Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe lub duże półkowe z wooferem 25 cm bądź więcej

pod_innym_nickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przejrzałem całe Allegro i nędza straszna.

Właściwie nie ma nic co miałoby 25 lub więcej cm na basie. Są jakieś stare i bardzo stare skrzynki typu Canton Quinto 540 i podobne. Ale to jest tak stare, że rozpada się od samego nań patrzenia.

Podłogówek z 25 cm na basie jakoś brak. Znalazłem jakieś Cerwin Vega ale to wygląda jak polski Altus i zapewne tak samo brzmi bo konstrukcyjnie stare to jak koń.

Nie robi się podłogówek z dużym basem już?

Nie chodzi mi o jakieś wytwory kosztujące srylion złotych. Ot po prostu kolumny dla Kowalskiego za 1500 zł używane.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Ciezko bedzie..Tannoy seria 600 bylaby w tej cenie, ale miala chyba 20cm. 25 I wiecej to chyba nieosiagalne w tej cenie jesli do tego ma to przyzwoicie grac.

SA jeszcze celestiony, stare spendory bc1 tez chyba mialy 10". Z nowszych ciezko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

Teraz jest moda na wąskie słupki :) do 1500pln nic nie będzie do dostania z dużym garnkiem na basie. Chyba ze jakies DiY wystrugasz, ale też będzie ciężko w tym budżecie. Kolumny z basem 30cm to w przedziale 20-30k pln, i też niezwykle rzadko się trafiają.

Te fajne, ale trochę drogie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Jamo s608 (628)?

Właśnie. Jamo 608 i 628 mają 25 cm. woofer !

Nowe za 1500 zł/ para !!! Rewelacyjne duńskie podłogówki. Potrzebują niezłego wzmacniacza i trochę wolnej przestrzeni z powodu bocznego niskotonowca i tylnego bas-reflexu. Jakością dźwięku potrafią ośmieszyć konstrukcje 2-3 razy droższe bardziej renomowanych firm. Świetnie brzmią i wyglądają. Cena nie porównywalna do ich potencjału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Kiedyś miałem s608. Miło wspominam :-) Jak na kwotę jaką trzeba za nie dać grają bardzo dobrze i wyglądają na droższe.

Ukryta Zawartość

woofer 254 mm, obudowa zamknięta

Ot po prostu kolumny dla Kowalskiego za 1500 zł używane.

pylon amber

27 centymetrowy głośnik Pylon Audio (PSW 27 – 400, STX)

Ukryta Zawartość

poniżej opis:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pylon amber

Ukryta Zawartość

poniżej opis:

Ukryta Zawartość

Głośnik obiecujący, natomiast "testy" na przywołanym blogu warto potraktować z dużą rezerwą i raczej jako dość dobrą informację o budowie, jakości wykonania. Natomiast brzmieniowo to autorowi generalnie wszystko się podoba i niczego jeszcze nie skrytykował ( grzeczny jest może za bardzo) nawet generator Shumana Tomanka miał pozytywny wpływ na brzmienie mimo, że okazał się raczej nieudany ( dyskusja w klubie Tomanka).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośnik obiecujący, natomiast "testy" na przywołanym blogu warto potraktować z dużą rezerwą i raczej jako dość dobrą informację o budowie, jakości wykonania. Natomiast brzmieniowo to autorowi generalnie wszystko się podoba i niczego jeszcze nie skrytykował ( grzeczny jest może za bardzo) nawet generator Shumana Tomanka miał pozytywny wpływ na brzmienie mimo, że okazał się raczej nieudany ( dyskusja w klubie Tomanka).

Zgadzam się z Tobą, osobiście kolumn nie słyszałem stąd link z opisem żeby cokolwiek nakreślić. Zalecam jednak odsłuch.

Pozdrawiam

Chyba każdy dystrybutor i producent sprzętu audio w kraju lubi stereo i kolorowo.... 100% gwarancji, że recenzja będzie eufoniczna....

-Salva Mea-

Zgadzam się z Tobą, osobiście kolumn nie słyszałem stąd link z opisem żeby cokolwiek nakreślić. Zalecam jednak odsłuch.

