Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca a dźwięk, jaki wpływ?

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zacząć nowy wątek bo po przeczytaniu wszystkich postów na tym forum na ww. temat zgłupiałem.

Jak to w końcu jest z listwą- poprawia dźwięk, czy nie a służy tylko dla "zabezpieczenia" sprzętu?

Co do pierwszego to już zgłupiałem, bo wszędzie jak czytam o listwach, to jest coś w stylu: "słabsza dynamika, kluchowaty bas, słabsza góra,zawsze utrata dynamiki, lepiej bezpośrednio z gniazdka" itd. itp. to w takim razie po kiego wała kupować listwę, jak prędzej czy póżniej odczuję pogorszenie dźwięku?...........

Myślałem że chociaż po wpięciu listwy, nawet przy pogorszeniu jakości dźwięku, zabezpieczę system przed przepięciami i innymi niemiłymi historiami, ale czytając post "napięcie w kondycjonerze-szok " guttena na tym forum, stwierdzić można że nawet listwa Neela może zrobić "kuku" naszemu systemowi....

Reasumując- to w takim razie po co w ogóle ta listwa jest???

[Aha i jeszcze jedno. Czytając wpisy na tym forum zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem większego wpływu na dźwięk nie mają IC, kable sieciowe, kable głośnikowe i listwy od samego systemu??? Jakby czytał to ktoś mało znający się na rzeczy to by mógł spokojnie stwierdzić że można sobie kupić "byle jaki" sprzęt, a resztę można sobie dopracować kablami, listwami, ustawieniem CD'ka na wzmaku czy odwrotnie itd.

To już chyba jest lekki przerost formy nad treścią....

Ja oczywiście jestem w 100% przekonany że ww. czynniki wpływają na dźwięk, dlatego bawię się w sprawdzanie różnych konfiguracji ale one jedynie szlifują, czy korygują dźwięk naszych klocków, a nie na zasadzie: "mój system ma za małą góre, wiec wepnę kabel srebrzony i sprawa załatwiona, system gra teraz lepiej niż CD'ek z siebie wydaje" ;-))))

Każdy system gra tak jak jego najsłabsze ogniwo i kupując nawet kable za 2000 PLN system nie zagra lepiej niż po prostu potrafi, a dobry kabel jedynie ma za zadanie nie popsuć dźwięku płynącego w torze.]

Pozdrawiam!

z tymi kablami to co kto lubi - jeśli po wymianie doznało się niemalże muzycznego orgazmu, to wszystko ok, nie?

Z tymi listwami to sprzęt jeśli nie bierze 500W to chyba możesz śmiało podłączać w "złodziejkę", dobrze jeśli ma gruby kabel to przy podłączeniu czegoś więcej w tą złodziejkę nie będzie chwilowego spadku mocy dla wzmaka.

W gniazdku masz 230 V z 10%tolerancją, czyli możesz mieć 207 i 262 - niezła perspektywa, nie? Kiedyś podłączenie telewizora bez kondycjometru groziło jego wybuchem, takie urządzenia można jeszcze czasem trafić na giełdzie. Ja podłączyłem mój sprzęt przez filrt żeby mi go jakieś przepięcie czy chwilowa awaria nie spaliła - różnicy poza spokojniejszym snem nie zauważyłem żadnej :)

Ja na przykład zauważyłem, że jeśli podłączę lutownicę transformatorową do złodziejki z grającym sprzętem, to w kolumnach słychać puknięcie, więc jakis chwilowy wpływ jest.

Listwa sieciowa jest czesto najlepszym rozwiazaniem.

Ale dobra listw musi kosztowac,solidne gniazda połaczeniowe ,łaczenia wewnętrzne zgrzewane lub mechanicznie połączone,kabel zasilający 3 żyłowy gruby przekrój min.1.5mm2!

W listwie takiej niemoga byc lutowia!!!

Jednym słowem w typowych sklepach tzw.listwy zasilające są do pupy!

A na jakie listwy powinienem zwrócić uwagę? Czytałem coś o Lestarach, Fellowes i Orvaldi, ale nie wiem od czego zacząć... Czy koniecznie mam patrzeć na listwy audio-video?

Co do samej listwy to chodzi mi o "zabezpieczenie" systemu i neutralność, żeby nie zmieniała mi charakteru brzmienia mojego systemu (no chyba że ma polepszyć ;-) Nie potrzebuję wyostrzenia góry, ani lepszego basu i "ocieplenia" dźwięku. Scena też jest całkiem OK. Jedynie co chciałbym zmienić, to mieć mniej rozlazły bas, ma który narzekam, ale to załatwię kablem głośnikowym....

