Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD 5.1 do 10.000

Snicker

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

od jakiegoś czasu rozglądam się za zestawem Kina Domowego do salonu 25mkw (5x5).

Szukam amplitunera, zestawu głośników 5.1 (fronty podłogowe, tylne głośniki podstawkowe) oraz niezbędnych kabli.

Salon mam już okablowany i zamontowane uchwyty na głośniki tylne.

Zależy mi, aby zestaw doskonale się sprawdził przy oglądaniu filmów (95%) oraz nieźle odtwarzał muzykę (rock, pop, soul, klasyka).

Sprzęt powinien też ładnie wyglądać.

Budżet na całość na poziomie 10 tysięcy zł.

Moje wstępne typy:

Amplituner:

1: Yamaha RX-A860

2: Onkyo TX-RZ800

3: Marantz SR-6010 (niespecjalnie podoba mi się ten okrągły bulaj).

Głośniki:

a. Monitor Audio Bronze 5.1 (ale chyba nie zmieszczę się w budżecie)

b: Klipsch R-28F 5.1

c. Dali Zensor 7 5.1

I teraz pytanie: co wybrać ?

Problem w tym, że o ile słuchałem tych głośników, to nigdy razem w jednym miejscu. Więc wiem jak grają, ale nie mam bezpośredniego porównania. Nie wiem też który zestaw z którym amplitunerem najlepiej zagra.

Mogę prosić o Wasze rady ?

Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/130462-zestaw-kd-51-do-10000/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę wielkość salonu oraz Twoje preferencje, zdecydowanie polecam zbudowanie systemu na bazie amplitunera Onkyo TX-RZ800 (http://q21.pl/onkyo-tx-rz800.html). To nowoczesny, mocny amplituner, który przy swojej cenie moim zdaniem jest urządzeniem bezkonkurencyjnym.

Kwestia kolumn - jeśli zestaw będzie wykorzystywany przede wszystkim do kina domowego i muzyki raczej dynamicznej, zdecydowanie namawiam na kolumny Klipsch, ale wyższej serii Referencje Premiere. Spójrz proszę na konfigurację, zbudowaną na bazie kolumn przednich Klipsch RP-260F (http://q21.pl/klipsch-rp-260f.html), głośnika centralnego RP-250C (http://q21.pl/klipsch-rp-250c.html) oraz kolumn efektowych RP-240S (http://q21.pl/klipsch-rp-240s.html). Warto jeszcze zwrócić uwagę na subwoofer, który szczególnie w kinie domowym jest raczej niezbędny, optymalnym modelem będzie Klipsch R-112SW (http://q21.pl/klipsch-r-112sw.html).

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja do RZ900 dodałbym jeszcze Quadrale i np. Platinum M40

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miodzio niestety tylko dla ucha bo już dla kieszeni nie koniecznie :)

Ukryta Zawartość

Witaj,

Biorąc pod uwagę twoje preferencje polecam model rz900 lub nowszy rz810.

Co do kolumn to jeśli szukasz połączenia kina z muzyką właściwy kierunek to heco music style 900 set lub wspomniane dali zensor 7 set. Oczywiście w konfiguracji z subwooferem.

Jeśli miało by to być typowe kino z mniej ambitnym stereo wówczas system oparty na onkyo z klipschami doda olbrzymiej dynamiki i uderzenia.

Zapraszam cie na odsluch i prezentacje sprzętu.

Jako forumowicze masz także przygotowane niższe ceny.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za rady.

Zdecydowałem się na amplituner Onkyo. Waham się tylko między RZ-810 a RZ-900. Jakie praktyczne różnice są między nimi (bo że pierwszy ma moc 180W, a drugi 200W to w praktyce nawet nie odczuję).

W kwestii głośników odpuszczam Klipsche. Idę w kierunku Dali Zensor. Chyba, że ktoś zaproponuje coś lepszego w podobnej cenie (przepraszam, ale Heco jakoś mi nie leżą).

