Skocz do zawartości
IGNORED

Sieć zasilajaca 230V a audiofilizm

Teddy_2012

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od kilku mieisięcy walczyłem z sybilantami ,generalnie górna częstostliwośc ,coś było nie tak?

Wstawiłem miernik sieci - zależnie od dnia to 235 do 250Vac!!

Wymiana kondów sprzegających w lampie ( Audyn Max,Rike ,Vcap) i zasilania nic.!

Wygrzewanie i tak dalej....

Dopiero wczoraj dotarł elektryk w sprawie wymiany bezpiecznika różnicowego do pralki

I co się okazało w skrzynce pomiędzy bezpiecznikami był "gwóżdź" -kawalek drutu 6mm łączący bezpiecznik z pozostała częścią bezpieczników.

Wymiana i dźwięk się otworzył.

Jednak sieć zasilająca też gra"i niestety skłaniam się do wymiany całej skrzynki zasilającej z wyodrębnionym zasilaniem do audio (kabelw ekranie}

Może jakiś filtr na wejściu.

Budynek 20 letni instalacja miedziana,.

Polecam wszystkim zanim zaczną zabawę z kondensatorami w zasilaniu i nie tylko...

Tad

Ale na co wymienił ten drut?

Na srebro :-).

A tak na poważnie, na zmianach w zasilaniu uzyskałem największą zmianę zaraz po adaptacji akustycznej. Polecam wykonać dwie linie zasilające osobno do wzmaka i osobną do źródła ( masa wspólna ), podłączone bezpośrednio za główną różnicówką, której nie miałem odwagi pominąć, bo pominąłbym główne zabezpieczenie przeciwprzepięciowe . Jako bezpieczniki zastosowałem zwykłe topikowe w porcelanowych obudowach. Jako listwę do źródła ( tylko do źródła ) mam DIY na bazie projektu Yoshi 80. Efekt tych zmian może Was zaskoczyć

Ja u siebie miałem taki numer że jeden z bezpiecznikow w skrzynce( te nowoczesne paskudy chyba s-ki je zwią) miał takie napady ze zaczął brumieć. Gdy mu dałem lekko z plaskacza brumienie mijało. W końcu wymieniłem go i kilka innych gdzie mam podłączone audio na zwykłe topikowe i świety spokój.

Ja polecam UPS online. Nawet jesli masz siec dobrze wykonana to nie zapewni Ci odpowiedniej sinusoidy prądu jak wlasnie ups online .

U mnie byly straszne spadki napiecia po zakupie ups wszystko przeszlo , system nabral powietrza bas sie poprawil wszystko na plus .

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

Jeszcze jedna rzecz która przemawia za tym że sieć ,prąd sposób podłączenia sprzętu tez ma znaczenie i wpływa na dżwiek.Podłaczylem kiedyś sprzet do listwy zakupionej w markecie .

Zakupiona listwa zewnętrznie wyglądała efektownie ,miała przełącznik którym można w razie potrzeby wyłaczyc urządzenia bez potrzeby wyjmowania wtyczek z gniazda. Niby gra ale cos mi nie dawało spokoju bo dżwiek stracił na czystości i klarowności. Listwe wywaliłem z audio zastąpiłem inną własnej roboty a tamtą podpiołem pod kompa. Po 4 miesiącach uzytkowania tej nowej listwy spaliło przełącznik który był na niej umieszczony.

A tak na poważnie, na zmianach w zasilaniu uzyskałem największą zmianę zaraz po adaptacji akustycznej. Polecam wykonać dwie linie zasilające osobno do wzmaka i osobną do źródła ( masa wspólna ), podłączone bezpośrednio za główną różnicówką, której nie miałem odwagi pominąć, bo pominąłbym główne zabezpieczenie przeciwprzepięciowe . Jako bezpieczniki zastosowałem zwykłe topikowe w porcelanowych obudowach. Jako listwę do źródła ( tylko do źródła ) mam DIY na bazie projektu Yoshi 80. Efekt tych zmian może Was zaskoczyć

A jednak,

Straszne wahania napiecia. Gdzie Ty mieszkasz? U mnie wahania to max 2-5v ac.

Dowiadywalęm sie w Zakładzie Energetycznym Pruszków

i obecnie norma na dostawę napięcia w sieci to +10% i -6% aż wedlug norm zharmonizowanych w EU

a wiec wszystko w porzadku/

Proszę również zwrócic na to uwagę

Mieszkalem w 3 mieszkaniach i nigdy czegos takiego nie widzialem, dlatego sie zdziwilem. Najgorzej bylo w wiezowcu gdzie napiecie bylo kolo 218v ac, ale ciagle bylo takie niskie.

Wstawiłem miernik sieci - zależnie od dnia to 235 do 250Vac!!

Też mam podobnie, był czas kiedy dochodziło do 250 V od jakiegoś miesiąca waha się w zakresie 234-240 V ( bezpieczniki sprawne, żadne gwoździe ). Tak więc to chyba obecnie standard-tego typu skoki napięcia, a może tak było od zawsze ( wcześniej nie miałem listwy z Voltomierzem ).

