Skocz do zawartości
IGNORED

czyszczenie płytki pcb - czyszczenie wzmacniacza

binfin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym wyczyścić płytkę drukowaną we wzmacniaczu. o ile izopropanol świetnie radzi sobie ze starymi zabrudzeniami, o tyle nie potrafię usunąć "kleju" przy kondensatorach w końcówce mocy. Możliwe, że docelowo wymienię stare kondensatory elektrolityczne, pomimo iż wzmacniacz pracuje poprawnie. Pytanie: czym najlepiej usunąć ten stary klej przy kondach? oraz czy warto w stopniu końcowym wymienić wszystkie elektrolity pomimo, iż wzmacniacz pracuje bardzo dobrze?

IMG_7709_zpsw1rvldsa.jpg

Te niebieskie rubycony to dobre kondy, cięzko znaleźć coś co zagra w miarę dobrze. Jeżeli je wylutujesz i będziesz chciał się ich pozbyć to ja je chętnie przygarnę ;).

One maja juz 38 lat :) nie jestem pewny czy trzymaja pojemnosc jak po wyjsciu z fabryki :)

Nitro puści wszystko.

Nie uszkodzi lutow, izolacji przewodow itp?

Tak z ciekawości, ile moga wytrzymac w.takim razie male elektrolity? 40 lat, 50 a moze 100? :) przecież to tylko kondensator. A moze tak mi sie tylko wydaje. Wzmacniacz gra bardzo dobrze, ale taka chec i wieczne szukanie nowego popycha mnie ciagle ku zmianom.taka choroba.. ;)

ponizej fotka calego stopnia koncowego, widac ten klej na wszystkich 4 najwiekszych elektrolitach:

IMG_7708_zpshu4psgqx.jpg

Tego bym nie chciał. Lubie jednak jak wszystko jest ladnie i pieknie. Mam akurat inny wzmacniacz, ale tego fishera wręcz uwielbiam i chciałbym go sobie zostawić na jak to możliwe najdłużej. Tak mnie natchnęło po przeczytaniu tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba każdy producent podaje parametry wzmacniacza i jeśli ten trzyma parametry to nie trzeba nic robić

Ale jak np. poziom szumów znacznie przekracza zadeklarowane to może rzeczywiście trzeba wymienić kondensatory. Zawsze możesz wylutować i zmierzyć pojemność.

Zostaw to w spokoju jak gra dobrze , to hybryda na STK , jak zaczniesz się bawić to się być może uwali i wyrzucisz do śmietnika .

To sa tylko tranzystory w obudowie, nie jest to typowa hybryda zawierajaca jednoczesnie wzm napieciowy i pradowy

Tez mi sie wydawalo ze to jakies hybrydy, ale skoro Bumpalump tak pisze to nie ma co sie klocic :) moze faktycznie ogranicze sie do wyczyszczenia na blysk plytki i nie bede nic ruszac, chociaz male kondy kusi mnie zeby wylutowac i sprawdzic jak trzymaja pojemnosc po prawie 40 latach.

Ja tylko dodam - absolutnie nie używaj nitro przy wlutowanych elementach - prawdopodobnie pozbędziesz się wszelkich napisów np. na kondach, możesz także uszkodzić nadruki na soldermasce!

Zrobiłem kiedyś ten błąd, wiem co piszę. Spróbuj benzyny ekstrakcyjnej, najlepiej na jakimś kawałku, umyj tylko te fragmenty które musisz a całość izo...Powodzenia

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Benzyna niewiele lepiej od alkoholu pomoże.

Nitro nie stosuje się w elektronice.

To sa tylko tranzystory w obudowie, nie jest to typowa hybryda zawierajaca jednoczesnie wzm napieciowy i pradowy

Semantyka.

Rydz napisał hybryda w rozumieniu odmiennych technologii montażu; przewlekanego i układu grubowarstwowego (STK)... czy jak to tam zwą...

Klej po wylutowaniu C podgrzać i usunąć mechanicznie uważając aby nie przegrzać otoczenia.

Tylko po kiego wylutowywać C...?

Po ew. wymianie, nowe C należy również podlać klejem.

Po ew. wymianie, nowe C należy również podlać klejem

To w domu konieczne ? Przecież nikt nie będzie rzucał tym urządzeniem. Ten klej to raczej jest konieczny tylko na etap transportu z fabryki do sprzedawcy. Na tych etapach zdarza się rzucanie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A dlaczego elektrolit miałby nie drgać, skoro drga obok trafo, załącza co jakiś czas przekaźnik,...?

Dlaczego stosuje się platformy antywibracyjne?

A i sam elektrolit wygładzający tętnienia w zasilaczu, przy udarach prądowych na poziomach dziesiątków amperów, drga czy nie drga?

Mikrodrgania przenoszone są na punkty lutownicze.

Odspojenia najczęściej występują w punktach lutowniczych najcięższych elementów lub drgających (przekaźniki).

Transport to kilka udarów 1-3g w trakcie transportu.

Potem przez ćwierć wieku ciągłe mikrodrgania.

I ludzie dziwią się dlaczego takie elektrolity są szczelne i sprawne. Te zaś lutowane w DIY po dwóch latach wylewają...

Zostane przy porzadnym wyczyszczeniu sprzetu :)

Odspojenia najczęściej występują w punktach lutowniczych najcięższych elementów lub drgających (przekaźniki).

Zastanawia mnie jednak ten klej, ktory jesli musi tam byc, to dlaczego jest tylko przy tych 4?

W przedwzmacniaczu sa jeszcze 2 wieksze kondensatory po 1000uF i nie ma tam zadnego kleju, podobnie jak w calej reszcie wzmacniacza. moze faktycznie, jesli wszystko gra jak powinno to, lepiej sluchac niz grzebac :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.