Taga Harmony Platinum F100 set

Ukryta Zawartość

a to, że oni napisali, że amplituner ma 5x180 czy 200 W wcale nie jest powiedziane,że jeden z drugim tyle będzie miał. To jest moc jednego kanału po podłączeniu tylko jednej kolumny, gdy podłaczysz następną moc spada a gdy będą zapięte wszystkie 5 kolumn to dopiero jest jazda w dół z mocą. Poza tym RZ810 ma tylko 720W poboru prądu więc skąd miałaby się wziąć moc 5x180Wu. A po drugie poza tym RZ900 lepiej sobie radzi w stereo.

Ukryta Zawartość

z tym poborem prądu to jest tak u mnie w Yamaha 481 na tylniej scianie jest 260W a w manualu pisze i przy pomiarach z teście AV to samo wychodzi moc maxymalna 600W pod obciążeniem 5.0 i to samo potwierdza z pomiarów naczelny Kulpa.Dziwnie to podają na tylnych ściankach w tych nowym amplifach jak czytam z testów a mogą przyjąć większą moc a piszą z tyłu że mniej . Więc dziwnie się interpretuję moc tych nowych klocków

Może to nowa mania że wszystko ma być eko?

Ale to raczej dziwne skoro podaje się inna moc maksymalną niż pobiera?

Akurat naczelnemu nie do końca wierzę. Czy jeśli podepnieszbtakze to przez miernik poboru prądu to jest momenty w którym pobór przekracza ten z tylnej tabelki?

810 jest nowsza ale rz 900 gra lepiej w stereo. Ma jakby wyższa rezerwę prądowa.

Nie leżą ci wizualnie?

No zdarza się jasne że tak

A ładne tannoy mercury 7.4? Polk audio tsx330, czy polskie melodika bl420s

Tak podaje żebyś miał alternatywę :)

Pozostaje do twojej dyspozycji.

Pozdrawiam

810 jest nowsza ale rz 900 gra lepiej w stereo. Ma jakby wyższa rezerwę prądowa.

A co byś rekomendował do moich potrzeb (głównie KD) ?

Czy 810 ma jakieś dodatkowe funkcjonalności (sieciowe, multimedialne) ? Obsługuje nowsze standardy ?

W KD 5.1(większej liczby głośników nie planuję) oba modele będą grały tak samo dobrze ?

Popatrz też na takie amplitunery

Anthem MRX 510 , Cambridge Audio CX R 120 , albo Azur 751 a tu 120 W x 7 i prawie 1 kW zużycia :) , NAD T 758 Nie ma tak dobrze, trzeba troche zamieszać , jeśli zamieszałem/zainteresowałem :) .

jesli glownie kd to ma byc to efektowne granie, adek wymienil cieple kluchy a ten CA azur to porazka, jego nowsze modele maja tylko dodana siec a 751 to chyba odpowiednik r200 i z tylu na tabliczce jest pobor cos kolo 620 wat a nie jak w sieci pisza 1,3 kw

a efektownie graja glownie onkyo i yamaha i w sumie yamaha prowadzi tu prym bo w onkyo serii rz gora juz jest bardziej wycofana dlatego tak idealnie zgrywa sie z klipschem, jesli to ma jeszcze zagrac w stereo z jakims smaczkiem haha to faktycznie mozna szukac w cieplych kluchach chociaz wiadome ze to ampli a nie wzmak

To w takim razie powodzonka z zabawkami 21 wieku i jak to ktoś niedawno nazwał z mikrofalówkami :)

Ale te ciepłe kluchy mają po 60-70 W x7 lub 5 w RMS a nie po 5x50-kilka.Nigdzie nie widziałem , żeby Onkyo podawało faktyczną moc przy wysterowanych wszystkich powiedzmy pięciu kanałach zresztą jak każda inna firma.

7x200 W przy 6 łomach w Onkyo RZ900 (pobór prądu 870W???) tak, więc ile jest faktycznie na kanał.

Przepraszam bardzo ale już na 120-tce od CA napisali z tyłu max pobór 1000W więc na 200-tce nie moze być mniej, tam jest Max Power Comsumption 1800W !!! a w Azur 651 napisali z tyłu 1400 max power natomiast na tyłach 751 1600W , nie rozumiem skąd wziąłes takie śmieszne dane Kolego. Acha no i jeśli amplituner z poborem ponad tysiąc wat a prawie 2 kW jest ciepłą kluchą to jaką kluchą jest ten z poborem 870W, to już chyba lane kluski :)

Denon 4300 ma chyba 710W.

