Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw do rocka/metalu 9000 zł

krisd

Rekomendowane odpowiedzi

witam

przymierzam się do zmiany mojego systemu (harman kardon amplituner hk3480, odtwarzacz cd hd950 i głośniki canton gle 407)

pokój 4,5 na 4,5 m, umeblowany, głośniki rozstawione 2,5 od siebie, przed nimi dywan.

słucham rocka, hard rocka i metalu.

oczekuję stereofonii, dynamiki, ułożenia sceny przy takiej muzyce, dobrego basu.

do wydania 8-9 tys zł wiec tak około 5 tys zł na sprzęt i 4 tys zł na głośniki. jeszcze chce kupić stolik Rogoz. do tej pory miałem zawsze głośniki podłogowe, teraz może bym spróbował podstawkowe na stendach Rogoz. zależy mi żeby sprzęt był ładny, tej samej marki.

w salonach audio w Koninie przesłuchałem następujące zestawy:

- atoll cd50 + atoll in 50 z głośnikami pylon shaphire 23, tanoy revolution xt6, kef ls50,

- arcam fm19 + arcam cd 27 z głośnikami dynaudio emit mt 20

- music hall a15.3 i cd 15.3 z głośnikami dynaudio emit mt 20

- rega brio-r + rega apollo-r z głośnikami dynaudio emit mt 20

- naim nait5si + naim cd5si z głośnikami dynaudio emit mt 20

- marantz pm6006 + marantz cd6005 z głośnikami kef ls50, focal chorus 706, kef q300, audiovector qr1

muszę przyznać, ze mój obecny zestaw gra bardzo poprawnie i szukam czegoś co będzie dużo lepiej grało, bo bedzie kosztowało dwa razy więcej.

atoll zagrał fajnie z keff ls50, arcam z dynaudio też ciekawie, no powalił mnie naim z dynaudio. reszta raczej na poziomie tego mam.

przy dobrych wiatrach za atolle zapłacę 5000 zł, za arcama 5000 zł, za naima 8000 zł. głośniki dynaudio kosztują 3000 zł a keff ls 50 około 5000 zł. budżet się rozjeżdża ale to są póki co cyfry.

poradźcie koledzy:

- czy ktoś słuchał atolle do rocka i metalu ? jakie opinie ?

- czy waszym zdaniem warto kupić wymienionego arcama ?

- naim kosztuje w salonach audio od 7000 zł za zestaw a czasem 13000 zł - ile jest zatem wart? mnie swoim basem i szczegółowością powalił, oczywiście wygląd i obsługa super.

- czy marantz jest w ogóle wart rozpatrywania ?

- czytałem dobre opinie o zestawie vincent seria 4000 - też kosztuje około 5000 zł za dwa klocki - macie jakies opinie ?

- z głośnikami mam problem, nie wiem czy podłogowe czy podstawkowe, dynaudio grały fajnie, miały wykop i bas, ale kef ls50 były chyba fajniejsze no i mają coś w sobie z wyglądem i mocą. jakoś wszelkie pylony i stx nie podchodzą mi do gustu.

te moje wszystkie dylematy wpływają na decyzję czy w ogóle jest po co zmieniać sprzęt ?

może macie jakie własne sugestie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/129460-zestaw-do-rockametalu-9000-z%C5%82/

T+A Criterion TB 120 (2500 zł) + T+A PULSAR CD1000 T1000 P2000 A2000 PILOT (7000 zł) na allegro. Rzetelne granie, bardzo dobry bas (linia transmisyjna, nie burczybas). Pewnie można te 500 zł stargować.

Ukryta Zawartość

N/C

Ukryta Zawartość

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

muszę przyznać, ze mój obecny zestaw gra bardzo poprawnie i szukam czegoś co będzie dużo lepiej grało, bo bedzie kosztowało dwa razy więcej.

Obawiam się że do końca to tak nie działa.

