Skocz do zawartości
IGNORED

No to mam kolumny w cenie około 1500zł !

Baca

Rekomendowane odpowiedzi

I są to kolumny DIY produkcji użytkownika gipsy2 czyli Łukasza.

Jak zapewne wiecie czy nie wiecie, to właśnie ja byłem tym co w ciemno zainwestował w te kolumny ;)

Nie będę się tutaj rozpisywał o scenie, sopranach itd.. bo jakos mi to nie wychodzi i głupot nie chce pisać.

Zanim zdecydowałem się na DIY troche spędziłem czasu w sklepach z kolumnami i liderem do zakupu monitorów były MISSION m32 - to macie pojęcie o tym jaka barwa mi odpowiadała.

Może najpierw o wykonaniu obudowy. Jestem bardzo wybredny i czepiam sie wszelkich niedociągnięć i szczegółów. Obudowa wykonana przez Łukasza jest perfekcyjna, widać doświadczenie w stolarce i w wykończeniu. Pod Vifę i Peerlesa są zrobione frezowania i głośniki perfekcyjnie osadzone są w tych frezach.

Reasumując - nie znalazłbym żadnego malkontenta, który przyczepiłby się do czegokolwiek w obudowie.

A teraz przejdźmy do brzmienia. Wysokotonowy głośnik to VIFA DX, a średnio/nisko to PEERLES HDS 164, obudowa jest z bass-reflexem z przodu (takie wymagania stawia mój pokój aby BR był z przodu).

Jak to gra??? Bije na głowę brzmieniem MISSION m32, które cholernie mi sie podobały.

Dawno takiego głębokiego, twardego i szybkiego basu nie słyszałem. Nawet mam obecnie starego subwoofera odłączonego aby delektować się dźwiękiem tylko z monitorów.

Co do wysokich tonów - to potencjometr na amplitunerze stoi w pozycji 0 i nie potrzebuję ich podciągać. Wysokich tonów jest w sam raz i nie męczą ucha.

Zestaw kosztował niewiele więcej niż moja granica a gra o wiele lepiej niż mój lider MISSION m32.

Z czystym sumieniem mogę polecić zbudowanie kolumn u gipsy2 (Łukasz). Chłopak się zna na rzeczy i wie co robi, a robi to bardzo dobrze.

Fotki zamieszczę jak tylko cyfraka dorwę ;)

pozdrawiam,

Baca

więc jeśli inni forumowicze nie mają nic przeciwko podam namiary:

Staniek Łukasz ,mail: [email protected] , gg:4055602 , mieszkam na śląsku w okolicach Pszczyny,Rybnika,Żor,Jastrzębia , a dokładnie w Pawłowicach....Jak w koncu zdobęde czas to skończę moją strone www i sobie bedzie mozna pooglądać :) ..dziękuje i pozdrawiam!

Gratuluję Baca! Mogłeś odświeżyć stary wątek bo wziąłem go do ulubionych i czekałem na efekt twojego DIY'a:)

A co do kolumn: to co zrobisz sam zawsze jest leprze od kupnego:) Jest w tym troche prawdy, troche sugestii i troche satysfakcji...:)

Eh tez mialem zamowione u Lukasza kolumny. Ale koles ktory kupil odemnie moje MA Brozy sie wycofal w ostaniej chwili i tym samym stracilem 3/4 buzdzetu. Do tego wyszla jakos tak nieoczekiwanie przeprowadzka i niestety jakos tak wyszlo ze nie mam kasy nawet na nic.

Mam nadzjeje ze Lukasz sie nie gniewa:)

czesc :) hehe,ach Ty i Twe Bronzy :P ....Twoje kolumny na peerlesach wciąż czekają na Ciebie,czy kogokolwiek ;) ...Dodam od siebie że w produkcji są kolumny na Audax hm170c0 i tw025a16 (toż to już 8 miesięcy!!),kończę CSX 176 i Wa 10,mam juz 4x vify XG oraz 2xVify PL i teraz znowu 2xPeerless hds 164,niemam wybranych kopułek,zobaczymy co z tego wyjdzie....aaaa,byłbym zapomniał,robie tez kopie proaców,dla znajomego :)...dodam od siebie że mam tak jakby 2 zakłady stolarskie (jeden ojca,drugi dziadka),do tego świetny zestaw pomiarowy,oraz jakąś tam wiedze (to juz czy mam czy nie jest nie mnie oceniać ;) )....Pozdrawiam wszystkich

Hej,jakie obudowy w fornirze? hmm? jak co daj znac,podumamy razem ;) .....Baca,oczywiście że pamietam że mam Ci zrobic centrala ,monitory i NAKOŃCU sub :P ....bedziemy dalej dumać nad tym :) ..pozdrawiam!

