Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy zestaw stereo

Art78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Domyślam się, że temat wałkowany z tysiąc razy, ale spróbuję:)

Przymieżam się do zakupu zestawu składającego się z amplitunera sieciowego ( yamaha r-n602 lub onkyo tx-8150) i głośników podstawkowych (z kilku powodów podłogowe odpadają - brak na nie miejsca, małe dzieci, itp). Budżet ok. 4k pln. Głośniki będą stały na szafce o wysokości 70 cm. Salon ma ok. 25 m2 otwarty na kuchnię i jadalnię (łącznie ok. 40 m2). Zestaw będzie służył do słuchania muzyki (niezbyt głośno) głównie rock, trochę pop oraz będzie podpięty pod tv, od razu dodam, że jestem zwykłym użytkownikiem ... Słuchałem 4 zestawów głośników - warfedale diamond 220 (z yamahą) - dzwięk płaski, nic sczególnego, klipsch (modelu nie pamiętam, na pewno rozmiarowo większe, dźwiękowo podobne do diamondów), qacoustic 2010i - maleństwa, ale nawet fajnie grały po dołączeniu do nich subwoofera i dali zensor 3 ( też z yamahą) i te podobały mi się najbardziej. Brakowało trochę niskich tonów, sytuacja poprawiła się po podkręceniu ustawień na amplitunerze. Niestety nie miałem okazji posłuchać ich z subem.

I teraz moje pytania:

1. Czy te zensory zagrają podobnie z onkyo, czy też istotnie zmienią swój charakter? Może do onkyo polecilibyście coś innego?

2. Czy dobrym pomysłem będzie dołożenie małego subwoofera do zensorów?

3. A może zwrócić uwagę na coś zupełnie innego?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/130185-bud%C5%BCetowy-zestaw-stereo/

Witaj,

Na wstępie znaczę że od soboty jest zmiana ceny na Onkyo 8150 i jest on ciekawszym wyborem nawet ze względu na cenę.

Różnice w barwie dźwięku są niewielkie. Yamaha ma nieco bardziej otwartą górą.

1. zagrają podobnie, chodź będzie nieco więcej dołu.

2. subwoofer do muzyki do droga zabawka. Wieksze monitory bardziej wskazane. Jak będziesz tego słuchał w domu to posłuchaj ze 2 miesiące i wtedy ewentualnie pomyślisz o dołożeniu.

3. Codo amplitunerów to obecnie jak wspomniałem wyżej Onkyo 8150 ma świetną cenę. Yamaha RN602 to także godny uwagi amplituner. Biorąc pod uwagę połączenie jakości dzwięku i funkcjonalności to na prawdę dobre urządzenia.

Co do kolumn to polecam : Dali Zensor 3, Monitor audio Silver 2 i Elac BS 73. Z tych kolumn nie zabraknie Ci basu ani dynamiki.

Zapraszam Cie na odsłuch. A jesli nie masz takiej możliwości to możemy wysłać sprzet do Ciebie abyś sprawdził czy Ci odpowiada.

Zapraszam

Dzień dobry.

Zacznę od wyboru elektroniki - tak naprawdę do wyboru masz amplituner Onkyo TX-8150 (http://q21.pl/onkyo-tx-8150.html), bliźniaczy Pioneer SX-N30DAB (http://q21.pl/pioneer-sx-n30dab.html) oraz Yamaha R-N602 (http://q21.pl/yamaha-r-n602.html). Pod względem funkcjonalności urządzenia oferują bardzo podobnie, różnice natomiast są słyszalne w brzmieniu. Onkyo i Pioneer zagrają równo, dokładnie, szybko z dobrym basem i kontrolą. Yamaha natomiast jest urządzeniem o charakterze bardziej otwartym, dynamicznym, koncertowym, wyraźnie podkreślając skraje pasma. Wybór należy do Ciebie, kwestia indywidualnych preferencji.

Kolumny - masz dosyć duże pomieszczenie na monitory, dlatego w każdej opcji może brakować trochę basu, dynamiki. Moim jednak zdaniem skupiłbym się najpierw nad doborem możliwie najlepszego zestaw amplituner i kolumny, a ewentualnie w przyszłości dokupił dobry subwoofer, który wspomoże system. Na pewno wybór kolumn Dali Zensor 3 (http://q21.pl/dali-zensor-3.html) jest jak najbardziej odpowiedni, natomiast jeśli możesz minimalnie zwiększyć budżet, namawiałbym na zestaw Focal Chorus 706 (http://q21.pl/focal-chorus-706.html). To mocniejsze kolumny, grające bardziej dynamicznie. Zestaw ten także lepiej poradzi sobie z prawidłowym nagłośnieniem Twojego salonu, dodatkowo dzięki budowie (bass-reflex z przodu) będzie łatwiejszy i mniej wrażliwy na ustawienie na szafce.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą, zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na pewno wybór kolumn Dali Zensor 3 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) jest jak najbardziej odpowiedni, natomiast jeśli możesz minimalnie zwiększyć budżet, namawiałbym na zestaw Focal Chorus 706 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To mocniejsze kolumny, grające bardziej dynamicznie. Zestaw ten także lepiej poradzi sobie z prawidłowym nagłośnieniem Twojego salonu, dodatkowo dzięki budowie (bass-reflex z przodu) będzie łatwiejszy i mniej wrażliwy na ustawienie na szafce.

Nie będzie z Focalami zbyt agresywnie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Bardzo dziękuję za szybkie i rzeczowe odpowiedzi. Niestety zarówno do Pabianic jak i do Oświęcimia mam kawałek drogi, więc będę próbował odsłuchać zaproponowanych kolumn bliżej miejsca zamieszkania. Niemniej jednak dam znać na czym stanęło :)

Też mi się wydaje że będzie nieco za jasno.

Art daj znać jasne. Jeśli nie będziesz miał możliwości odsłuchać tych systemów, pamiętaj możemy wypożyczyć na odległość.

Pozdrawiam

Tak więc w domu już gra TX-8150 + Focal Chorus 706. Zacząłem słyszeć detale wcześniej dla mnie nie istniejące :) Na początku grało jakby płasko, ale już po 3 godzinach jest dużo lepiej. Raz jeszcze dziękuję za porady.

Tak więc w domu już gra TX-8150 + Focal Chorus 706. Zacząłem słyszeć detale wcześniej dla mnie nie istniejące :) Na początku grało jakby płasko, ale już po 3 godzinach jest dużo lepiej. Raz jeszcze dziękuję za porady.

Focal jest jaśniejszy na górze stąd te szczegóły,których przedtem nie słyszałeś.

De gustibus non est disputandum

Ukryta Zawartość

i można sobie darować amplituner.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.