I co tu jest ciepłą kluchą.

Co będzie miało większe kopyto w kinie.

ja tylko pisze to co slyszalem na odsluchach dokladnie ca i arcama, reszte znam z opisow ze graja pelnym pasmem dosc ocieplonym, a nic nie zastapi naszych opisow odsluchem do czego autora tematu zachecam, dla mnie idealne bylo rz900 ale dla innego bedzie to kicha, sa gusta i gusciki wiec opisy sprzetow nie zastapia odsluchow, a ja se wlasnie dzis zakupilem mikrofalowke w koncu mikolaj byl :)

Może to nowa mania że wszystko ma być eko?

Ale to raczej dziwne skoro podaje się inna moc maksymalną niż pobiera?

Akurat naczelnemu nie do końca wierzę. Czy jeśli podepnieszbtakze to przez miernik poboru prądu to jest momenty w którym pobór przekracza ten z tylnej tabelki?

Nie wiem ale skoro producent podjaę to samo co wynika z testów prasowych to chyba w kulki sobie nie lecą.Skoro sprzedajecie sprzęt może sami przetestujcie i wszystko będzie jasne i napiszcie jak nie wierzycie testom z AV bo nie lubię oczernień i pisania z banaluk bo ja akurat kupiłem tą Yamszke z ich testów i sie nie zawiodłem co napisali jak ich wiele sprzętów z czasów DVD i BR i wszystko było tak jak napisali z testów co kupiłem a oni testowali włacznie z PDP Panasem który mam,To co napisali z testów i co kupiłem wszystko sie sprawdza co napisali w teście

Panowie prawda jest taka e producenci najwyrażniej sobie robią jaja z nas klientów.Te nowe amplitunery są coraz słabsze,mocy mają mało,i jak to ma grać w kinie domowym,rozumiem że do 10-20 metrów to jakoś zagra,ale jak trzeba napędzić spore pokoje to lipa.Ważne natomiast są jakieś gówna ,dla małych chłopców,po co sterować amplitunerem smartfonem, czy puszczać z nie go muzykę,jak od tego jest zwykły pilot.

głośniki w suficie czy kiblu,to jakieś jaja.Dobre kino to zwykłe 5,1,ewentualnie 7,1 z potężnym kopem.

Producenci podają dane wirtualne,i tak jest ze wszystkim.Kupiłem sobie np skuter znanej firmy który miał palić 2,5 litra na 100,a pali ponad 4,i na pytanie że wprowadzają ludzi w błąd odpowiadają że trzeba jeżdzić bardzo ostrożnie,i wolno,aby to osiągnąć,podobnie jest z autami.Amplitunery akurat są przekłamane ale w drugą stronę,zapewniam że większość tych super maszyn nie osiągnie nawet 50 wat na kanał,przy pełnym wysterowaniu.

dla mnie idealne bylo rz900 ale dla innego bedzie to kicha, sa gusta i gusciki wiec opisy sprzetow nie zastapia odsluchow, a ja se wlasnie dzis zakupilem mikrofalowke w koncu mikolaj byl :)

to chyba najważniejsze , mi też podobało się jak on (RZ900) grał a raczej grały podłaczone do niego Quadrale Platinum M40 i myślę, że w dużej mierze to od nich (kolumn) zależy jak to zabrzmi , tak , zgoda, jeśli ktoś oczekuje "pazura" w brzmieniu (stereo) to wybiera amplituner jaśniejszy. W kinie wg mnie jeśli mamy ścieżke w HD nie ma znaczenia czy to są ciepłe kluchy czy nie, jak ma j.e.b.n.ą.ć to j.e.b.n.i.e z "pazurem" nie jak kluski lane :)

No i miłego używania :) , musisz mieć dużego przekroju komin, żeby ten Pan w czerwonym ubranku tam wszedł z tą mikrofalą :)

Amplitunery akurat są przekłamane ale w drugą stronę,zapewniam że większość tych super maszyn nie osiągnie nawet 50 wat na kanał,przy pełnym wysterowaniu.

zgodzę się ale wg mnie tyczy się to tych bardziej znanych marek.