Lepiej to na pewno zagra. np. SA 8005 + PM 8005 Marantz'a + klumny za 5-10kPLN + kable i mamy ~20kPLN.

Zamiast Sapphire 23 lepiej chyba wziąć Diamondy 25 ale do nich trzeba raczej wzmacniacz za 4-5kPLN min. Np. PM 8005 czy Atoll in 80 lub 100.

na placu zostanie chyba naim serii 5 albo atoll serii 100. głośniki jednak będą podłogowe. liczę ze w 10 klpn po rabatach się to zamknie. kable i stolik z rogoza chwilę mogą poczekać.

naim kosztuje w salonach audio od 7000 zł za zestaw a czasem 13000 zł - ile jest zatem wart? mnie swoim basem i szczegółowością powalił, oczywiście wygląd i obsługa super.

Pytanie tylko jak się go włącza, pstrykając za każdym razem z tyłu obudowy przycisk power zarówno w CD jak i wzmacniaczu?

Nie wiem jak najnowsza seria ale poprzednia miała takie sobie parametry mierzalne.

Parametry techniczne nie grają.

Naim zaleca aby urządzenie długo chodziło :) rozumirm ze cały czas :)

Jasne parametry techniczne nie grają ale mówią coś o jakości konstrukcji. Jak ktoś ma prąd za darmo to pewnie nie ma problemu ale normalnie za te pieniądze szału nie ma że brakuje wyłącznika na przedniej ściance czy trybu standby sterowanego z pilota.

witam

przymierzam się do zmiany mojego systemu (harman kardon amplituner hk3480, odtwarzacz cd hd950 i głośniki canton gle 407)

pokój 4,5 na 4,5 m, umeblowany, głośniki rozstawione 2,5 od siebie, przed nimi dywan.

słucham rocka, hard rocka i metalu.

oczekuję stereofonii, dynamiki, ułożenia sceny przy takiej muzyce, dobrego basu.

do wydania 8-9 tys zł wiec tak około 5 tys zł na sprzęt i 4 tys zł na głośniki. jeszcze chce kupić stolik Rogoz. do tej pory miałem zawsze głośniki podłogowe, teraz może bym spróbował podstawkowe na stendach Rogoz. zależy mi żeby sprzęt był ładny, tej samej marki.

w salonach audio w Koninie przesłuchałem następujące zestawy:

- atoll cd50 + atoll in 50 z głośnikami pylon shaphire 23, tanoy revolution xt6, kef ls50,

- arcam fm19 + arcam cd 27 z głośnikami dynaudio emit mt 20

- music hall a15.3 i cd 15.3 z głośnikami dynaudio emit mt 20

- rega brio-r + rega apollo-r z głośnikami dynaudio emit mt 20

- naim nait5si + naim cd5si z głośnikami dynaudio emit mt 20

- marantz pm6006 + marantz cd6005 z głośnikami kef ls50, focal chorus 706, kef q300, audiovector qr1

atoll zagrał fajnie z keff ls50, arcam z dynaudio też ciekawie, no powalił mnie naim z dynaudio. reszta raczej na poziomie tego mam.

przy dobrych wiatrach za atolle zapłacę 5000 zł, za arcama 5000 zł, za naima 8000 zł. głośniki dynaudio kosztują 3000 zł a keff ls 50 około 5000 zł. budżet się rozjeżdża ale to są póki co cyfry.

poradźcie koledzy:

- czy ktoś słuchał atolle do rocka i metalu ? jakie opinie ?

- czy waszym zdaniem warto kupić wymienionego arcama ?

- naim kosztuje w salonach audio od 7000 zł za zestaw a czasem 13000 zł - ile jest zatem wart? mnie swoim basem i szczegółowością powalił, oczywiście wygląd i obsługa super.

- czy marantz jest w ogóle wart rozpatrywania ?

- czytałem dobre opinie o zestawie vincent seria 4000 - też kosztuje około 5000 zł za dwa klocki - macie jakies opinie ?