Pozdrawiam

Tak nawet się przez chwilę zastanowiłem czy nie kupić tych kolumn dla syna, bo kiedyś słuchałem tych xindaków, które w na tym blogu są przywołane i mi się podobały.

Ale pomyślałem drugi raz i mi przeszło bo byłby konflikt w domu jakby tak syn podgłośnił trochę :))

Uważam, że autor wątku powinien napisać, do jakiego rodzaju muzyki szuka kolumn i w jakim mają grać pomieszczeniu...

Link, który podałem wyżej, spełnia jedynie poniższe kryteria, nic poza tym...:

Właściwie nie ma nic co miałoby 25 lub więcej cm na basie. Są jakieś stare i bardzo stare skrzynki typu Canton Quinto 540 i podobne. Ale to jest tak stare, że rozpada się od samego nań patrzenia.

Nie chodzi mi o jakieś wytwory kosztujące srylion złotych. Ot po prostu kolumny dla Kowalskiego za 1500 zł używane.

Właśnie. Jamo 628 mają 25 cm. woofer !

Nowe za 1500 zł/ para !!! Rewelacyjne duńskie podłogówki. Potrzebują niezłego wzmacniacza i trochę wolnej przestrzeni z powodu bocznego niskotonowca i tylnego bas-reflexu.

Zastanawiałęm się nad nimi ale boczny głośnik to jakieś nieporozumienie jest - tak uznałem.

Gdyby to był głośnik typu sub bas grający do max 150 Hz to jeszcze miałoby to sens ale ten głośnik będzie z pewnością ciety od góry gdzieś w okolicach 700 Hz. Czyli krótko mówiąc niskośredniotonowe będą grały po bokach. To tylkomoże wpływac negatywnie na przestrzennośc dźwięku. Chyba, że się mylę ale nie chyba raczej się nie mylę.

No i bas reflex z tyłu - po cholerę z tyłu. Mało kto z nas mieszka w stodołach i mało kogo stać na ustawienie kolumn metr od ściany.

Co do przestrzeni po bokach kolumn to mam 3 metry z każdej strony wolne zakładając, że kolumny stoją oddalone od siebie o 2 metry.

Tak z czystej ciekawości jakie masz pomieszczenie?

No propozycja tych jamo jak znalazł :)

Pomieszczenie nie ma żadnego znaczenia o ile nie jest to schowek na szczotki typu metr na półtora

Uważam, że autor wątku powinien napisać, do jakiego rodzaju muzyki szuka kolumn...

Muzyka też nie ma znaczenia. Każda rejestracja muzyczna przenosi składowe na najniższych częstotliwościach. Od wielkiej orkiestry symfonicznej do synthpopu zawsze mamy pełne pasmo wykorzystane podczas rejestracji i fajnie by było te pasmo usłyszeć.

Ogólnie to chyba podłogówka z 20 cm wooferem to dzisiaj chyba już jakiś mega luksus a 25 cm to niemal jak wybryk inzynierski.

Jak patrzę na te wszystkie skrzynki (nawet za duże tysiące) z głośnikami 17 cm nie wspominając już o mniejszych średnicach to zastanawiam się jak na tym można słuchać wielkiej orkiestry symfonicznej lub fortepianu solo.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

pylon amber

27cm (266mm) to na takim obwodzie on ma otwory pod śruby montażowe w koszu, otwór pod głośnik w skrzynce jest 233mm a średnica membrany (bez zawieszenia) może będzie z 18-19cm.

Generalnie ciężko z kolumnami na wooferach które pozwolą zagrać fortissimo jak dyrygent by chciał...

Infinity R90, stare kappy, czy seria RS (RS1, RS2) to chyba ostatni bastion prawdziwego, pełnowymiarowego i nieskompresowanego dźwięku w normalnych pieniądzach.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Podłogówek z 25 cm na basie jakoś brak. Znalazłem jakieś Cerwin Vega ale to wygląda jak polski Altus i zapewne tak samo brzmi bo konstrukcyjnie stare to jak koń.

Nie robi się podłogówek z dużym basem już?