Czy listwa może rzeczywiście wnieść więcej szczegółów???

Dlatego nie chcę wydać niewiadomo ile na listwę/kondycjoner.

Pytanie jest proste.

Odpowiedz niestety nie.

Ogólnie można przyjąć że taka listwa musi kosztowac z min 400 ZŁ?[4/5 gniazdowa]

do audio będzie dobra..ale nie do systemu AV!

Urządzenia videofoniczne jak TV czy DVD potrafią "siać"[posiadają na ogól zasilacze impulsowe]czyli wysyłać [m.inn]impulsy do sieći![zakłócać].

I lepiej jeżeli część wizyjnych klocków ma własną gałąz zasilania[listwę ze specjalnym filtrem!],jest to spory koszt.

• Redaktorzy

Moim zdaniem najlepsze z najtańszych listw robi Fellowes. Niestety jest to wersja wybitnie budżetowa (ok 150PLN), ale lepsze niż nic. Niestety porządna listwa kosztuje powyżej 500PLNów ( i to sporo, np. Siltech, Fadel, Monster). Ile kosztuje porządny (nie mówię o Helionie i Neelu) kondycjoner nie muszę pisać.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Z jakiejsc starej listwy wycialem "srodek", pozostawiajac tylko bezpieczniki, wymienilem przewod na 1.5mm2 (w srodku tez), dodalem wewnatrz pierscien ferrytowy, na ktorym nawinalem przewodami fazowym i zerowym, ile wlazlo zwojow. Roznica brzemienia sprzetu podlaczonego do takiej listwy, a do listwy "nieruszanej" (acar XP protector plus), jest wyrazna, najwyrazniej zmiana uwidacznia sie w basie, zmniejsza sie jego rozlazlosc.

Teraz pozostalo by sprawdzic, czy zmiana to wynik zmiany przewodow, dodania dlawika, czy wyciecia tego "filtru" i zabezpieczenia, jakie sa w tych listwach montowane, czy kazdej z tych zmian ;>.

jak ktoś chce mieć dobrze zabezpieczony sprzęt w mieszkaniu to przy bezpiecznikach instaluje zabezpieczenie przepięciowe które wytrzymuje prąd udarowy 100kA i o napieciu zadziałania cos ok 260~280V , zabezpieczenie jest atestowane, jedyną wadą jest cena cos ok 600zł za szt ale powinno wytrzymać uderzenie pioruna. Co do listew komputerowych to zastosowne tam zabezpieczenie jest jednorazowe tzn.razem z bezpiecznikami przepala sie zastosowany w środku warystor (pozatym zewzględu na bezwładność warystora taka listwa niezabezpieczy przed bardzo krutkimi impulsami o duzej energi --przepięcie wywołane zaindukowaniem sie duzego napięcia przez np. przepływające przez pobliski piorurochron uderzenia pioruna).Zamiast listwy komputerowej lepiej zastosować pośrednik przepięciowy produkowany kiedyś przez diore , składający sie z warystora i neonowego zabezpieczenia przepięciowego firmy simens gwarantującego dużą szybkość zadziałania.

Co do przepięć (nagłych i wysokich wzrostów napięcia) to nie wiem co poradzić poza np modułem przeciwprzepięciowym który można by wstawić w skrzynce rozdzielczej ("bezpiecznikowej") w przedpokoju.

Jeśli chodzi o konieczność posiadania 4-5 gniazdek to nie trzeba listwy -wystarczy przedłużacz -tzw rozgałęziacz :)

A z tłumieniem 20-60db to ja bym podszedł tak -oczywiście im większe tłumienie tym lepiej tłumione są niepożądane wariacje napięcia zasilającego ale z kolei mniejsza podatność prądu zasilającego na nagłe skoki które jednak są potrzebne wzmacniaczowi. Oznacza to że kiedy słuchamy przykładowo muzyki techno wzmacniacz pobiera znacznie większy prąd w momencie "um" niż w chwili pomiędzy "um" i "cyk" kiedy to pobór prądu będzie najmniejszy. Aby wzmacniacz mógł wysłać bardzo szybki impuls prądowy do głośników i zrobić prawdziwe "UM!!!" musi pobrać bardzo szybki (czyli stromy) impuls prądowy z sieci. Zatem listwa z dużym tłumieniem może mu to utrudnić i mamy klops a nie techno :)

Darkul!!!

jeśli coś źle mówię to weź mnie popraw bo sam jestem ciekaw jak to naprawdę działa zwłaszcza jeśli chodzi o to co dokładnie określa ten współczynnik tłumienia (te nasze 20 lub 60dB)

a ja sadze ze to jest nabijanie ludzi w butelke, zeby wydali kase na cos co wogole nic nie poprawia, a napewno odchudzi nasz portfel. Niektorzy kupuja takie rzeczy bo wypada, to nic ze nie uslysze zadnej roznicy ale jak to brzmi wydalem 600zl na listwe to napewno teraz lepij brzmi heheheh.