- z głośnikami mam problem, nie wiem czy podłogowe czy podstawkowe, dynaudio grały fajnie, miały wykop i bas, ale kef ls50 były chyba fajniejsze no i mają coś w sobie z wyglądem i mocą. jakoś wszelkie pylony i stx nie podchodzą mi do gustu.

te moje wszystkie dylematy wpływają na decyzję czy w ogóle jest po co zmieniać sprzęt ?

może macie jakie własne sugestie ?

Cześć.

Słucham dużo hard rocka i heavy metalu. Dla mnie w tej muzyce musi być wyraźne "je...ie" oraz wyraźna sekcja (bas plus perkusja). Zauważ, będąc na koncercie kapel metalowych, ale dobrze nagłośnionych, że cementuje wszystko sekcja, gitary idą górą, wokal (w zależności od gatunku) środkiem. Generalnie liczy się w tym wszystkim selektywność ale i moc.

Więc uważaj na to, żeby ta muzyka nie była odtwarzana "płasko", żeby perkusja nie przypominała kartonu. Wiem, jak brzmią instrumenty na żywo, mam kumpli muzyków, bywam na koncertach.

Ale to Ty drogi przyjacielu musisz czuć jak to dla Ciebie brzmi. I czy sens jest wydawać aż tyle kasy, ciężko zarobionych pieniędzy. Sprzedawca zawsze będzie liczyć na marżę, pamiętaj o tym. Musisz wybrać to, co Tobie najlepiej leży w uszach...

Z tych klocków które słuchałeś to nie znam w sumie Atolla tylko.

Powiem teraz co mnie się podobało jak słuchałem:

- Arcam A39 + Arcam CD27 + Dynaudio Excite 38

- Arcam A39 + Arcam CD27 + Chario Delphinus

- Naim CD5 XS + Naim Nait XS2 + Dynaudio Contour 1.4

- Accuphase E-370 (470) + Accuphase DP410 + Dynaudio Focus 380.

Z budżetówki bardzo fajne, co zresztą tez słuchałeś była Rega plus Emit.

Ale zauważ, że do takiego typu muzyki potrzeba dużo siły, mocy, i przekazu. Dlatego warto poszukać dobrych trójdrożnych kolumn, z dobrym, odrębnym głośnikiem niskotonowym.

Sam w domu używam Paradigm Monitor 3v3, z dużym basem, są idealne jak na razie dla mnie. A porównywałem je z Monitor Audio, z Dali, z czymś tam jeszcze, nawet współczesnymi konstrukcjami... Wszystko leży :)

Ideałem był dla mnie Focus 380, naprawdę dźwięk wtedy mnie zabił... Ale budżet skrajnie wysoki, bo około 100k kosztował ten system. Ale dla mnie w tym przypadku dźwięk był wybitny.

Sorry, że się rozpisałem:) Pamiętaj o swoich uszach, Kolego! Pozdrawiam!

dzięki LemmySkrzat za info. arcama słuchałem ale z a19 i było tak sobie. w sumie to jednak na głosniki podłogowe bym stawiał. powierzchnia pokoju 18 m2 wiec nie muszą być jakieś wielkie. ze sprzętu podobał mi się naim i atoll.

na chwilę obecną chce się umówić na odsłuch atoll in100 i atoll cd100 i do tego głośnik podłogowy focal 714 lub 416, tanoy 7.4 i moze cos z pylona.

marantz 6006, music hall 15.2, arcam i rega jakoś mi nie pasują (raga jest mała a ja chce kawał klocka).

teraz mam harman kardon i gra całkiem dobrze z cantonami więc poprzeczka zawieszona w miare wysoko.

jaki budżet? może zainteresuje Cię lekko używany Denon 1520AE? Wg mnie do rocka w sam raz, jest bas, dynamika, mocne uderzenie, przestrzeń, detal. Jakby co pisz na PW..;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.