Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Polk Audio PSW 505 z USA

marian.ch

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj , po 5 tygodniach oczekiwania dotarł do mnie w/w subwoofer. Dlaczego go kupiłem ? Z czystej ciekawości ! - bo był tani, t.z.n. przeceniony z 699 USD i ma 12" woofer. Zamówiłem go (t.z.n. mój Braciak z Chi)) bezpośrednio w siedzibie PA w Vista/ California. Z wysyłką przez Polamer i tax kosztował poniżej 199 USD + 20 zł. napiwku dla kuriera za wtarganie ponad 30 kg z opakowaniem na 2 piętro. Acha, za 119 zł. musiałem dokupić 500 W konwerter napięcia z 230/110 V.

3 godziny temu podłączyłem go na szybko do wzmacniacza jakimiś starymi 10 m. badziewnymi kablami jakie znalazłem w piwnicy ,odpaliłem muzykę: Dire Straits, AC/DC, Pink Floyd, Deep Purple, Ramones, Cohen i z ciekawości jakiś dupstep (?) buumm buuum którego w ogóle nie słucham.

Jestem w szoku jak ten subwoofer gra !!! Bas - Armagedon. Szybki jak speedy gonzalez : stopa pery, gitara basowa, hammondy - żyją swoim życiem. Nic się nie zlewa, nie wlecze, punktualnie jak w szwajcarskim zegarku, żadnego chaosu...a w tym dupstepie bas schodzi tak nisko, że szklanki dzwonią, a z bassreflexu wieje halny jak na Podhalu.

Jeśli ktoś będzie zainteresowany to wrzucę jakieś fotki i odpowiem na pytania ;)

Teraz zabieram się za ustawienie w docelowe miejsce, jakieś kabelki zamówię i pobawię się gałkami, tak, żeby sub tylko w tle uzupełniał basy, bo moim Polk Audio RTiA 7 ich nie brakuje.

Mam pytanko: czy mogą być takie zwykłe , za 20 zł. chinche i do czego jest wejście Line In R/L ( filtered). Ja podłączyłem do LFE IN ( unfiltered) z jednym chinchem.

Normalnie I Love USA :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

https://www.audiostereo.pl/topic/129671-subwoofer-polk-audio-psw-505-z-usa/

OK. Skumałem te wejścia. LFE Out Sub wzmacniacza podłączyłem (poprzez rogałęziacz chinch) jednak pod pod Line In R/L ( filtered) suba Low Pass w subie teraz reguluje odcięcie pasma. Ustawiłem na min. W LFE In nie działa Low Pass - prawdopodobnie służy do podłączenia amlitunera k.d. z regulowanym crossover.

Zamówiłem kabel Prolink typu Y za 50 zł./ 3m. Nie wiem czy będzie jakakolwiek różnica w dźwięku , ale ładniejszy będzie i solidniejszy od tego cienkiego badziewia z epoki PRL-u.

Czy kabel sygnałowy ma jakikolwiek wpływ na dźwięk z subwoofera...hmmmm ?

Sorki za naiwne może pytania, ale z aktywnym basowcem mam do czynienia po raz pierwszy.

Dobry interes. Nie od dziś wiadomo, że w USA głównym konkurentem na rynku subwooferów dla Velodyne'a jest właśnie Polk.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ma. Kable subwooferowe są nieco inaczej skonstruowane niż typowe chinche.

Dziękuję za poradę. Zmienię zamówienie. Czy taki kabel będzie dobry ? Melodika MDSWY30 -- Kabel Y RCA do subwoofera 3m

Kupiłem ten kabel i właśnie zmieniłem. Czy jest różnica ? Jest kolosalna !!! Sub gra zdecydowanie głośniej - teraz musiałem go sporo przyciszyć , a bas stał się jeszcze bardziej bajeczny. Wielkie dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.