Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wkładki Ortofon OM 5E na Sumiko Pearl - czy warto?

Kalmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym wymienić wkładkę Ortofon OM 5E no coś lepszego, moją uwagę zwróciła wkładka Sumiko Pearl. Może ktoś z was miał styczność z obydwiema tymi wkładkami i jest w stanie wypowiedzieć się na temat różnic w brzmieniu. Chodzi mi o to czy warto wymieniać Ortofona na wkładkę tej klasy? Czy to nie za mała różnica klas, żeby wyraźnie odczuć poprawę brzmienia?

I ogólnie, która lepiej przypadła wam do gustu?

Sumiko pearl to moim zdaniem niewłaściwy kierunek. U mnie wkładka grał z denonem dp 300.Wkładka grało płasko, mocno środkiem, kiepska góra - czyli sygnatura brzmienie, która mi nie odpowiada. Wymieniłem na ortofona red i w tej konfiguracji było już ok.

Świetlicki, ten filmik który wkleiłeś jest o Black Pearl, a to ponoć gniot. Chodziło mi o Pearl.

gzrech, ważne to co napisałeś, bo ja takiego brzmienia tez nie lubię. Czyli wychodziło by na to, że faktycznie Sumiko Pearl to nie zbyt dobry wybór.

Zdaję sobie sprawę, że masa fanów vinyla obraca się już w dużo wyższych przedziałach cenowych,ale może znajdzie się jakaś wkładka godna uwagi w cenie ok 500 - 600 zł. Jeżeli macie jakieś ciekawe propozycje piszcie proszę.

Na tym kanale co tobie podesłałem masz świetny opis większości budżetowych wkładek MM. Poświęć trochę czasu, w internecie jest wszystko co chcesz wiedzieć. Do tego dochodzą twoje preferencje brzmieniowe, co z tego, że ktoś ci poleci wkładkę, która jemu się podoba. Dla mnie najlepszą wkładką budżetową jest grado. Nie podobały mnie się Audiotechnica, Ortofony ani Shure.

W tym sęk, że nie mam możliwości posłuchania i porównania różnych wkładek i chcąc nie chcą muszę oprzeć się na doświadczeniach innych osób. Po to w końcu są fora takie jak to. Co do Grado to faktycznie słyszałem, że dobre, więc już w jakiś sposób mi pomogłeś.

Miałem też grado prestige gold :) To już zupełnie inna klasa niż sumiko pearl.

Ciepłe analogowe brzmienie. Niekoniecznie odda wszystkie szczegóły nagrania, ale nadrabia czarowna barwą - duża przyjemność słuchania, dźwięk nie męczy. Na pewno kiedyś wrócę do grado, będzie to pewnikiem jakiś wyższy model.

Tyle, że ta wkładka przekracza zakładany budżet prawie dwukrotnie. Z drugiej zaś strony lepiej wydać więcej i mieć spokój na jakiś czas, niż za kilka miesięcy ponownie czegoś szukać. Ja tego problemu nie mam znalazłem bowiem moją docelową wkładkę.

Chciałbym wymienić wkładkę Ortofon OM 5E no coś lepszego, moją uwagę zwróciła wkładka Sumiko Pearl.

Sumiko Pearl zagra na pewno lepiej niż OM5, ale nie wiadomo czy na dłuższą metę nie będziesz chciał czegoś innego.

Lepszym wyborem jest np. stara AT110E z nieoryginalna igłą ATN110E od Stylus Co. (do znalezienia na Allegro za 89 zł).

To takie budżetowe nietypowe rozwiązanie.

Możesz jeszcze wymienić samą igłę na DN165.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Chciałbym wymienić wkładkę Ortofon OM 5E no coś lepszego

Wg mnie nie warto wymieniać na ten model Sumiko, to będzie taki krok w bok, a nie progres.

Często widuję np. na Allegro czy Ebay-u używane AT13EaV do tego igła z North i gra muzyka.

Ostatnio kupiłem nawet cały gramofon z fabrycznie zamontowaną w/w wkładką za +-250zł

audiokarma.org

Możesz też ( z przymrużeniem oka ) oprzeć się o te nagrania testowe z różnych wkładek

Dużo w nich prawdy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiokarma.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.