Skocz do zawartości
IGNORED

Ile nalezy wydac na dobry zestaw do rocka

wolfikmen

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam zestawu do rocka, ale nie typowo rockowego. Przede wszystkim odpada ostrość na górze, bo sluchalem dwoch zestawów typowo rockowych i to nie jest ta droga. Sluchalem też zestawu bardziej do jazzu lub muzyki klasycznej i tutaj jest mi bliżej do tego, czego szukam. W skrócie: podobała mi się średnica, która ma najpiękniejszy wpływ na jakość brzmienia. Do tego liczy się dynamika, nisko schodzacy bas i barwa. No i kluczow3 pytanie, ile nalezy wydac na dobry zestaw do rocka. No i jaki zestaw polecacie odsluchac?

Unison Research Preludio (ok 11-12 tys.) + Klipsch Heresy III (ok 8 tys.) + Jakiś DAC z USB za 5-6 tys. Zostaje jeszcze ok 4 tys. na gramofon lub jakiś tańszy transport CD.

Mam rockowe preferencje brzmieniowe, szczególnie lubię klasykę rocka i ten zestaw jest jakby do tego stworzony. Można kupić mocniejszy wzmacniacz też. Unisona, ale do tych kolumn nic mocniejszego nie potrzeba a i tak wypełnią dźwiękiem Twój pokój. Takie zestawienie od razu ujmuje rockowe dusze.

W moim O mnie, jest opcja bardziej uniwersalna, ale gdybym słuchał głównie rocka (jakieś 80% czasu) to brałbym ten zestaw co napisałem. Jest do rocka, wokali etc. wręcz stworzony.

Możesz też sprawdzić jakaś inną lampa SE, nawet z triodą (np. Fezz Mira Ceti) i z tymi kolumnami dadzą radę nagłośnić Twoje pomieszczenie.

System gra dobrze, albo nie....

ile nalezy wydac na dobry zestaw do rocka. No i jaki zestaw polecacie odsluchac?

Jak najmniej, a uzyskać jak najlepszy efekt - ale to ani łatwe, ani takie oczywiste, choć wykonalne...

Pokoj 25m2. Kasa to między 25-28,w porywach do 30 000 zł przy okazji, że warto :)

Za te pieniądze spokojnie dasz radę. Takich wątków trochę było, poczytaj. Musisz określić swoją sygnaturę dźwiękową (osobiste odsłuchy). Bez tego propozycje zestawów na nic Ci się zdadzą. Potem dobierz kolumny i w następnej kolejności piecyk i źródło.

Jak lubisz średnicę posłuchaj Harbet lub bardziej delikatnych Spendor. Wzmacniacz musi być wydajny. Spendor są mocno wyczulone na jakość sygnału. Z byle czym nie zagrają. Poza tym jest mnóstwo innych kolumn o specyficznym sposobie prezentacji np. bardziej masywnej. Pozostaje zaplanowanie wycieczki. Musisz pojeździć po Polsce.

A i uczulam na ciche słuchanie. Jak tak lubisz to zwracaj na to szczególną uwagę. To w wielu wypadkach jest ból wiadomo czego tzn. zestaw gra dobrze, ale na godzinie 9:30. ;)

Rozumiem. Pytam o zestawy, aby móc odsłuchać kilka i wybrać najbardziej odpowiadajacy mi dźwięk

Jedna z opcji to np. Naim z Harbeth, Moon i droższe z B&W itd. Wbrew pozorom przy tym pułapie źródło ma spore znaczenie, ale z tym zaczekaj,

Naim bardzo dobre granie dla porównania spróbuj Hegel plus Xavian , PMC , Usher , Audio physic . Porównaj konstrukcje 3 drożne i 2 drożne jaką mają różnicę w dzwięku jak okaże się że lubisz pełne 3 pasma grające równo to od konstrukcji 3 drożnych nie ma odwrotu. W 25 zarówno jedne jak i drugie mają szansę zagrać dobrze , kwestia który dzwięk Ci bardziej leży . Ważne jest ustawienie kolumn w pokoju i akustyka pomieszczenia ( choćby podstawy grube firany na oknach , dywan , kwiaty , pólki na ścianach z ksiązkami , płytami ) bez tych podstaw szkoda ładować kasę w dobry sprzęt . Akustyka to podstawa sprzęt to mniejsza część sukcesu .

Wchodząc na twój temat miałem obawy że będą się sypać modele za "Infiniti price" :)

Ale dobrze że usystematyzowales.

Warto odsłuchać tannoy definition, pmc, wilson audio, bowersy, Elac.

Ze wzmacniaczy także wybór spory począwszy od tranzystorów naima, Roksana po lampy.

Musisz odsłuchać i przybliżyć nam który system ci się podobał.

