Skocz do zawartości
IGNORED

Formalności celne w Polsce

jacekma

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu (około miesiąca) wysłałem sobie z US syntezator za

pośrednictwem firmy Polamer, niestety na druku przesyłki wpisałem

rzeczywisty rodzaj towaru wartość i ubezpieczenie wysokości 600$. Wiem, że

przesyłki droga morską są sprawdzane może w 1 %-cencie i moja niestety się w

tej grupie znalazła.

Kilka dni temu otrzymałem druki celne i tu na nowo mam wpisać rodzaj i

wartość towaru + uwagi. ---- jeżeli ktoś miał z taką sytuacją do czynienia

to na pewno wie co wpisać żeby nie płacić, lub płacić jak najmniej.

https://www.audiostereo.pl/topic/13049-formalno%C5%9Bci-celne-w-polsce/

Jak wpisałeś wartość celną to masz przesrane - zapłacisz cło od zakeklarowanych 600 dolarów i nie ma zmiłuj się.

Wyrywkowym kontrolą poddawane są przesyłki o podanej wartości poniżej 35$. Te z zadeklarowaną wartością większą niż 35$ od razu ida na cło.

Ilość wyrywkowych kontroli tez jest wieksza niż 1% - tak jest przynajmniej w przypadku poczty. Po wejściu Polski do UE, mam wrażenie że WSZYSTKIE przesyłki które do nas trafiają sa kontrolowane - nasi celnicy chyba koniecznie chca udowodnić że są jeszcze potrzebni, i aby ich nie zwolnili wzieli sie na potęgę za kontrolowanie przesyłek spoza UE.

Coś o tym wiem, bo sprowadzam z kolegami dużo części tuningowych do samochodów (turbiny, tłoki, dyfry etc) i ostatnio wszystko wpada na cło :-(

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.