Skocz do zawartości
IGNORED

Coś do grania.

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

W jednym z wątków o subwooferach spytałem jaki wybrać do zestawu stereo (żaden bynajmniej Hi-End). Na prośbę znajomego miałem robić za eksperta, a że się za takowego w obszarze stereo nie uważam uznałem, że lepiej zasięgnąć rady mądrzejszych od siebie. I dostałem cenne wskazówki. Znajomy kupił sobie nowy sprzęt, częściowo posłuchał rad, częściowo nie, w sumie to mało ważne, temat jest zamknięty. Ale niektóre jego nabytki skłoniły mnie do zastanowienia się czy by sobie nie sprawić czegoś podobnego.

A więc w skrócie - co to miałoby być: amplituner stereo mający FM (AM niekoniecznie), DAB+, Radio Internetowe i serwisy muzyczne oraz odtwarzacz BD. Do tego para głośników i subwoofer. Zastosowanie: niemal wyłącznie muzyka. Przejdźmy więc do konkretów.

Jeden z rozważanych amplitunerów to Onkyo TX-8150. Klasyczna linia wzornicza. Dobre parametry: moc 2 x 135 W, wzmacniacz WRAT z wysokim prądem wyjściowym, pasmo 100 Hz - 100 kHz, odstęp od szumów 106 dB. Jako zaletę uważam, że jest pure audio, nie ma żadnych układów video, konsekwentnie nie ma też wejść/wyjść HDMI. Odtwarza Hi-Res audio. Dużo wejść, jest wyjście line out i na subwoofer.

Alternatywą jest amplituner Onkyo TX-L20D. Moja ulubiona linia wzornicza slim. To jedna z (nielicznych) jego zalet. Moc 2 x 85 W, pasmo 10 Hz - 40 kHz (ale przecież tak wysokich nie słyszymy), odstęp od szumów 80 dB. Nafaszerowany układami video: obsługuje sygnały 4K/60 i ma upskaling obrazu do 4K, kilka wejść HDMI i takież wyjście z ARC, Bass Management System i regulowana odległość od głośników (w tym subwoofera) do słuchacza. Jest wyposażony w dekodery Dolby TrueHD i DTS-HD MA oraz towarzyszące im funkcje obsługi dźwięku. Jest On Screen Display oraz (ważna dla mnie, zdeklarowanego miłośnika dźwięku dookólnego) funkcja Virtual Surround.

Ciekawe, że cena obydwu jest praktycznie taka sama. Skoro więc jeden jest pure audio, a drugi ma multum funkcji video - na logikę chyba jakość toru audio musi w tym drugim być niższej jakości? Mniejsze pudełko i słabsza moc wyjściowa chyba tego w dostatecznym stopniu nie tłumaczą?

Odtwarzacz. Teoretycznie do muzyki aż prosi się "czyste" CD, np. Onkyo C-7030. Ale będzie on podłączony do telewizora, czasem sporadycznie coś się tam również obejrzy. Więc niech ma taką możliwość. W zakresie standardowym, odtwarzanie SACD czy DVD-Audio tutaj niekonieczne. Wybieram Onkyo BD-SP353. Slim line, a jakże. Do TX-L20D pasuje wzorniczo idealnie.

Głośniki. Lubię dźwięk Monitor Audio. Więc niech takie będą. Monitory. Tylko które? Silver 2? Do TX-8150 chyba tak, on jest taki bardziej audio. Nawet (rzekłbym) wyłącznie audio. Do TX-L20D chyba za dobre. Więc może tutaj Bronze 2?

Subwoofer. Może ktoś się zdziwić. Monitor Audio MRW-10. Mały, ale to ma być tylko uzupełnienie najniższego dołu do monitorów. Według producenta schodzi do 28 Hz. Jedyne wejście do niego to line in, ale ma działającą przy tym wejściu regulację odcięcia. W innych znanych mi subwooferach taka regulacja działa tylko przy podłączeniu przez wejścia od wyjść głośnikowych, przy line/LFE in obsługuje to Bass Management System amplitunera. To ważne, gdyby wybór padł na TX-8150, który takiego układu nie ma

Co o tym sądzicie? Ma to "ręce i nogi"?

https://www.audiostereo.pl/topic/130080-co%C5%9B-do-grania/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.