Pomieszczenie nie ma żadnego znaczenia

Muzyka też nie ma znaczenia. Każda rejestracja muzyczna przenosi składowe na najniższych częstotliwościach. Od wielkiej orkiestry symfonicznej do synthpopu zawsze mamy pełne pasmo wykorzystane podczas rejestracji i fajnie by było te pasmo usłyszeć.

Życzę powodzenia:)

Pozdrawiam

27cm to on ma razem z koszem, otwór pod głośnik w skrzynce jest 233mm a średnica membrany (bez zawieszenia) może będzie z 18-19cm.

Dziękuję za sprostowanie.

27cm (266mm) to na takim obwodzie on ma otwory pod śruby montażowe w koszu, otwór pod głośnik w skrzynce jest 233mm a średnica membrany (bez zawieszenia) może będzie z 18-19cm.

Tak jest z każdym głośnikiem i w opisach większość producentów podaje właśnie średnice kosza. Moje Dynaudio ma wg instrukcji dwie 8" ( 20 cm) ale sama membrana to może ma 14-15 cm

Są jakieś stare i bardzo stare skrzynki typu Canton Quinto 540 i podobne.

Trzeba się na coś zdecydować. Albo stare, albo drogie, albo Altus. Ja wybrałem pierwszą opcję i nie żałuję.

Infinity R90, stare kappy, czy seria RS (RS1, RS2) to chyba ostatni bastion prawdziwego, pełnowymiarowego i nieskompresowanego dźwięku w normalnych pieniądzach.

Jest jeszcze cała masa Quadrali, Pioneerów, Yamah, Technicsów, Magnatów itp.

Jest jeszcze cała masa Quadrali, Pioneerów, Yamah, Technicsów, Magnatów itp.

Gdzie jest? Przypominam, że chodzi o woofer 25 cm bądź więcej. Nie chodzi mi o wielkość kosza a o wielkość membrany.

Moje Dynaudio ma wg instrukcji dwie 8" ( 20 cm) ale sama membrana to może ma 14-15 cm

To jest jawne oszustwo.

Gdzie jest? Przypominam, że chodzi o woofer 25 cm bądź więcej. Nie chodzi mi o wielkość kosza a o wielkość membrany.

Na allegro. Choćby wspomniane Quinto 540. Według katalogu 31cm, więc średnica membrany będzie miała właśnie około 25cm.

Na allegro. Choćby wspomniane Quinto 540. Według katalogu 31cm, więc średnica membrany będzie miała właśnie około 25cm.

Te Quinto 540 to sam sobie znalazłem. Ale ich starość jest powalająca. Te kolumny mają lekko licząc 40 lat!! Przecież te zawieszenie i membrana lata jak stara szmata z pewnością i nie ma to nic wspólnego z dźwiękiem.

Napisałeś, że jest cała masa różnych marek - pytam się gdzie, bo nie widzę.

I nie chodzi też o kolumny mające 40 lat i więcej. Taka skrzynka nie ma nic wspólnego z kolumną, nadaje się jedynie jako budka dla ptaków. Zawieszenie i woofer papierowy po czterdziestu latach pracy zachowują się już nieprzewidywalnie.

Znalazłem też nowe STX F-360n.

Piszą, że woofer ma 27 cm - W.STX.10.2.180.16.F.S.MC Domyślam się, że jest to rozmiar kosza czyli sama membrana będzie miała coś koło 20 cm. Poza tym diabli wiedzą jak to gra bo w środku zwrotnica chyba najprostsza z możliwych.

Zastanawiałęm się nad nimi ale boczny głośnik to jakieś nieporozumienie jest - tak uznałem.

Gdyby to był głośnik typu sub bas grający do max 150 Hz to jeszcze miałoby to sens ale ten głośnik będzie z pewnością ciety od góry gdzieś w okolicach 700 Hz. Czyli krótko mówiąc niskośredniotonowe będą grały po bokach. To tylkomoże wpływac negatywnie na przestrzennośc dźwięku. Chyba, że się mylę ale nie chyba raczej się nie mylę.

No i bas reflex z tyłu - po cholerę z tyłu. Mało kto z nas mieszka w stodołach i mało kogo stać na ustawienie kolumn metr od ściany.

