Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade Audio-Technica LP-120

agmar2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie tak dawno stałem się posiadaczem gramofonu AT LP-120 - gramofon jest podpięty pod wzmacniacz lampowy Yaqin MS-30l (po wymianie lamp na 6CA7EH i 5654W JAN), wkładka ta z którą przyszedł gramofon czyli AT-95 i w związku z tym mam pytanie czy warto w tym gramofonie wymienic wkładke na lepszą (myslę o AT 440) i czy korzystać z tego wbudowanego przedwzmacnaicza czy kupić osbny przedwzmacniacz -jeżeli tak to jaki w takim zestwie sprawdziłby sie najlepiej ?

https://www.audiostereo.pl/topic/130653-upgrade-audio-technica-lp-120/

Jestem po takiej zamianie, ale:

440 to nieco mniejszy bas, za to o bardzo dobrym rysunku

dopracowana góra pasma, otwarta i błyszcząca

liniowe pasmo, a nie każdy tego chce, woląc ciepło i mniej analityczności

wkładka wrażliwa na śladowy pył; nawet ten, który pozostaje po jednym

odtworzeniu z nieopatrznie otwartą pokrywą; trzeba często czyścić.

Polecam oczywiście tę zmianę, ale nie jest dla każdego.

Zresztą może zaraz się odezwą Ci, co mają większe doświadczenie i inne zdanie...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

burak ma racje.

Jest i inna metoda , ja w tym samym czasie miałem 440 i kupiłem okazyjnie linn k9 ( modyfikowana at 95 z ostrym szlifem ) do drugiego gramofonu i o dziwo zagrała lepiej . linn miał tyle samo szczegółów co 440 a zarazem lepszą równowagę tonalną i miłą gładką górę . Czyli wymiana igły na shibatę lub inny szlif liniowy.

Wszystko jeszcze zależy od reszty toru i upodobań muzycznych,

więc szczerze mówiąc moja opinia powstała na bazie odsłuchów skrzypiec czy fletni Pana

na neutralnym wzmacniaczu z jego własnym pre i XT 25.

Bolo może mieć inne graty i upodobania, więc nie ma to jak własna ocena ...

Albo wykazanie jakichś braków, które należy uzupełnić.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bolo ma to w co o mnie yaqin 10t + art dj także bardzo podobnie.

oryginalna fabryczna igła , czy kupiłeś używany?

Pytam bo fabryczne igły zdaje się były ostrzejsze , a w polsce dostępne są tylko zwyczajne eliptyki.

Jestem po takiej zamianie, ale:

440 to nieco mniejszy bas, za to o bardzo dobrym rysunku

dopracowana góra pasma, otwarta i błyszcząca

liniowe pasmo, a nie każdy tego chce, woląc ciepło i mniej analityczności

wkładka wrażliwa na śladowy pył; nawet ten, który pozostaje po jednym

odtworzeniu z nieopatrznie otwartą pokrywą; trzeba często czyścić.

Polecam oczywiście tę zmianę, ale nie jest dla każdego.

Zresztą może zaraz się odezwą Ci, co mają większe doświadczenie i inne zdanie...

Czyli jak rozumiem to jako początkujący "winyljusz" raczej powinienem pozostać przy AT95 - aż dorosnę do zmiany i nauczę się odpowiedniej "higieny" :-) zwłaszcza, że mam do odsłuchania ponad 100 winyli z mojej kolekcji z końca lat 80-tych które nie są w stanie idelanym ...

A może inna wkładka - nie : AT440 (nie żebym cierpiał na nadmiar gotówki ale ja już tak mam, że staram się znaleść optymalne rowiązanie ...) tylko jakiś inny model.

I co z przedwzmacniaczem - czy ten wbudowny w garmofon jest ok - czy raczej szukać czegoś innego ... a jeżeli tak to może być lampowy do wmacniacza lampowego - czy to juz będzie zbyt "słodko pierdząco" :-)

Czyli jak rozumiem to jako początkujący "winyljusz" raczej powinienem pozostać przy AT95 - aż dorosnę do zmiany i nauczę się odpowiedniej "higieny" :-) zwłaszcza, że mam do odsłuchania ponad 100 winyli z mojej kolekcji z końca lat 80-tych które nie są w stanie idelanym ...

A może inna wkładka - nie : AT440 (nie żebym cierpiał na nadmiar gotówki ale ja już tak mam, że staram się znaleść optymalne rowiązanie ...) tylko jakiś inny model.

I co z przedwzmacniaczem - czy ten wbudowny w garmofon jest ok - czy raczej szukać czegoś innego ... a jeżeli tak to może być lampowy do wmacniacza lampowego - czy to juz będzie zbyt "słodko pierdząco" :-)

AT kupiłeś nową czy używkę ? Najważniejsze na początek to nowa igła i dobre ustawienie wkładki w ramieniu - tym bardziej że masz płyty w b dobrym stanie .

Sprawa jest prosta jeżeli , nie chcesz ściągać shibaty z zagranicy to kupujesz 440 . Jeżeli igła jest fabryczna i nowa grasz na tej co masz do jej końca.

Jeżeli jak piszesz dopiero zaczynasz to na razie wstrzymaj się ,bo ta wkładka co masz jest w sam raz na początek . Lepsza igła z ostrym szlifem to wydatek ok 600zł ,więc trochę szkoda.

Płyty są czyściutkie (wyprane, wymienione kozulki :-) - nie mniej jednak cały czas się zastanawiam czy warto zainwestować w nową wkladkę w tym zestwie (na ten moment na 80% jestem zdecydowany na AT440) ale cały czas nie wiem co z przedwzmacniaczem w tym układzie ?

Żadnego ruchu, zanim się nie przekonasz, że jakieś cechy tego wbudowanego pre

( bo chyba z niego korzystałeś ) są po wymianie na AT 440 nie do przyjęcia.

Wtedy te cechy podasz na talerzu i na pewno koledzy pomogą w upgrade,

a może być też tak, że po tej zmianie przekonasz się, że jest naprawdę DOBRZE.

I żadnej zmiany nie będziesz [ na razie ;-))) ] potrzebował.

Jeśli z drugiej strony ma być śladowo lepiej, to sam dodatkowy

kabel IC na pewno nieco psuje i będziesz stał w miejscu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.