A poza tym myślę, że wydanie 400zł na jakąś specjalną bardzo solidnie wykonaną listwę może mieć sens ale tylko pod warunkiem że masz w domu solidnie wykonaną instalację (tę w ścianie). Np w moim przypadku należałoby by tylko zwrócić uwagę na wielkość tłumienia oraz grubość przewodów aby nie tworzyć dodatkowego wąskiego gardła. Natomiast czy tam będzie taka czy inna blaszka czy złocona sprężyna dociskająca to już nie wpłynie bo i tak mam przedtem pod tynkiem po drodze kilka badziewnych połączeń i nawet całkiem nieaudiofilski (byle w miarę rozsądny) przedłużacz tego już nie pogorszy...

Rotor

I masz racje, w mieszkaniu w bloku, z kiepska instalacja, z kiepskim pradem doplywajacym do glownego zabezpieczenia nie ma co sie silic na zlote blaszki. Pewnie zwykly przedluzacz za 5zł, w ktorym zmienimy przewody na grube, bedzie wystarczajacy. A ja drobnym eksperymentem przekonalem sie, ze warto to zrobic (a moze i pozbyc sie "zabezpieczenia" montowanego w typowych listwach komputerowych za 40zł), a mieszkam w bloku, z pupiata instalacja, ....

U mnie w bloku jest kiepska instalacja i czasem było słychać dziwne pstryknięcia z głośników. Puszczenie przez nieaudiofilską listwę (taką za circa 80 zł) zlikwidowało ten problem. Jakichś zaburzeń brzmienia nie zaobserwowano, aczkolwiek sprzęt był mówiąc delikatnie nie wyrafinowany.

Daję słowo -jakbym budował dom to do salonu i do gabinetu odsłuchowego poprowadziłbym sobie po jednym oddzielnym przewodzie specjalnie do audio - grubszy, taką czwórkę na przykład i może nawet ekranowany. (Tylko czy to jest zgodne z przepisami?) A co tam nawet bym nie robił gniazdka tylko wypuścił 2m przewodu prosto ze ściany i zakończył go wtykiem IEC he he he! :)

Ja sobie taką listwę składam sam. Na razie podpiąłem porządny filtr sieciowy (zamontowany będzie w środku listwy) tylko pod wzmacniacz i różnica jest bardzo duża. Najbardziej poprawiła się rozdzielczość i barwa średnicy. Bas ma nieco lepszą kontrolę i ogólnie pojęte brzmienie jest mniej nerwowe. Zdecydowanie lepiej też rozrysowane są dalsze plany w nagraniach. Co do kompresji dynamiki... Nie stwierdziłem. A mój piecyk do słabeuszy nie należy.

Rotor ale z jednej wtyczki IEC trudno zasilic zestaw , no chyba ze amplituner z wbudowanym cd. Kiedys robil takie wynalazki np.NAD .

a tak na serio to listewki za pare zlotych robia taka dobitnie brzmiaca , plaska srednice . Troche z tym walczylem i powiem szczeze , ze sonicznie duze lepsza jest sciana z kilkoma gniazdami . Jak ktos ma leki o calosc sprzetu przy przepieciach to widzialem takie smieszne gniazdo firmy Phoenix Contact z dobrym zabezpieczeniem

Ja więc proponuję taniutką listwę (choć lepiej ekranowaną), ekranowany, gruby kabel sieciowy, porządną wtyczkę i filtr sieciowy polutować samemu(na DIY jest napisane jak to mniej więcej zrobić). Łączny koszt to 100-200zł (zależnie od listwy), a efekt taki jak markowe listwy NEELa czy PALa za 8 stów.

Do tego jeszcze zabaw i satysfakcja:))

Msyle, ze dobra listwa jest prdukt firmy supra

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Supra MD06-EU MkII with NIF

Supra’s screened distribution block in Aluminium is equipped with a specially developed transient filter of mild type that blocks conductor carried RF without influencing the transient properties of the audio equipent. (NIF, Non-Intrusive Filtering)

A i cena ok 400 pln wydaje sie zachecajaca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.