Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do SF concertino i Musical Fidelity m6i.

Lipa Schmeltzer

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie kable beda pasowaly do systemu:

DAC audio gd nfb1

Wzmacniacz Musical Fidelity m6i

Kolumny Sonus Faber concertino home (stary sonus)

IC - tellurium q ultra black.

Glosnikowe- podstawowe kable atlas slabej jakosci, do wymiany.

Szukam przede wszystkim glosnikowych. Chodzi o kable muzykalne , moga lekko ocieplic wokale ale najwazniejsze aby nie wyostrzaly.

System jak sie domyslacie nie jest analityczy ani zbyt szczegolowy czego wlasnie nie chce zepsuc kablem.

Lubie przede wszystkim muzykalne brzmienie , troche moze nawet retro. Z drugiej strony mozna latwo przesadzic I zamulic dzwiek.

Troche nie jestem pewny co do tellurium q ultra , Wykonanie tych kabli to dno, wyglada jak Kable z bazarow.

Mieszkam na koncu swiata wiec z wyporzyczeniem jest problem- musze kupic aby posluchac.

Czekam na wasze opinie.

A ile chcesz wydac? 100 zl, 500zl, 1000zl za metr...? Z interconnect na pewno bym sprobowal TCI cobra se. Do tego chordy signature te stare. Ja robilem teraz roszady z okablowaniem, ale chyba wroce do tego zestawienia. Atlas hyper 3.0, ktore mam graja tez dosc milo w porowniu do np qed Genesis spiral, ktore tez mam w domu.

Wieza STEREO Technics :)

Skoro masz juz Tellurium i odpowiadaja Ci dźwiękowo spróbuj moze jak brzmi set tej firmy. Głośnikowe Tellurium Green maja ocieplona sygnaturę brzmienia, moze te beda dobre?

Mi wyjątkowo przypasowaly kable tej firmy, chociaz RCA zostawiłem Transparenta.

Bez wypożyczenia i odsłuchów we własnym systemie (i akustyce) sie nie obędzie.

Jak nie masz takiej możliwości mozesz zaryzykować zakup używanych zeby zminimalizować straty jak nie przypasuja....

"To co teraz, ha?"

Skoro masz juz Tellurium i odpowiadaja Ci dźwiękowo spróbuj moze jak brzmi set tej firmy. Głośnikowe Tellurium Green maja ocieplona sygnaturę brzmienia, moze te beda dobre?

Mi wyjątkowo przypasowaly kable tej firmy, chociaz RCA zostawiłem Transparenta.

Bez wypożyczenia i odsłuchów we własnym systemie (i akustyce) sie nie obędzie.

Jak nie masz takiej możliwości mozesz zaryzykować zakup używanych zeby zminimalizować straty jak nie przypasuja....

Racja , jest prawdopodobienstwo ze Interkonekt + glosnikowe tellurium q zagra.

Mysle ze warto sprobowac glosnikowe tellurium ale tylko green gdyz black bedzie chyba zbyt szczegolowy dla mnie . Jest jeszcze tansza opcja - blue , czy sluchales moze blue ?

Czym ci tak wyjatkowo przypasowaly te tellurium ?

Jak bys je opisal ?

Niby mam ultra black RCA interkonekt ale porownywalem tylko z VDH the wave ktory wyraznie zamulal wiec w tym porownaniu tellurium na pewno nie zamulaja, kontroluja bas trzymaja go w ryzach, sa dosc szczegolowe.

A ile chcesz wydac? 100 zl, 500zl, 1000zl za metr...? Z interconnect na pewno bym sprobowal TCI cobra se. Do tego chordy signature te stare. Ja robilem teraz roszady z okablowaniem, ale chyba wroce do tego zestawienia. Atlas hyper 3.0, ktore mam graja tez dosc milo w porowniu do np qed Genesis spiral, ktore tez mam w domu.

Nie wiem ile powinienem wydac biorac pod uwage moj system ale chord signature to chyba przesada do mojego zestawu.

Napisz cos na temat Chord epic , czy rozjasnia brzmienie ? Jaki jest w porownaniu do Signature?

Pozdrawiam.

