Skocz do zawartości
IGNORED

REGA DAC - Podłączenie pod PC lub...

acid1234

Rekomendowane odpowiedzi

Poradźcie...

Rega dac pierwszej generacji warto w tego daka inwestować i podpinać go pod laptopa (z wyjściem usb, optyk).

W Rega usb jest tylko 16 bitów i 44,1 lub 48 kHz. Ponoć też z spdif z laptopa gra średnio.

Czy zastosować konwerter USB - Spdif M2TECH HiFace Two?

Ma to w ogóle sens?

Może jakiś odtwarzacz strumieniowy( jak logitech squeezebox) podłączyć tylko jaki?

Ważne aby był plug&play i można było sterować z pilota lub telefonu - android.

Za rady z góry dziękuję :)

ps. Arcam RDAC jest gorszy od REGA DAC?

16/44.1, 48 to mało.

Obecnie większość plików startuje od 24/96. Poszukaj czegoś co będzie łykać "tłuste pliki". Jest tego sporo a ceny są różne- na rynku jest spora konkurencja.

MUSIC NON STOP

Dziękuję za odwiedź.

Ta Rega to niezły dac(filtry, niezła budowa choć na Wolfsonach, ale wszystko moim zdaniem zależy od implementacji układu. Identyczny jak Rega DAC -R(aktualna wersja) - tylko bez rozbudowanego usb.

"Wolfsona WM8802 ze stabilnym zegarem o niskim jitterze, taktującym pętlę PLL. Układ pętli ma swój własny układ zasilania. Sygnał trafia następnie do dwóch, układów D/A Wolfsona WM8742." ).

Stosunek cen 1700zł(używka) do 3500zł(nowy) też robi różnicę. Szukam dac który gra muzykę :), a oto trudno w cyfrowym świecie :).

Chyba jednak odpuszczę, bo funkcjonalność też się liczy a moje źródło to laptop...

Tutaj nie chodzi o źródło, u mnie jest to mocno średni PC. Dane idą po USB do mojego Dac-a, który całkiem ładnie gra. Tak jak napisał kolega powyżej-odpuść temat.

Jak zrozumiałem masz zapłacić 1700 PLN?

To tak jakbyś kupił 15 letnią Toyotę w dobrym stanie.

Dobra firma ale technologie już nie te.

Szukaj coś nowszego, za 1700 coś napewno znajdziesz. No i minimum żeby "łykał" te 24 bity, bo będziesz za jakiś czas żałował, że kupiłeś a coś ci muza nie brzmi ;).

MUSIC NON STOP

16 bit - to po usb to faktycznie archaicznie, ale reszta 24/192kHz.

Dzięki Panowie - odpuszczam, będę szukał pomału daca może ES9018, XMOS w dobrej implementacji np.Matrix X-SABRE tylko ta cena, lub coś zupełnie innego Schiit Bifrost Multibit( konwerter I/V oraz bufor wyjściowy oparty na AD8512 (Multibit), Odbiornik USB: C-Media CM6631A, Przetwornik D/A: AD5547),

a może jakiś Gustard.

Muszę poczytać też o dac non oversampling na tda15... ponoć jakiś rumuński guru ma w tej dziedzinie fenomenalne osiągnięcia.

Tak jak napisałem powyżej, na rynku jest ostra konkurencja, oferta jest przebogata. Te 1700 PLN to już ładna sumka na start, najlepiej wypożyczyć i posłuchać kilka DAC-ów, będziesz miał ogląd.

Powodzenia.

MUSIC NON STOP

Za 1700zl można kupić z druhiej reki Dac o poziomie grania cd za 4000/5000zl.

Moze ta Rega to dobry Dac ale usb ma archaiczne a takie usb będzie grać fatalnie w porównaniu do tego co jest na rynku wtórnym do 2000zl

Poszukaj Arcam irDAC. Można znaleźć używki w bardzo dobrej cenie. U mnie gra w połączeniu z laptopem i jest na tyle dobrze, że nie szukam niczego nowego.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.