Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki w Dali 104 w złym stanie co dalej?

bramka969

Rekomendowane odpowiedzi

Mam u siebie 2 lata kolumny Dali 104, słucham różnych bass boosterów itd. więc zawieszenie wymieniałem już 3 razy. Membrany są w opłakanym stanie, są strasznie pogięte, ten dźwięk to nie to samo co na początku. Nowych membran nie dostanę, głośników też nie, co zrobić z tymi kolumnami? Wymiary pokoju to 13 m2. Myślę nad zakupem Altusów 110. Co o tym myślicie? Będzie to grało z Pioneerem a-676

Ja tu poważnie piszę, nie stać mnie na takie budżet to około 600zł. Znalazłem w spoko stanie altus 140 za 600zł

Pewnie wezmę te altusy, tylko powiedzcie co teraz z tymi Dali? Na sprzedaż? Za ile 200zł? ;/

Jak piszesz poważnie, czemu pytasz o Altusy?

(Zwłaszcza o A140, który był zdecydowanie najgorszym modelem z serii.)

Odpisałem z całą powagą- żadne "domowe" kolumny nie są aż tak wytrzymałe.

Ja tu poważnie piszę, nie stać mnie na takie budżet to około 600zł. Znalazłem w spoko stanie altus 140 za 600zł

Pewnie wezmę te altusy, tylko powiedzcie co teraz z tymi Dali? Na sprzedaż? Za ile 200zł? ;/

Zajechałeś takie kolumny....trzeba mieć talent!

De gustibus non est disputandum

A moze 2+1 coby nie zmuszac kolumn do czegos, czego nie potrafia? Czego Ty wogole sluchasz? Na jakiej glosnosci? W jakim pomieszczeniu?

Jakos sobie tego nie wyobrazam. Mam wzmacniacz 2x25, zwykle kolumny dwudrozne i po polgodzinnym sluchaniu techno na polowe piszczalo mi w uszach. Wzmacniacz sie zbytni nie zgrzal a dzwiek byl czysty.

Cos mi tu nie pasuje. Moze po drodze do wzmacniacza dzwiek przesterowujesz?

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

A moze 2+1 coby nie zmuszac kolumn do czegos, czego nie potrafia? Czego Ty wogole sluchasz? Na jakiej glosnosci? W jakim pomieszczeniu?

Jakos sobie tego nie wyobrazam. Mam wzmacniacz 2x25, zwykle kolumny dwudrozne i po polgodzinnym sluchaniu techno na polowe piszczalo mi w uszach. Wzmacniacz sie zbytni nie zgrzal a dzwiek byl czysty.

Cos mi tu nie pasuje. Moze po drodze do wzmacniacza dzwiek przesterowujesz?

Może On po prostu "słucha ciałem"

Gluchy jest ale czuje wibracje? Biorac pod uwage trzykrotne wykonczenie kolumn w dwa lata jest to mozliwe.

Gluchy jest ale czuje wibracje? Biorac pod uwage trzykrotne wykonczenie kolumn w dwa lata jest to mozliwe.

Nie chciałbym mieć Go przez ścianę!

Zamiast altusów poszukaj diora zgb 140.Polska konstrukcja na łotewskich przetwornikach radiotechnika w 13 metrach hmm zobaczysz czym masz zabezpieczoną ścianę przed nałożonym tynkiem o ile zabezpieczona :)

w założonym budżecie się zmieścisz.

Osobiscie przed zakupem sprzetu dobrze przemyslalbym sprawe. Trzykrotnie w ciagu dwoch lat zalatwic dosc pokazne kolumny? Cos tu jest nie tak.

Podejzewam bass na maksa + loudness + korektor w winampie i robimy w domu dyskoteke.

Osobiscie przed zakupem sprzetu dobrze przemyslalbym sprawe. Trzykrotnie w ciagu dwoch lat zalatwic dosc pokazne kolumny? Cos tu jest nie tak.

Podejzewam bass na maksa + loudness + korektor w winampie i robimy w domu dyskoteke.

Hahah dokładnie jako, że sam w domu jestem to dyskoteka była codziennie, potem zrobię filmik jak to ogólnie wygląda ;)

Nie znam sie na tym, ale na Twoim miejscu kupilbym jakis konkretny subwoofer i sluchal z bas/treble ustawionym na "0", bez korekcji i bez loudness. A filmik sobie daruj.

No nie wiem czy sub aktywny + te moje Dali 104 + Pioneer, będą lepiej grały od tych diorek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamiast wywalać kasę uzbieraj większa kwotę i kup takie kolumny do których nie będzie potrzebny eq loudness itd bo 17 cm przetworniki nie dadzą ci tego czego szukasz wiem co mówię :)

Altusy 140 sobię daruj chyba że lubisz bas ala walenie młotkiem i brak zejścia

szukam sam nie wiem czego :P

Te diory na 2x25cm jak Cię nie zabiją, to jakiś czas powinne posłużyć.

Nadal jednak radzę zakup jakichś używanych kolumn z segmentu pro.

Taki mały wtręt- w języku polskim, BAS piszemy przez jedno S.

A ja bym pomyslal nad uzywanym 2+1. Jak ma krecic poziomem basu to niech kreci na subwooferze, przynajmniej kolumny oszczedzi. Techno dobrze zagra "na wszystkim", a skoro kolo trzykrotnie w przeciagu dwoch lat spalil takie kolumny na 15m2 i tak jest juz przygluchy.

Nie spaliłem, tylko zawieszenie ciągle się kruszyło. Nie słyszałem nigdy dobrego subwoofera w pokoju jedyne co to z Logitech Z-906 i dali wypadły o wiele lepiej. Taki sub daje coo? ;)

Kup jak najtańsze kolumny z jak największym głośnikiem basowym - będziesz miał to co lubisz, a i tak pewnie długo nie wytrzymają tego co im zaserwujesz;-)

Teraz tak sobie myślę, że do tych Dali dokupię aktywny subwoofer, żeby móc dostosować sobie ręcznie tą częstotliwość jako, że to mały pokój nie będę się pchał w altusy itd. Potem sprzedam Dali i kupię jakieś odpowiednie pod subka kolumny, Teraz jaki subwoofer brać pod uwagę? Te wyglądają w porządku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcesz subwoofer- kup z głośnikiem 30cm, w ostateczności 25, ale z głośnikiem o b. dużym skoku- poznasz to po grubym zawieszeniu.

Nie kupuj zbyt małego, bo będziesz żałował.

Dobra, bo teraz namieszaliście jedyne na czym mi zależy to bass ( proszę bez hejtów). Co mam wreszcie kupić do tego pokoju? Diora się nadadzą?

Kup sobie słuchawki i na maksa!!!!

Przecież chłopaki odkryli, że jest przygłuchy- jak na słuchawkach ma odczuć masaż wątroby???

Wibracje!!!pozytywne!!

Nie mówi się przygłuchy, tylko niedosłyszący - europejczycy psia kostka ;P

I tak chłopak ma świętą cierpliwość, że Was nie potraktował jak te kolumny ;)

A ciut serio: estradowe to dobry pomysł, drugim dobrym są kolumny z gł. basowym 30 cm. (ale nie altusy 140)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.