Skocz do zawartości
IGNORED

Denon pma720AE lub Yamaha R-N602 do DALI IKON 6mk2

piotr78

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Szukam niedrogiego systemu (wzmacniacz + odtwarzacz siecowy + odtwarrzacz CD) do Dali Ikon 6mk2. Co sądzicie o poniższych propozycjach:

1. DENON PMA-720AE + DCD-720AE + DNP-730AE

2. YAMAHA R-N602 + CD-S300 (ew. CD-S700)

Który z systemów dobrze zgra się z Dali? Czego można oczekiwać od każego z nich?

pozdrawiam i dziekuję za pomoc

Piotr

Wzmacniacz na pewno będzie lepszą propozycją niż amplituner ale nie koniecznie ten denon.

Fajną rzeczą którą sam w przyszłości planuję zmienić jest kupno odtwarzacza cd strumieniowego czyli 2 klocki w jednym.Zostanie więcej na lepszy wzmacniacz .A o jakim budżecie mówimy?

Dzień dobry Panie Piotrze,

podane przez Pana dwa systemy oferują podobną klasę brzmienia i wyposażenie, różnice są w charakterystyce dźwięku. Denon jest bardziej miękki, ciepły, oferuje zaokrąglony, ale dobrze wypełniony dźwięk. Yamaha natomiast bardziej eksponuje skrajne pasma, co jest pożądane przede wszystkim przy mocniejszych, szybszych, dynamicznych gatunkach muzycznych.

Jako alternatywa spójrz jeszcze na Onkyo TX-8150 (http://q21.pl/onkyo-tx-8150.html) z odtwarzaczem C-7030 (http://q21.pl/onkyo-c-7030.html) oraz bliźniaczy brzmieniowo zestaw Pioneer SX-N30 DAB (http://q21.pl/pioneer-sx-n30dab.html) z odtwarzaczem SACD Pioneer PD-30AE (http://q21.pl/pioneer-pd-30ae.html).

Tak więc wybór zależy od Twoich indywidualnych preferencji.

Jesli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj.

Moim zdaniem żaden z w/w wzmacniaczy nie zagra dobrze z Ikonami, które grają bardzo obszernie na górze. Denon PMA 720AE ma podbitą górę z bardzo długimi wybrzmieniami, Yamaha ma więcej szczegółów i krótsze wybrzmienia. Dodatkowo Denon ma kłopoty z dołem, wyższa część jest podkreślona ale brakuje jej wypełnienia i mocy. Yamaha gra trochę niżej i ma więcej mocy.

Te Ikony nie są już łatwe do odsłuchu ale podobnie grają Zensory 7 (mniej wysokich tonów) ja bym raczej poszedł w wzmacniacz który pokaże zalety Ikonów. Xindak A06?

Nie podpinaj osiołka do karety.

W/w to amplitunery STEREO. Od klasycznych wzmacniaczy różnią się dodatkowymi funkcjami, których Kolega właśnie potrzebuje.

Nie znam Yamahy i Denona.

Mam Onkyo TX 8150.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego opisu dodam od siebie, że mocy jest aż nadto do napędzenia bez wysiłku niemałych podłogówek Polk Audio RTiA7 w ponad 45 m2. Korekcja tonów zbyteczna. Tylko PURE AUDIO lub DIRECT (jeśli potrzebny jest wyświetlacz). Bardzo przydatne funkcje: ustawienie poziomu głośności początkowej i maksymalnej oraz możliwość regulacji wzmocnienia +/- 12 dB każdego z osobna wejścia audio.

Onkyo 8150 bez wątpliwości można nazwać OSIŁKIEM ;)

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Nie chcę nic dublować. Albo amplituner stereo z funkcjami sieciowymi albo wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy.

Stąd moje propozycje (system Denona lub system Yamahy), funkcjonalnie podobnie, ceny dosyć zbliżone.

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje, zależy mi na funkcjonalności, dobrym dźwięku i cenie najlepiej do 4tys.

Sam mam wątpliwości czy to nie za "mało" do Ikon-ów, ale chcę się poradzić czy to ma sens.

Denona miałem ponad 1,5 roku, za te pieniądze nie gra źle, ale będzie dobry do kolumn małych podstawkowych, gdzie nie ma zapotrzebowania na prąd, albo do czegoś ciemnego. Yamaha gra minimalnie inaczej. Ikonów nie słyszałem ale z opisu wynika że są dość jasne - z tego połączenia nie będzie Pan zadowolony.

Denona PMA 720 AE i Yamahy R-N 602 posłuchasz w każdym sklepie audio. Proszę idź dla swojego dobra i porównaj z czymś mocniejszym.

Ja na twoim miejscu nie zszedł bym niżej od CA651A, NAD 356Bee.

Ja mam Dali zensor 7 i MH a35.2 i brzmienie mi odpowiada.Z ikonami może być tylko lepiej.

Ukryta Zawartość

a i 2 k zł na odtwarzacz zostanie

Ukryta Zawartość

Nie chcę nic dublować. Albo amplituner stereo z funkcjami sieciowymi albo wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy.

Stąd moje propozycje (system Denona lub system Yamahy), funkcjonalnie podobnie, ceny dosyć zbliżone.

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje, zależy mi na funkcjonalności, dobrym dźwięku i cenie najlepiej do 4tys.

Sam mam wątpliwości czy to nie za "mało" do Ikon-ów, ale chcę się poradzić czy to ma sens.

Zasadnicze pytanie. W jak dużym pomieszczeniu ma to grać i czy sąsiedzi są czy nie...bo jeśli to "stodoła" to inna gadka.