Co do przestrzeni po bokach kolumn to mam 3 metry z każdej strony wolne zakładając, że kolumny stoją oddalone od siebie o 2 metry.

Pomieszczenie nie ma żadnego znaczenia o ile nie jest to schowek na szczotki typu metr na półtora

Ogólnie to chyba podłogówka z 20 cm wooferem to dzisiaj chyba już jakiś mega luksus a 25 cm to niemal jak wybryk inzynierski.

Jak patrzę na te wszystkie skrzynki (nawet za duże tysiące) z głośnikami 17 cm nie wspominając już o mniejszych średnicach to zastanawiam się jak na tym można słuchać wielkiej orkiestry symfonicznej lub fortepianu solo.

Pomieszczenie nie ma znaczenia? To jeden z najwazniejszych elementwó toru audio!

Jest wiele firm, które umieszcza basowce z boku i wcale nie są uważane za wydumane! Poza tym bas ma stosunkowo najmniejsze znaczenie w kreowaniu przestrzeni.

A dlaczego uparłeś się na duży głośnik basowy>

Pozdrawiam Stempur

To jest jawne oszustwo.

W takim razie producenci kolumn to sami oszuści bo wszyscy tak podają. Nie wiem czy jest na to jakiś przyjęty standard czy niepisana zasada ale tak jest i koniec, a każdy kto miał życiu jakieś kolumny i sobie w nich głośniki pomierzył to to wie i nie robi z tego problemu.

{...}

O pomieszczeniu pisałem. Proszę czytać uważnie!!

Jest wiele firm, które umieszcza basowce z boku i wcale nie są uważane za wydumane! Poza tym bas ma stosunkowo najmniejsze znaczenie w kreowaniu przestrzeni.

Znów niedoczytałeś, więc powtórzę:

Gdyby to był głośnik typu sub bas grający do max 150 Hz to jeszcze miałoby to sens ale ten głośnik będzie z pewnością ciety od góry gdzieś w okolicach 700 Hz. Czyli krótko mówiąc niskośredniotonowe dźwięki będą grały po bokach. To tylko może wpływac negatywnie na przestrzennośc dźwięku.

A dlaczego uparłeś się na duży głośnik basowy

Bo duży głośnik basowy jest lepszy niż mały głośnik basowy.

Te Quinto 540 to sam sobie znalazłem. Ale ich starość jest powalająca. Te kolumny mają lekko licząc 40 lat!! Przecież te zawieszenie i membrana lata jak stara szmata

Mają prawie 40 lat, ale co z tego? Zawieszenia gumowe, często wyglądają jak nowe. To nie jest pianka tonsilowa, że po kilkunastu latach się rozpada. Gdyby ta guma po kilkunastu(dziesięciu) latach się zepsuła, to zawsze idzie wymienić zawieszenie.

Membrany są wykonane z grubego papieru. Jeżeli stały w suchym miejscu, to co się się z nimi stanie? Książki mają po 1000 i więcej lat, a nadal działają.

z pewnością i nie ma to nic wspólnego z dźwiękiem.

Skąd taka pewność?

Popieram dążenie do niskotonowego o dużej średnicy, to jest to :) Najlepiej jeszcze w obudowie zamkniętej. Co do jakości starszych kolumn, to jeśli są już przedmiotem obrotu allegro-wego to raczej pozostawiają wiele do życzenia.

Szkoda, że nie można z kasą bardziej poszaleć. Ja niedawno testowałem BMN-y S2 - fajne. Miałem zaniechać dalszego szukania i dać sobie na razie na wstrzynmanie. Przyplątał się niestety pretekst i to wystarczyło, od dzisiaj zaczynam testować Heresy III, trójdrożne, obudowa zamknięta i bodaj 26 cm niskotonowy (cały ma ponad 30 cm) - ciekawe ile kosztowałyby np używki Heresy II.

W Twoim budzecie o cos w miare dobrego z takim glosnikiem bedzie bardzo ciezko. Jakis szrot sie znajdzie, ale chyba nie o to chodzi.

Wieza STEREO Technics :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.