Jak bys je opisal ?

Wiesz jak to jest z czyimiś opisami. ;)

W każdym razie dla mnie Black nie zmienił barwy/równowagi tonalnej systemu. Poprawił kontrolę i rozdzielczość w każdym aspekcie (bas, średnica, wysokie). Zapewnił klarowność brzmienia połączoną z muzykalnością. No i ma bardzo dobrą przestrzeń i genialną dynamikę/prat.

Myślę, że największe znaczenie ma wpasowanie do systemu/gustu/akustyki. U mnie wyjątkowo się sprawdził Black (mimo że odsłuchiwałem również droższe kable).

Tak czy siak najważniejszy jest odsłuch we własnym systemie.

"To co teraz, ha?"

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Wiesz jak to jest z czyimiś opisami. ;)

W każdym razie dla mnie Black nie zmienił barwy/równowagi tonalnej systemu. Poprawił kontrolę i rozdzielczość w każdym aspekcie (bas, średnica, wysokie). Zapewnił klarowność brzmienia połączoną z muzykalnością. No i ma bardzo dobrą przestrzeń i genialną dynamikę/prat.

Myślę, że największe znaczenie ma wpasowanie do systemu/gustu/akustyki. U mnie wyjątkowo się sprawdził Black (mimo że odsłuchiwałem również droższe kable).

Tak czy siak najważniejszy jest odsłuch we własnym

Odbieram ultra black Interkonekt podobnie .

Jest bardzo rozdzielczy, dynamiczny I stara sie zachowac muzykalnosc.

Jest jednak dla mnie troche zbyt napiety , za malo zrelaksowany . Przydaloby sie troche miekkosci nasycenia a mniej prawdziwosc. Gra dla mnie troche zbyt twardo.

Chce go polaczyc z cieplejszym glosnikowym , ewentualnie wymienic.

Co do greena to jest teraz na rynku pod nazwa blue diamond ale odpada , jest za drogi do mojego systemu.

Zapoznaj się z Melodika Brown Sugar

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A kolumny powinienem wymienic na Polk Audio?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, nie powinieneś. Ale jakbyś chciał daj znać.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Mialem interkonekt van den hul the wave , ocielieplal to fakt, dodawal barwy , wokale brzmialy ladnie analogowo niestety zamulal i dlatego niektore instrumenty jak pianino czy gitara nie brzmialy naturalnie , troche za bardzo sie rozlewal ten dzwiek.

Poniewaz mam jakis punkt odniesienia wiec chce cos wybrac z Van den hula.

1. Zostawic ultra black + dokupic glosnikowy VDH np the Wind?

2. Wymienic ultra black na VDH np First, Second lub Orchid. Potem dobrac glosnikowe ?

3. Wybrac Interkonekt + glosnikowe VDH , takie ktore sie razem zgraja i nie zamula?

Co radzicie?

1. Zostawic ultra black + dokupic glosnikowy VDH np the Wind?

Znam dobrze głośnikowy Wind MkII.

To dobry i równy/solidny kabel. Można powiedzieć, że bezpieczny wybór. Jednak ocieplenia w nim nie szukaj...

"To co teraz, ha?"

Znam dobrze głośnikowy Wind MkII.

To dobry i równy/solidny kabel. Można powiedzieć, że bezpieczny wybór. Jednak ocieplenia w nim nie szukaj...

Czyli ocieplenie uzyskam przez interkonekt np VDH the first lub orchid a potem dopasuje do tego glosnikowy.

Tak bedzie chyba najbardziej sensownie.

Czyli ocieplenie uzyskam przez interkonekt np VDH the first lub orchid a potem dopasuje do tego glosnikowy.

Tak bedzie chyba najbardziej sensownie.

Bez prób sie nie obędzie.

Najmniej stratny byłbyś na dobraniu głośnikowych do RCA ktory juz masz.

Nie ma lekkko... ;)

"To co teraz, ha?"

Duelund DCA16 jako głośnikowy, ale to tylko na zamówienie można mieć. Delikatnie dociepla, tworzy analogowy klimat, ale nie ucina szczegółów. W swojej cenie genialny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.