U mnie w salonie 48 m2 nawet do połowy mocy Onkyo nie dochodzę , bo głośno jest jak na koncercie rockowym - wzmacniacz jest ledwie ciepły , ale sąsiedzi za ceglaną ścianą ;)

bo głośno jest jak na koncercie rockowym

ale to nie chodzi o ilość hałasu ale o jego jakość.

Można gdybać godzinami - trzeba iść posłuchać. ja bym do Ikonów nie podłączał budzetówki - bo te najtańsze serie są mizerne.

ale to nie chodzi o ilość hałasu ale o jego jakość.

Można gdybać godzinami - trzeba iść posłuchać. ja bym do Ikonów nie podłączał budzetówki - bo te najtańsze serie są mizerne.

Chciałem jedynie podkreślić, że Onkyo TX 8150 ma wystarczający zapas mocy do napędzenia dużych kolumn. Co do jakości dźwięku to jest znakomita. Nie ma się do czego przyczepić. To bardzo uniwersalny wzmacniacz, psss , amplituner stereo. Gra swobodnie, czysto, zrównoważonym pasmem. Wokale, instrumenty brzmią naturalnie w każdym gatunku muzycznym. Gdyby było inaczej zwróciłbym go w ustawowym 14 dniowym terminie. Żaden problem.

Polecam Koledze Piotrowi wziąć pod uwagę również ten amplituner i przekonać się na własnych uszach. To nic nie kosztuje ;)

Co to jest " Budżetówka" ? To jakiś wyświechtany - nic nie znaczący slogan, którym się straszy dookoła. Wszystko produkowane masowo jest budżetówką. Ty też zapewnie masz sprzęt dla mas ;)

Chciałem jedynie podkreślić, że Onkyo TX 8150 ma wystarczający zapas mocy do napędzenia dużych kolumn. Co do jakości dźwięku to jest znakomita. Nie ma się do czego przyczepić. To bardzo uniwersalny wzmacniacz, psss , amplituner stereo. Gra swobodnie, czysto, zrównoważonym pasmem. Wokale, instrumenty brzmią naturalnie w każdym gatunku muzycznym. Gdyby było inaczej zwróciłbym go w ustawowym 14 dniowym terminie. Żaden problem.

Polecam Koledze Piotrowi wziąć pod uwagę również ten amplituner i przekonać się na własnych uszach. To nic nie kosztuje ;)

Co to jest " Budżetówka" ? To jakiś wyświechtany - nic nie znaczący slogan, którym się straszy dookoła. Wszystko produkowane masowo jest budżetówką. Ty też zapewnie masz sprzęt dla mas ;)

Witaj,

Dziękuję za propozycje, chętnie zapoznam się z tym Onkyo. Moje pomieszczenie jest dużo mniejsze - 28m2.

Witaj,

Nie polecam ani jednego ani drugiego do tych dali. Nie wykorzystasz potencjału kolumn.

Moim zdaniem zestaw onkyo 8150 z 7030 dobrze napędzie te kolumny. Półkę wyżej musiał byś celować w NADa 326 z sieciowka marantza na 6005 i cd 6006.

Yamaha po prostu zagra zbyt jasno już z jasnymi i to bardzo wstegami z kolei Denon nie utrzyma basu w tych kolumnach. Będzie dudnil.

Pozdrawiam

A co sądzicie o systemie YAMAHA (wzmacniacz A-S701 + odtwarzacz sieciowy CD-N301) ? Wygląd jak dla mnie bardzo fajny, cena i wyposażenie też zgodnie z założeniem.

To chyba klasa wyższa w stosunku do Denona 720, raczej półka Nad-a 356bee.

W prasie ma dobre opinie a w jednym z testów podkreślano "masywne, lekko przyciemnione brzmienie bez tendencji do agresji czy wyostrzenia" co wskazywałoby że powinno dobrze zgrać się z żywymi Ikon-ami.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym wzmacniaczem? Co sądzicie.

Dzięki

Mialem ikony 6 mk2 i graly u mnie w polaczeniu:

Roksan kandy k2 (koncowka mocy)

Cambridge audio cxn

Sub rel t5

I taki zestaw polecam. Bez suba tez ladnie graly a gdy mialem potrzebe wiekszego basu to po prostu rela odpalalem.

Denona do dali 720 radze sobie odpuscic. Bas jest co najmniej irytujacy

As701 to bardzo udany klocek. Mocniej grający od nagradzanej 501ki. Z kolei cdn301 goni cena.

Nie jestem natomiast przekonany o połączeniu Yamahy do ikonow.

Z czym do tej pory u ciebie grały i jak je odbierasz?

Zgadzam się z przedmówcą. Ani Denon, ani Yamaha, ani pożal się Boże Onkyo. Litości. Sieczka będzie niemiłosierna. Postaw na coś cieplejszego i niestety droższego, w tej cenie nie kupisz godnego wzmacniacza. Zobacz sobie Haiku Bright, albo Fezza Silver Lunę. Szkoda kolumn na takie wzmaki co Ci zaptoponowano na początku. Wiem, bo ja miałem długo. I kable miedź cynowana.

Ikony 6 mk2 chodziły nowe za 3500 zł więc pewnie dlatego zostały kupione. Niestety fakt jest taki że są to mocno wymagające kolumny od wzmacniacza. I fakt zakup czegoś z wyższej półki znacznie poprawi ich dźwięk.

Lampa jak najbardziej. Udane produkcję robi cayin.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.