli autor wątku powróci tu jeszcze może określi czy dowiedział się już tego co pytał?

Dowiedziałem się dziękuje... ale mam jeszcze jedno pytanie.

Załóżmy, że mamy głośnik i wzmacniacz. Gra sobie to całkiem fajnie. Pogłaśniamy trochę (wszystko oczywiście w granicach danych technicznych i rozsądku). Czy przy zwiększeniu głośności proporcjonalnie ilość basu się zmniejszy?

Nie. Dlaczego? To że w danym pomieszczeniu przy pewnym poziomie głośności może być mniej odczuwalny jest wynikiem akustyki pomieszczenia. Ale nie takiego zjawiska nie ma.

Chyba że, korzystasz z laudnesa lub innego typu wspomagania. In działa do pewnego zakresu głośności później już nie.

Pozdrawiam

Załóżmy, że mamy głośnik i wzmacniacz. Gra sobie to całkiem fajnie. Pogłaśniamy trochę (wszystko oczywiście w granicach danych technicznych i rozsądku). Czy przy zwiększeniu głośności proporcjonalnie ilość basu się zmniejszy?

Subiektywnie ilość basu się zwiększy, poczytaj o krzywych jednakowej głośności (Fletchera-Munsona) i fizjologii ucha. Im ciszej słuchamy, tym gorzej słyszymy skraje pasm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Subiektywnie ilość basu się zwiększy, poczytaj o krzywych jednakowej głośności (Fletchera-Munsona) i fizjologii ucha. Im ciszej słuchamy, tym gorzej słyszymy skraje pasm.

Po prawdzie zupełnie nie o to mi chodziło, ale dziękuję za wyjaśnienie istoty tajemniczego dotąd przycisku "Loudness".

.....

Czy przy zwiększeniu głośności proporcjonalnie ilość basu się zmniejszy?

Nie. Dlaczego?

Przyszło mi to do głowy bo:

1. Im głośniej grające kolumny tym głośnik niskotonowy większy.

2. Małe głośniki (np. wysokotonowe) przenoszą także tony niskie ale z ogromny spadkiem głośności.

3. Małą powierzchnia membrany fizycznie nie da rady przepompować tyle powietrza aby wytworzyć głośną falę o częstotliwości powiedzmy 100Hz, a cichą falę już da radę

4. Jak w swoim wzmacniaczu dam głośność na godz.9-10 to z basem jest ok, jak na 11-12 to basu jakby ubywa. Może to wina akustyki, a może wzmacniacz nie wyrabia choć kolumny dałyby radę? Wzmacniacz to Rotel RA-921 (2x25W), a kolumny Mission 702e (25-100W). Więcej niż na godz. 12 nigdy nie dałem bo i tak już nie grało jak należy i bałem się o głośniki. Dla porównania z tymi samymi kolumnami wzmacniacz Marantz PM30SE (2x35W) zdarzyło mi się puścić na maksa i jakoś obaw o głośniki nie miałem.

Ogólnie regulacja głośności w tym Rotelu działa dość dziwnie, bo na początku niewielki ruch a różnica głośności spora. Totalny brak precyzji przy niskich głośnościach, a wysokie i tak nie do wykorzystania. Osobiście wolałbym, aby głośność była o połowę niższa. Ale cóż, podobno Rotele tak mają.

.....

PS. Być może przynudzam, ale chciałbym świadomie podejść do zmiany sprzętu. Mam wrażenie, że choć niedawna zmiana wzmacniacza na Rotel dużo pokazałą i zestaw w sumie nie jest jakoś źle dobrany, to zupełnie rozmija się z moimi wymaganiami. A te, zwłaszcza biorąc pod uwagę budżet chyba są trudne do spełnienia: w salonie około 20m2 chciałbym niezbyt głośno ale za to przyjemnie grający zestaw (godz.9 w RA-921 wystarczy), który poradzi sobie z tak trudną dla sprzętu muzyką jak progresywny death/black metal. W skrócie to fajnie słyszeć łomot mięciutko grającej podwójnej stopy, a z drugiej strony fajnie słyszeć wszystko, co łomot podwójnej stopy zagłusza. A zagłuszyć potrafi chyba wszystko poza talerzami.

Może rozwiązaniem byłyby jakieś mniejsze monitorki, np. Tannoy Mercury m2 lub nawet m1? Tylko czy dość sporym pomieszczeniu bas nie zniknie? Głośność miniwieży Onkyo CS-525 w takim samym pomieszczeniu w zasadzie mi wystarcza.

1.Im głośnik niskotonowy większy tym będzie schodził niżej. Nie jest powiedziane że zagra głośniej.

2.Jeśli kolumna ma zwrotnice (są chińskie wynalazki bez) to głośnik wysoko tonowy nie przenosi tonów niskich.

3.Z tą powierzchnią masz racje

4. na tym jak i na większości wzmacniaczy przekroczenie godziny 12 dostarcza znaczne zniekształcenia. Wtedy już trudno mówić co ubywa a co dodaje. Wszystko się zmienia.

Ogólnie regulacja głośności w tym Rotelu działa dość dziwnie, bo na początku niewielki ruch a różnica głośności spora. Totalny brak precyzji przy niskich głośnościach, a wysokie i tak nie do wykorzystania.

Wydaje mi się że może wzmak jest za słaby do tych kolumn? Choć ich nie znam.

Z tym problemem zmaga się wiele wzmacniaczy. Te wyższe modele mają np scalaki za pokrętłem tradycyjnym przez co głośność jest równomierna.

Jeszcze takie pytanie. Mam teraz wzmacniacz o mocy 2x25W. Zalozmy czysto teoretycznie, ze wymienie go na identyczny wzmacniacz ale o mocy 2x50W i podlacze do tych samych kolumn. Czy oznacza to, ze zagra on tak samo tylko 2xglosniej? Czy moze kolumny spozytkuja moc na pelniejsze granie tam, gdzie slabszy wzmacniacz nie dawal rady?

4. na tym jak i na większości wzmacniaczy przekroczenie godziny 12 dostarcza znaczne zniekształcenia. Wtedy już trudno mówić co ubywa a co dodaje. Wszystko się zmienia.

Bez sensu. Wyglada na to, ze producenci daja "zbyt mocne ptencjometry" we wzmacniaczach. Po co? O wiele lepsze wrazenie zrobilby na mnie moj Ra-921 gdyby na polowe dosc cicho ale fajnie gral a na maksa jeszcze w miare dawal rade, niz gdy na godz 9 naobiecywal by juz na godz 12 skapitulowac.

Patrzac na moj podpis to taki Opel Astra 1.4 o predkosci maksymalnej 160 z predkosciomierzem wyskalowanym do 220.

Przy okazji przy tak slabej mocy wzmacniacza nie trudno z wejsc w zakras, gdzie do kolumn wiecej dochodzi znieksztalcen i zalatwic sobie glosniki. Tu kolumny o wiekszej "mocy" niz wzmacniacz to chyba wymog.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.