Pozdrawiam

Gość numik

(Konto usunięte)

Baltlab Endo 2 + Paradigm Studio też mogą się spodobać, hybrydy Rogue / Pathosa z Focalami, MF z Kefem R, lampa + kolumny JAG, Hegel+Xavian/Focal. Serio, jest tyle szkół słuchania rocka, że nikt nie poda Tobie recepty. Może Audia Flight + Audiosolutions? Caspian + wyższe używane Dali? Atoll in 200se z AA Rhea / Wigg Art / JM Reynaud?

Referencyjnych, możliwych zestawień jest minimum kilkanaście, musisz sam je odfiltrować podczas minimum 3-4 odsłuchów w Premiumsound, Audio-Connect, Q21, Fusic, Audiotrendt, Kezard, Nautilusie, Melomanie, wielu poznańskich salonach - masz wybór. Niektórzy muszą mieć energię, wykop, trochę ostrości, inni lubią bardziej muzykalne podejście do rocka (można, zapewniam - Caspian, Xaviany, Studio 16hertz, Octave, Tri, Primaluna itp.) inni wręcz lubią lekkie uspokojenie (Castle, Audio Note).

Serio, jest tyle szkół słuchania rocka, że nikt nie poda Tobie recepty.

Prawda, jeden będzie szukał dźwięku maksymalnie otwartego, dynamicznego, bezpośredniego bo jest wykop separacja i wszystko słychać i nie straszny będzie mu fakt że rock to głównie słabe realizację - dla mnie słuchane rocka w takim zestawieniu na dłuższą metę to męczarnia....drugi dla odmiany wiedząc, że rock z reguły słabo nagrany zestawi sprzęt, który będzie zamulał i uśredniał właśnie po to by uszu nie kaleczyć - czyli jak dal mnie nuda. Bądź tu panie mądry ;)

Prawda, jeden będzie szukał dźwięku maksymalnie otwartego, dynamicznego, bezpośredniego bo jest wykop separacja i wszystko słychać i nie straszny będzie mu fakt że rock to głównie słabe realizację - dla mnie słuchane rocka w takim zestawieniu na dłuższą metę to męczarnia....drugi dla odmiany wiedząc, że rock z reguły słabo nagrany zestawi sprzęt, który będzie zamulał i uśredniał właśnie po to by uszu nie kaleczyć - czyli jak dal mnie nuda. Bądź tu panie mądry ;)

Podpisuję się pod tym. A co do sprzętu to zacznij od wzmacniacza naima. To raczej pewniak w kwestii rocka. Z taką kasą to musi grać wybitnie. Druga sprawa, że w tym budżecie sprzedawcy w salonach będą Ci znosili wszystko więc sam zobaczysz co tam ci sie spodoba :)

obiektywnie o audio

Ja radzę posłuchać rocka na 15" calowym, współosiowym Tannoy Arden, można własną szczękę połknąć z wrażenia... Zostanie na przyzwoite wzmocnienie w postaci Krella KSA200S, Gryphon S100 lub KSA250, do tego jakiś preamp wg uznania, w zależności od upodobań może być lampa dla ostatniego szlifu i chociaż arden ostre nie są, to są bardzo dynamiczne a ktoś może chcieć taki jasny / dynamiczny zestaw przymulić. No i ten wykop, do rocka nie znam lepszych kolumn. Arden mają też tą cechę że zagrają dobrze nawet ze wzmacniaczami o niskim DF typu Baltlab Epoca 1v.3 / 2.0 lub jakimś cherlawym lampiszonem SE

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość numik

(Konto usunięte)

z tym że rock=Naim ja zupełnie się nie zgadzam, Naim zbyt wypycha 1 zakres, ja wręcz mam kłopoty z wytrzymaniem kilkunastu minut z rockiem na Naimach. Tu serio nie ma recept, to już prędzej Atoll. Ja z tych, którzy rocka wolą słucha czy to z Caspiana (klimat - szkoda że słabawe z 4 ohm), czy to Baltlaba E2 lub E3 (gorsza od E2), Hegla czy Audiolaba.

Przy takiej kwocie tylko własnouszne odsłuchy ;). Dobra, konkrety - Baltlab+Wigg Art, Xavian+Hegel, Audia Flight + Audiovector i Audiosolutions, hybrydy / MF + Focal, Baltlab / Roksan Kandy + Paradigm Studio, Baltlab/Atoll + JM Reynaud, Naim+PMC/Spendor/Harbeth

Naim zbyt wypycha 1 zakres

Zależy też o których Naimach mowa, wysokie zestawy dzielone z serii czarnej tak nie grają a w ich kierunku bym spoglądał w kontekście budżetu, który jest do wydania (oczywiście mowa o s/h). Grają mocnym namacalnym aczkolwiek nie wypchniętym pierwszym planem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.