Skocz do zawartości
IGNORED

Seas H 864 z Audio Physic Avanti II

jko.consultancy

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się o pomoc do mądrych ludzi dobrej woli:)

Posiadam Audio Physic Avanti II, w których zaczął przy większej głośności szeleścić głośnik wysokotonowy.

Posiadałem już kilka modeli AP i muszę przyznać, że lekko zaskoczyłem się faktem, iż w kolumnie tej klasy siedzi prawdopodobnie przetwornik z AP TEMPO 2.

Uszkodzony przetwornik to Seas 25 TAFC/GW - APH H 864 6 Ohm.

10,4 cm srednica płytki, 7cm szerokość kosza, 5cm głebokość kosza. 2,4 cm średnica widocznej alu kopułki.

Interesuje mnie znalezienie nowszego odpowiednika bądź odpowiednika montowanego w Calderach (trafił do Avanti century).

Czy ktoś ma pomysł na taką operację?

Na foto już bez czarnej siateczki ochronnej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28516-0-94041900-1479725663_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/130190-seas-h-864-z-audio-physic-avanti-ii/

Aby coś poprawić i zmienić głośnik potrzebne będa pomiary i modyfikacja zwrotnicy.

Mam aktualnie na warsztacie AP TEMPO 5 i to jakie głośniki tam siedzą i elementy zwrotnic to śmiech na sali patrząc na cenę tych kolumn... Jak skończę prace przy pomiarach i wstawię nowe wysokotonowe podzielę się moimi spostrzeżeniami i wstawię zdjęcia oryginalnych zwrotnic ( bo tych chyba nikt nie widział)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Foto zwrotnicy podeslę wieczorem, w sumie mam mam cały zestaw do pomiaru z drugiej w pełni sprawnej kolumny. Tylko kto i gdzie mógłby dokonać godnej modyfikacji/upgrade'u? Zwrotnica jest prosta ale na dobrej jakości komponentach w tym przypadku (tak mi się wydaje...).

Ja miałem podobnie w usherach 5550, troszkę uciekła cewka z osi, musiałem metodą prób i błędów luzować/dokręcać śrubki, bo w nim akurat żadnej regulacji się nie dało zrobić. Może u ciebie też spróbować odkręcić front i wyśrodkować cewkę. Tylko ten filc będziesz musiał oderwać, bo pod nim są pewnie śrubki.

Sądząc po numerku H są to stare głośniki SEAS. Taki modyfikowany dla AP model 25TAFC/G. Napewno jest inna puszka coś na wzór tych z droższej serii Excel. Możliwe że front jest też aluminiowy. I na pewno kopułką ma inna powierzchnie w głośnikach standardowych jest gładka. Więc może być to całkowicie inny głośnik ale nazwany przez Seasa tylko podobnie do standardowego. Micmoj może mieć racje sprawdź zanim zmienisz ... Ale ja obstawiałbym przegrzanie cewki i rozwarstwienie się. Taki głośnik lada moment się spali.

Zmiana głośników na inne nawet dużo lepsze bo myślę że warto, bo Tam zdaje się na średnicy gra magnezowy Excel. WYmusza spakowanie kolumn na paletę i wysłanie do jakiejkolwiek dobrej pracowni akustycznej lub cenionego specjalisty DIY. Konstrukcje trzeba przefiltrowac ponownie. Nowe zwrotnice.

Skoro zapadnięta to cewka się zaklinowała. To tez by potwierdzało powyższe przypuszczenia. A skoro aluminiowa kopułka połączona z cewką się odkleiła od zawieszenia to już fatalnie. ponowne klejenie zmieni małą wagę membrany co z kolei zmieni parametry. A skrobanie starego kleju skończy się zniszczeniem głośnika. Raczej głośnik już nie do uratowania.

zgadzam się z kolegą wyżej, ten głośnik już nie nadaje się do naprawy, tylko kupno nowych + pomiary.

Swoją drogą i tak nie głupi głośnik masz, w tych co mam siedzi Vifka za 80-100zł i gra paskudnie to..;. teraz będą Scany D2904/980000 bo klient tęskni za brzmieniem aluminium jakie miał w poprzednich kolumnach....

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Wszystko się zgadza...chyba nawet AP doszło kiedyś do wniosku, że upgrade jest porządany aby dorównac do jakości średnicy z magnezowego Excela...stąd ich przebudowa na wysokotonowca z Caldery.

Dzięki drodzy Panowie za pomoc, mam teraz zagwostkę. Nie wierzę już w bezpieczny transporty kolumn a i inwestycja w modyfikacje z pomiarami jest chyba mniej porządana przeze mnie niż dalsze chorobliwe/audiofilskie wertowanie świata kolumn...

Nie wierzę już w bezpieczny transporty kolumn a i inwestycja w modyfikacje z pomiarami jest chyba mniej porządana przeze mnie niż dalsze chorobliwe/audiofilskie wertowanie świata kolumn...

Przecież użytkować nie możesz. Nawet żeby je sprzedać to i tak musisz naprawić. Albo zdobyć cały oryginalny głośnik, albo spróbować zdobyć cewkę do niego (może napisać do producenta lub seasa) albo wymienić na co innego co się wiąże z przeprojektowaniem.

Bardziej skłaniam się ku sprzedaży z jasno opisanym stanem, po dobrej dla kupującego cenie, tak, żeby zainwestował sobie i zrobił je na lepiej niż oryginał (to nie będzie trudne biorąc pod uwagę klasę oryginalnego przetwornika).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.