O kablach nie wspomnę :)

to chyba najważniejsze , mi też podobało się jak on (RZ900) grał a raczej grały podłaczone do niego Quadrale Platinum M40 i myślę, że w dużej mierze to od nich (kolumn) zależy jak to zabrzmi , tak , zgoda, jeśli ktoś oczekuje "pazura" w brzmieniu (stereo) to wybiera amplituner jaśniejszy. W kinie wg mnie jeśli mamy ścieżke w HD nie ma znaczenia czy to są ciepłe kluchy czy nie, jak ma j.e.b.n.ą.ć to j.e.b.n.i.e z "pazurem" nie jak kluski lane :)

No i miłego używania :) , musisz mieć dużego przekroju komin, żeby ten Pan w czerwonym ubranku tam wszedł z tą mikrofalą :)

zgodzę się ale wg mnie tyczy się to tych bardziej znanych marek.

O kablach nie wspomnę :)

Amen

No wybacz ale co Ty za CA 751 oglądasz od tyłu bo ja ten i jak widać nad wentylatorkiem napisali białe na czarnym 1600W

Ukryta Zawartość

może będzie widać

musiałes mieć startą jedynkę przed 600 :)

Ukryta Zawartość

niestety nic startego bo to byla nowka z kartonu taka jak ta na dole zdjecia hehe,

Ukryta Zawartość

sam sprzedawca sie dziwil i nie wiem czy kiedy o tym dawno temu pisalem ktos z branzy tez sprawdzal i tez bylo 600 watow z groszem dokladnie chyba 685

Ukryta Zawartość

Ale patrzyłes na zdjęcie które wkleiłem , zdaje się, że znalazłem różnicę, moje zdjęcie to ver751R a Twoje ver751R v.2 ale w dalszym ciagu nie chce mi się w to wierzyc, pod spodem jest specyfikacja tego 751Rv.2 , skad zatem podawana moc 7x120 przy wszystkich wysterowanych kanałach jeśli miałby pobierać tylko 600 waciaków czy cuś koło tego

Specifications

Power output200 watts rms per channel, 6 Ohms (two channels driven)

170 watts rms per channel, 8 Ohms (two channels driven)

120 watts rms per channel, 8 Ohms (all 7 channels driven)

Inputs6 x HDMI, 8 RCA, 7.1 Multichannel, USB Audio, 5 coaxial, 5 optical

FM/AM Tuner, 3 component video, 4 composite, 4 S-video

Outputs2 HDMI

7 amplified speaker outputs

7.2 preamp output

Headphone output

2 RCA

2 optical

2 coaxial

ColourBlack

Dimensions (HxWxD)150 x 430 x 420mm (5.9 x 16.9 x 16.5’’)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jednak 7x120 kilka Watów wg tego testu nie da się wyciągnąć z 600 iluś tam W poboru mocy

Ukryta Zawartość

test z Audio ale nowszego , coś jakby odpowiednika 651 czyli CXR120

Ukryta Zawartość

więc 5x72 czy 5x89 Waciaków to niezły wynik jak na ten niższy model w stosunku do Denonów, Yamah, Pioneerów itd, itp

A koło d.u.p.y mi to lata , niech sobie będzie ile chce :) choc nadal mnie to dziwi.

Zboczyliśmy z tematu a założyciel tematu i tak ma swoje typy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dokladnie nie ma co dociekac czemu raz jest tak a raz inaczej, ja wiem jedno sluchalem go ponad godzine i w zyciu nie wydalbym na niego 8000 bo gdzies tyle kosztowal, teraz chodzi za 4ry i tez bym sie dlugo zastanawial biorac pod uwage ze ten golas nie ma nawet usb na pena, a zalozyciel tematu niech jedzie i slucha bo 10 tys moze nie duzo ale wydac tyle i nie byc pozniej zadowolonym z zakupu to juz bylo by nie fajnie

a co do komina to coz niech sie s4 meczy :P

teraz chodzi za 4ry i tez bym sie dlugo zastanawial biorac pod uwage ze ten golas nie ma nawet usb na pena

ja to bym się może i zdecydował gdyby miał pasywne chłodzenie a nie wentylatorkiem a może jednak i przede wszystkim gdybym miał kasę :) bo wg mnie to dobry wybór. Muzę z pena puściłbym na niego z blu-ray-a i po problemie :)

A co w końcu wybiera założyciel tematu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.