Skocz do zawartości
IGNORED

czy podstawkowce zastąpią podłogowce???

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Obecnie mam kolumienki Tannoy M4, które sobie (bądź co bądź bardzo fajnie!) pogrywają z Harmanem HK 680 w ponad 20 m2. Powoli zaczynam się zastanawiać nad jakaś zmianą. Budżetu za wielkiego nie mam (jeszcze wykańczam mieszkanie ;-))) dlatego myślę że może by tak w podobnej cenie kupić monitorki ale już z trochę wyższej półki....

Czy macie może doświadczenie czy monitorki "wypełnią" moje 20 m2, czy warto wymienić Tannoy M4 na np. Paradigm 3v3 bądź AE aegis one?

Moje preferencje są w "o mnie".

Dzieki za wszelkie uwagi....

Pozdrawiam!

Moim zdaniem to nie jest najlepszy pomysł. Jeśli już to monitorki za co najmniej 2,5- 3 tys. Jakieś Eposy albo Dynaudio, ale z podstawkami to już będzie cena niezłej klasy podłogówek. Sam zmieniam teraz pokój z 12m na jakieś 18-20(nie mierzyłem) i bardzo jestem jak tam zagrają moje monitorki.

Witam!

Posłuchaj AA Diony.

W tak dużym pomieszczeniu może dadzą sobie radę.

Poszukaj o nich wątku.

Był opisywany odsłuch właśnie w dużym pomieszczeniu.

Pozdrawiam

Jesli paradigmy do jazzu to tylko seria studio ;-D ( podobno 20 stanialy a i uzywek jest troche) bardzo dobry dzwiek.

Studio 20 poradza sobie w 20 m2 tylko ze jak juz sluchasz klasyki i nie daj Boze jakis duzych skladow to moze byc problem z kompresja ;-(

>Arek

Dzis pewnie umowie sie na odsluch na sobote (bo chce isc ze swoim wzmacniaczem), ale po odsluchach napisze swoje odczucia. Trudno bedzie porownac bezposrednio, bo sala odsluchowa w Audio Forte jest 100 razy lepiej wytlumiona niz moja domowa, ale innego wyjscia nie mam.

Pozdrowki!

>rafko

W 20 metrach zagrają, ale moim zdaniem powinny to być takie trochę większe monitory, z 17-18 cm niskośredniotonowcem. Zwróć uwagę na efektywność, jeżeli będzie niższa, to możesz również potrzebować mocniejszego wzmacniacza.

>Zbig

Mówiłem o monitorach bo myślałem że nagłośnienie 20m2 nie jest dla nich najmnniejszym problemem, ale przeciez nic na sile, jak musze szukac "specjalnych" głośników i sie zastanawiac czy wydolą, to porozglądam się za podłogowcami. Jak wspomniałem posłucham w sobotę i zdecyduję, ale jeśli nie odczuję kolosalnej różnicy, potocznie nazywanej "przepaścią" ;-) to poczekam, dozbieram pieniędzy i w tedy już wymienię je na coś docelowego. Myślałem że za 1500 kupię (z drugiej ręki) jakieś monitory, które zagrają przynajmniej o klasę wyżej od moich obecnych, ale jeśli w tym celu muszę przeznaczyć dwa razy tyle, to chyba się jeszcze wstrzymam z wymianą...

A co do wzmacniacza a dokładniej jego mocy to co jak co, ale powera mu nie brakuje! Teraz żadko, ale to na prawdę żadko (nie lubię głośno słuchać) słucham max na godzinie 11 i wierz mi jest strasznie głośno... Więc myślę że spokojnie pociągnie nawet mniej efektywne kolumienki.

>Cypis

A bardzo proszę i dziękuję, a tak na marginesie to mam wielki sentyment do Wroclawia bo tam studiowalem. Ale juz nie zasmiecam wątku! Daj znac jakie wrazenia po odsluchach AA.

Pzdr.

A co innego uważacie że jest godnego przesłuchania do mojego zestawu jeśli chodzi o podłogowce w cenie do powiedzmy 1700 PLN (mogą być używane!)

>Arek

Pewnie że coś napiszę.

-rafko

To Twoja sprawa i twoja kasa. Ale, moim zdaniem, wymiana na tym poziomie cenowym jest zupełnie bez sensu. Przecież M4 to ta sama klasa i jeszcze piszesz, że fajnie grają!! Chyba, że za tę kwotę znajdziesz jakąś superpropozycję z drugiej ręki.

Przepraszam że się wtrącam, ale M4 i Hyperiony to zupełnie inna szkoła dżwięku.

M4 nazwijmy to są trochę głuche, ale za to neutralne.

Hyperiony zaś graja bardzo dynamicznie i szczegółowo - znakomity bas i góra po wymianie sopranu na perlesa.

Hyperiony mogą grać lepiej, ale czy zagrają dobrze jak najlepsze modele za 3,5-4 kzł? Nie słuchałem ich, więc nie wiem.

Rafko

masz już sprzęt, więc nie jesteś "pod ścianą". Najlepiej jeśli porównasz sobie Hyperiony z kilkoma konstrukcjami z wyższego przedziału i sam się przekonasz czy coś tracisz. Jak mawiają młode fundamentalistki katolickie "czasem warto poczekać"...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.