Skocz do zawartości
IGNORED

AVT2464 czy Pass Buffer B1

Luk871

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem w trakcie budowy swojego własnego "zestawu hi end" w skład którego wchodzą niemal skończone kolumny podłogowe, wzmacniacz LM3886 (lubię jego granie) oraz mały DAC na PCM2704 w aluminiowej obudowie. Chcę pomiędzy wzmacniacz a DAC wpiąć bufor. AVT2464 w wersji na dwóch tranzystorach już słuchałem i to co robił z LM3886 bardzo mi się spodobało.

Pytanie jak ten kit AVT miałby się do bufora Pass'a? Czy byłby lepszy? Ktoś robił porównanie?

https://www.audiostereo.pl/topic/130022-avt2464-czy-pass-buffer-b1/

Mówisz w avt o drugim stopiniu czyli wtórniku? Zarówno w jednym jak i w drugim przypadku można się pozbyć kondensatora wejściowego.

Na mosfetach ma mniejszą impedancję wyjściową i lepiej sobie radzi z większymi sygnałami na wejściu tzn mniejsze ma zniekształcenia - kiedyś mierzyłem.

Jfet ma mniejszą pojemność na wejściu, mniejsze szumy własne, większą impedancję wejściową - to dlatego że jfet na wejsciu stosuje się przeważniej 100k a mosfetach powiedzmy 10k-20k.

Jak uważasz że konieczny jest bufor na wejściu LMa i sygnał byłby z np. z CD to ja bym zastosował raczej Jfetowy wtórnik. Gdyby był mi potrzebny wtórnik z dużym prądem wyjściowym a na wejściu miałbym dużą aplitudę większą od 2V to bym zastosował mosfety.

Tutaj masz opisane inne opcje wtórnika jfet (może się przydać):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jeszcze coś takiego (tutaj nie ma kondensatora ani na wejściu ani na wyjściu):

I jeszcze jedna sprawa - dotyczy tego kitu - nie potrzebujesz na wyjściu tak wielkiej pojemności gdyż impedancje wejściowa którą ustalisz w tym LMie (pewnie 10k-20k) nie będzie przecież taka jak słuchawek ale znacznie większa. A więc możesz zastosować lepsze kondensatory na wyjściu tego bufora np. zamiast elektrolitów foliowe

post-39594-0-71892400-1479203882_thumb.jpg

post-39594-0-34654200-1479203976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Do Jfeta zamówię elementy i zobaczymy jak to wyjdzie. Obudowę projektuję tak aby w razie potrzeby wymienić układ na coś innego. Tak jakby modułowa konstrukcja.

A co do AVT to kondensator C3 zastąpić jakimś dobrym foliowym tak? Ogólnie mam go zmontowanego na szybko w pająku na dosyć dobrych elementach, rezystory Dale kondensatory Nichicon KW i KZ (LM jest na 10k)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio porównywałem diamond bufor wg Petera Daniela i Veterana z buforem na fetach wg Nelsona

Bezapelacyjnie wolę diamond bufer,

ma niżej schodzący bas przez co instrumenty nie sa chude,

a bufor na fetach nie ma takiego basu i co najgorsze pokazują się sybilanty (syknięcia) na górze i wyższym środku

Tranzystory fet to 2sk389V ze starych czasów,

bufor pomiędzy pasywką MsFalcona a wzmacniaczem

Witam. Nie chcę za dużo bawić się z tym. Chcę słuchać muzyki:) zobaczę tylko tego Passa. Jak mi się nie spodoba to zostawię ten AVT:) przynajmniej już sprawdzony:)

Dzięki za odpowiedzi;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.