Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze strojeniem rezonatora helmholtza.

jaciomp

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Stoję na początku drogi w walce z akustyką mojego pomieszczenia i już zaczynają się problemy ;)

Wczoraj zrobiłem pierwsze pomiary w standardowo umeblowanym salonie z aneksem kuchennym. Nie wygląda to dobrze i trzeba walczyć.

Najbardziej dokuczliwy jest rezonans około 100Hz, aczkolwiek najpierw chciałem zacząć od najniższego, czyli okolice 72Hz wychodzący z wysokości pomieszczenia jak mniemam.

Posiadam dwie skrzynki 75L z wywierconymi aktualnie czterema otworami 50mm i długości tunelu 24mm jak wynikało z kalkulatora.

Pomiary robię mikrofonem pojemnościowym dookólnym włożonym do skrzynki stojącej na środku pokoju.

Tu zaczynają się problemy bo nijak nie mogę zmienić częstotliwości rezonansowej. Niezależnie czy wydłużę tunele, czy przytkam jeden z nich. Dodam, że panel przedni z otworami jest luźno przykręcony i nieuszczelniony ale wątpię czy to ma taki wpływ na pomiary.

Na rysunkach wykresy z radosnego zmieniania długości tuneli. W zasadzie nic się nie zmienia poza przesuwaniem lewego piku, natomiast dołek teoretycznie wskazujący rezonans jest w tym samym miejscu. Czy źle czytam wykresy czy coś źle mierzę? :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9674-0-75784000-1479805422_thumb.jpg

post-9674-0-24967400-1479805442_thumb.jpg

post-9674-0-94203000-1479805452_thumb.jpg

post-9674-0-61102900-1479806356_thumb.jpg

post-9674-0-19792300-1479806378_thumb.jpg

post-9674-0-62134500-1479806386_thumb.jpg

post-9674-0-21481000-1479806397_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnie wykresy jednak trochę się różnią. To głębokie wcięcie w charakterystyce wydaje się być częstotliwością strojenia RH. Wrzuć jakiś pomiar z miejsca odsluchowego przed i po wsadzeniu do pokoju RH (najlepiej oba na tym samym wykresie).

Wysłano z Commodore 64

----------------

Robisz dobrze, oczywiście głośnik "gra" prosto w skrzynkę? Ja bym skręcił solidniej. Nie mam z tym problemów, nawet w tym samym pomieszczeniu, co zasadniczo utrudnia interpretację wyników.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

przemak, przeczytałem cały Twój artykuł już dawno temu i zainspirowałeś mnie do zrobienia tej pułapki :)

Głośnik nie gra w skrzynkę, stoi w miejscu docelowym. stąd mniejsze natężenie dźwięku na wykresie pułapki niż pomieszczenia.

Pułapka będzie stała na samym środku pokoju (wbudowana w kanapę) także nie wyniosę skrzyni na czas pomiarów.

Zdaję sobie sprawę, że te głębokie wcięcia to częstotliwość strojenia, chodzi o to, że zmieniając długość tuneli w otworach lub zatykając jeden z nich dłonią, częstotliwość strojenia nie ulega zmianie, tylko ten dołek jest płytszy lub głębszy.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakieś tajemne dziury w skrzyni lub za cienkie ścianki, no ale bez przesady, to nie buda pod głośnik.

Zanim wrzucę wykresy, chciałbym zestroić RH bo teraz nie mam kontroli nad tym i wyjdą głupoty ;)

No to przystaw głośnik do otworów i zmierz. W tej chwili nadal mierzysz praktycznie pomieszczenie, tylko schowałeś mikrofon do skrzyneczki ;)

nagrywamy.com

Zrobiłem dziś ponowne pomiary stawiając kolumnę z boku skrzyni RH. Próbowałem też od frontu z otworami ale wykresy były jeszcze dziwniejsze. Niestety moim zdaniem mimo zwiększania długości tunelu częstotliwość pozostaje ta sama a zwiększa się jej tłumienie.

Nie mam pomysłu jak ruszyć ten dołek w lewo lub prawo. Zaczynam już podejrzewać że stroję gdzieś powyżej 250Hz dlatego nie widać na wykresie ;)

Ukryta Zawartość

post-9674-0-46541000-1479934380_thumb.jpg

post-9674-0-70681800-1479934388_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem artykuł dla alternatywnej metody pomiarów RH. Trochę to czasochłonne bo polega na zakryciu każdego z otworów a następnie odkrywaniu i mierzeniu. O dziwo, mikrofon znajduje się na zewnątrz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziwne... Mi jak widać udało się "przesunąć dołek" ;) ale wymagało to dowiercenia dwóch dziur.

Przed, wyliczona na 70Hz:

pulapka-w-srodku.jpg

Po dowierceniu dwóch otworów:

pulapka-w-srodku-plus-2-otwory.jpg

nagrywamy.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.