Gość Adam_S

(Konto usunięte)

Ja tu tylko tak z ciekawości zajrzałem, bo i tak się na tym nie znam, ale zaciekawiło mnie Łukasz, że nie dość, że mieszkamy w sumie blisko siebie (Mikołów się kłania), to jeszcze mamy to samo nazwisko :)

• 6 miesięcy później...

Minęło parę miesięcy. Łukasz zbudował resztę kolumn do kina domowego, czyli monitorki do surroundu oraz centralny, które zbudowane są w oparciu o głośniki Vify oraz Peerlesa (teraz dokładniej konfiguracji nie pamiętam).

Wybrałem się do Pawłowic, gdzie mieszka Łukasz ze sprzętem: H/K AVR-230 + DVD 22. Okablowanie UltraLink.

Podłączyłem wszystkie 5 głośników, a do DVD powędrowała płyta audio z koncertu Scorpions - Acoustica, nagrana w DTS (co by przetestować w końcu możliwości sprzętu i kolum, hehehe).

Rozstawiliśmy u Łukasz w bardzo dużym pokoju głośniki na tyle ile się dało i były możliwości no i czas w końcu włączyć tych Scorpionsów ;-)

Usiadłem w środku, wybrałem kawałek który chciałem odsłuchiwać i... mowę mi odebrało!!

Zestaw zagrał rewelacyjnie!! Szczerze mówiąc, sam nie wiem czego tak do końca można było się spodziewać, ale odczucia moje były takie jakbym był tam na tym koncercie!!

A o to chyba właśnie chodzi w budowie sprzętu aby jak najwierniej oddawał klimat miejsca w którym zostało dokonane nagranie.

Mogłem tak siedzieć i słuchać tego jeszcze godzinami...

Co do jakości wykonania obudów, nie będę się rozwodził - po prostu 1 klasa i tyle, z resztą na forum Łukasz (gipsy2) jest znany i wiecie jakie kolumny buduje.

Krótkie podsumowanie: jestem bardzo zadowolony z zainwestowanych pieniędzy w kolumny produkcji gipsy2.

Gdybym chciał kupić zestaw, który chociaż podobnie gra, w jakimś audiofilskim sklepie, to myślę, że bez 7-8 tyś by sie nie obyło... a takiej kasy raczej niechciałbym inwestować w kolumny i "szpanować" naklejką B&W czy jakąś inną.

sprzęt przede wszystkim ma grać!! :-)

O detale rozwiązania pytajcie już Łukasza, bo ja siedzę wieczorami i odsłuchuję muzykę i koncerty w końcu w pełni możliwości :-)))

pozdrawiam,

Baca

normalnie się wzruszylem :)

Baca :) czekamy na fotki bo ja już zrobić nie zdążylem...a tak nawiasem to monitory masz na peerless hds 134 i vifa DX a central M13SG-08-16 i Vifa DX

jestem gotowy do realizacji tak wysokiej klasy kolumn,Ravena już wzasadzie opanowalem. Z ravenem polączylem Audaxy hm210c0 i hm130c0 (węglowe) ,aczkolwiek ze względu na brak ich dostępności śmialo można zastosować inne przetworniki o charakterze "francuskim" (Focal,Aurum Cantus).Polączenie tych glosników ze wstęgą daje ...ech... szkoda gadać,trzeba posluchać - to hi-end.

Mnie się nie spieszy, z Ravenem można podobno stosować drivery Cabasse.

Mój typ to konstrukcja Cabasse seria MT420, w kolumnach tych (jak dla mnie) można się przyczepić jedynie do przytłumienia wysokich tonów, może Raven byłby właściwy?

Nie wiem czy właśnie nie Focal robi na zamówienie Cabasse.

Interesowałoby mnie coś w tym stylu.

po pierwsze : Raven r1 to w pelnym tego slowa hi-end i jemu nie będą przeszkadzać lepsze glosniki niż art,audax.A to czy focal robi dla nich kolumny to cieżko mi powiedzieć,calkiem prawdopodobne.Z ravenem można polączyc jeszcze kilka innych sztuk glosników hi-endowych,ale ....to zależy od budżetu. Swoją drogą jak ja kupilem tego Ravena z allegro (tzn nie ja,tylko klient któremu robie te kolumny,polecilem mu ten glosnik i dzięki Bogu go kupil),kupowanie w akkusie to samobójstwo,juz lepiej pomyśleć nad wysylką zza granicy przy okazji biorąc jakies niskośr. itp ....

Proponuję Ci w celu dalszej dyskusji kontakt mailowy :) chyba że wygodniej Ci tu na forum. Swoją drogą to jak ukończe w końcu te kolumny,zapraszam Ciebie na odsluch abyś miala punkt widzenia na twardomembranowce (tak nazywam francuskogrające glosniki) z wstęgą ravena... ja juz wiem że te kolumny sa do bólu dokladne i mega precyzyjne ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.