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Ja polecam UPS online

UPS online - ciekawa rzecz ale nie słychać go?

Nie przeszkadza w normalnym użytkowaniu sprzętu?

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Jak odpalilem ups. to troche brzeczal przy pierwszym ladowaniu ale po paru minutach brzeczenie ustalo. Jest cicho ....

1* YAMAHA as2100/MATRIX mini-i pro2s 2* Sony ta f870es/xa20es/Dynavoice df8/Aim sc808 /UPS Powertecnique pro3000 1800W online, 3* Marantz/pm7200 /cd6000ose/ st7001/Mordaunt Short Avant 916i,

• 3 tygodnie później...

No właśnie jak z tą masą. Od wlz dałem 6mm2 i później pod sprzęt 2 fazy na osobnych esach ale znajomy mi wspomniał żebym uważał na problemy z masą. Ktoś coś wie w tym temacie lub próbował podobnych podłączeń?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

No właśnie jak z tą masą. Od wlz dałem 6mm2 i później pod sprzęt 2 fazy na osobnych esach ale znajomy mi wspomniał żebym uważał na problemy z masą. Ktoś coś wie w tym temacie lub próbował podobnych podłączeń?

a jaki cel przyświecał zasilaniu z dwóch faz?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Bo sąsiadka z suszarką "siedzi" na trzeciej fazie :-)

... podłączone bezpośrednio za główną różnicówką, której nie miałem odwagi pominąć, bo pominąłbym główne zabezpieczenie przeciwprzepięciowe

przeciwporażeniowe

Tak jakoś wypadło że są jakoś rownomiernie gniazda obciążone i dwa koło siebie są z różnych faz

• 9 miesięcy później...

Witam ja mam w sieci ok. 253v . WZMACNIACZ ciagle klika , co myslicie o tym :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomijając wszelkie przedwzmacniacze, DAC-i, CD, sieciówki itp., które mają stabilizatory napięcia to na końcu jest wzmacniacz mocy. Większość znakomita wzmacniaczy mocy (czyli pewnie ok. 99%) czy to w klasie A, czy AB, D lub T są zasilane z zasilacza niestabilizowanego, którego parametry zależne są od napięcia na uzwojeniu pierwotnym. I tak na tranzystorach końcowych zamiast np. +/-50V jest np. +/-55V. To jest całe 10 V różnicy. Bias i inne parametry ustawiane są fabrycznie do konkretnego napięcia. Dlatego nie dziwcie się, że brzmienie się zmienia i to niekoniecznie na lepsze.

do tego część sprzętu była projektowana do napiecia 220v

Czyli bez problemu powinno pracować w zakresie 200-240V, coś mi sie we łbie kołacze, że takie były wtedy normy

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

tak,bez problemu w rozumieniu : bezpiecznie dla sprzętu i ludzi, nie tracąc swoich wlaściwości użytkowych.

I tylko tyle to oznacza,nic więcej.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Wg mnie to tak:

Jeśli macie kłopot z zasilaniem, to możecie zrobić zasilacz z CAP-M Borysa. W wersji stabilizowanej powinien nieźle sobie radzić i z wahaniami napięcia i z zakłóceniami.

Natomiast co do listwy Yoshiego, to ostatnio pojawiła się informacja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli bez problemu powinno pracować w zakresie 200-240V, coś mi sie we łbie kołacze, że takie były wtedy normy

Normy normami a rzeczywistość jest taka jaka jest. Wzmacniacz lampowy (bo o tranzystorowym już pisałem) ma z reguły niestabilizowane zarówno napięcie anodowe jak i żarzenia. Jeśli w przeszłości był robiony był na 220V to w uproszczeniu producent ustawił dla przykładu napięcie żarzenia na 6,3 V a anodowe np. na 300V. Celowo nie piszę o klasie wzmacniacza bo lampowcy wiedzą o co chodzi i w której klasie wymagania co do napięć są bardziej rygorystyczne. I teraz od chwili podniesieniu napięcia do 230 V jest w rzeczywistości 240V (tak przynajmniej jest u mnie), napięcie anodowe jest "trochę" wyższe czyli ma ok. 335 V a żarzenie ma ponad 7V. Nie wmówicie mi, że to nie ma znaczenia zarówno dla bezpieczeństwa jak i brzmienia takiego wzmacniacza.

Bias i inne parametry ustawiane są fabrycznie do konkretnego napięcia.

Normalnie zaprojektowany, współczesny wzmacniacz będzie działał w dużym zakresie napięć, bez zmiany biasu czy innych parametrów. OP pisał o lampach.

To co faktycznie może się przytrafić przy zbyt dużym napięciu, to buczenie trafo z powodu nasycenie rdzenia.

• 2 tygodnie później...

Co Sądzicie O Tym ?

STABILIZATOR NAPIĘCIA SVR 2000W Z FUNKCJĄ OPÓŹNIENIA DELAY firmy WESTLANDS

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mogles dac druga roznicowke

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.