Skocz do zawartości
IGNORED

Źródło dźwięku - różnica dvd a cd

regis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem zestawu Yamaha RXV640, panasonic dvd s35, tannpy m4, m1 i mc. Chcę zdynamizować dźwięk (głównie słucham muzyki).

1) Czy kupno odtwarzacza cd coś wniesie, jeśli tak to co polecacie?

2) Czy kupno suba koda sw1000 coś wniesie do odsłuchów muzycznych (w filmowe nie wątpię)

Pozdrawiam i dzięki za informacje

Mam zestaw Yamaha RX-V440RDS, DVD Panasonic S-75, B&W 602S3. Ostatnio dokupiłem jeszcze Yamaha CDX596. Nie stwierdzam ŻADNYCH różnic podczas odsłuchiwania CD-Audio. ŻADNYCH!!! Fakt, CD z amplitunerem połączyłem najtańszym interkonektem (analogowo), pożyczonym od kamery :)) Tymczasem DVD korzysta z Profigolda (coaxial). Wydaje mi się jednak, że po wymianie kabla niewiele się zmieni. Powiedzmy szczerze: nic się nie zmieni. Nie w tej klasie sprzętu.

KONKLUZJA: DVD P S-75 ma dobry tor CD-Audio (podwójny laser, wysoka klasa etc.).

Ale jest coś, o czym w tym miejscu należy wspomnieć... mam na myśli gniazdo słuchawkowe w CD. Myślę, że jest to genialna rzecz. Jakimś dziwnym zbiegeim okoliczności mam coś takiego po raz pierwszy. I to jest po prostu coś cudownego! Absolutnie!!! Moim zdaniem tylko z tego powodu warto już kupić oddtwarzacz CD.

O ile róznicy nie słychac na y440 to na y640 jest słyszalne i to wyrazne.Jak jeszcze miałem tanie Kody to od razu wyczułem róznice nie mówiac teraz gdy zakupiłem nowe kolumny,róznica jest na tyle duza ze na dvd sony dvp ns 305 klasowo takiego jak panas s75(kosztował 1200zł) nie da sie słuchac,gra ostro bez głebi,i wysłuchac jednej płyty sie nie da w pełni na nim.W CD Yamahy CDX 496 gra poprostu tak ze miazdzy tego soniaka od pierwszych taktów muzyki.gra łągodnie,wszystko wybrzmiewa dłurzej,gra naturalniej mniej nerwowo,poprostu odtwarza muzyke a nie gra tak technicznie..Okablowanie mam troche drogawe jak dla tego CD i ampli (Van Den Hul Bay C5)ale nawet na tanich kablach było słychac wyrazna róznice na korzysc CD.Tak wiec polecam zakup odtwarzacza CD jesli duzo słucha sie muzyki na sprzecie do KD.

Pozdr

Ludzie, piszecie "kupuję kino domowe i będę słuchał na nim muzyki" - żeby muzyka dobrze brzmiała na KD, sprzęt musiałby kosztować majątek - tanie zestawy tyklko psują dźwięk. Co innego kino tu dźwięk gra inną rolę -dopełnia obraz. Lepiej kupić porządne stereo i słuchać muzyki a i oglądać filmy, czyli wystarczy DVD. Elfan, masz rację - dobry sprzęt stereo kasuje prawie wszystkie KD. I sub też niepotrzebny. Ja mam oddzielny zestaw stereo i KD (ale długo na to pracowałem).

ja też mam podobne doświadczenia. Kupiłem DVD C-52 Panasa i szczeka mi opadła. Stary 12 letni Fisher brzmiał o niebo lepiej. Dokupiłem CDC 755AR Denona i teraz przynajmniej mam dźwiek. Nawet jak sobie w DLP II puszczę, jest fajnie.

• 2 tygodnie później...

zgadzam sie ja tez zainwestowalem sobie w stereo. wzm. sony 530es, cd denon 435 i koda ka225f jak na moj gust swietne kolumny. mam dvd pioneer 343. i na efekty nie narzekam. filmy "slucha " sie lepiej jak na kinie z jednego pudelka i malutkimi glosnikami na scianie. ale plyt cd slucham na cd denona nie chce lamac praw ustanowionych przez lata. cd to cd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.