Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do HK990 22m2 z mocnym basem

piotrek_rr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Obecnie posiadam kolumny Jamo S606 cały komplet do kina. Wiem, że kolumny są słabe do stereo i myślę powoli o ich wymianie. Pokój ma 22m2, prostokąt, wysokość standardowa dla mieszkania w bloku 2,65m. Odległość słuchania ok 3-3,5 m. Niestety kolumny muszą stać blisko ściany. Może nie na ścianie, ale maks co mogę je odsunąć to 20-25cm od ściany. Muzyka jakiej słucham jest przeróżna: rock, R&B, dance, pop, jazz, czasem Cenie sobie dobry bass. Lubie go nie tylko słyszeć, ale również odczuwać. Wzmacniacz to Harman Kardon HK990. Po przeczytaniu paru wątków na forum zainteresowały mnie

Paradigm Monitor 11v7

oraz

JBL Studio 290

Nie wiem tylko czy do mojego metrażu i odległości słuchania nie będą za duże te JBLe. Z kolei obawiam się, że niskotonowce poniżej 20cm słabo potrzęsą kanapą. Żadnych jeszcze nie słyszałem. Budżet 5k para.

https://www.audiostereo.pl/topic/130759-kolumny-do-hk990-22m2-z-mocnym-basem/

spróbuj tych kolumn, 30cm na basie, bardzo czysty dźwięk z audiofilskim zacięciem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego epicki wygląd:)

Paradigm 11v7 słuchałem kiedyś w sklepie i nie mówię, że są złe ale mi nie podeszły, mimo potężnych rozmiarów zabrakło mi dociążenia na basie to była główna ich wada reszta pasma ok. Tych JBL nie znam. CV potrafią na basie przyłoić niemiłosiernie ale z przy okazji z kulturą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za propozycje. Wygląd faktycznie epicki :) Aż na 30 cm nie liczyłem ;) W moim zestawie Jamo mam suba Jamo SUB650, również na 30 cm głośniku, obudowa zamknięta. Daje radę :) Planuje w styczniu/lutym wybrać się do Q21, może uda mi się je odsłuchać. Napisałem o tym mocnym basie, ale nie dodałem, że na reszcie pasma i szczegółowości też mi zależy. To nie tak, że chce w domu meble przesuwać, ale szklanki owszem :D Kolumny będą również używane do kina.

CERWIN-VEGA-SL-12 odpuść sobie, to dziadostwo w lepszym wydaniu. Owszem nadają się do nagłośnienia małej imprezki w domu, pabie, czy małej salce. Kolega kupił je właśnie z przeznaczeniem na imprezki w swoim salonie i tu sprawdzają się super, grają czysto, pełnym pasmem, ze swobodą. Ale raczej do słuchania samemu w domowym zaciszu się nie nadają. Nie ten charakter grania. Taka moja rada.

Ps. te infinity proponowane wyżej zdecydowanie lepsza propozycja do czerpania przyjemności z odsłuchu muzyki.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Potrzebujesz albo kolumn półaktywnych albo subwoofera. W tej cenie dostaniesz kolumny które zejdą do 40Hz maks, zaś najtańszy markowy subwoofer za 1500zł zrobi Ci od razu 30Hz i to przy skuteczności większej niż jakiekolwiek pasywne kolumny w rozsądnej cenie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Z całym szacunkiem ale sub za 1500zł do muzyki? Taka rada od specjalisty siedzącego w branży??? Przecież to będzie buła i mydło a nie bas który nadąży za muzyką! Sub do muzyki który mogę powiedzieć że się nadaje to minimum 18 cali na twardej membranie i 1500W wzmacniacz, na takie coś trzeba wydać od 4kzł wzwyż. Zresztą jest to kompletnie niepotrzebne przy wspomnianych wcześniej infinity na 30cm wooferze zejdą do 32Hz przy -2dB ! Oczywiście bez takiego pi...cia jak 18" ale żeby mieć miej więcej taką powierzchnię czynną membran potrzeba 4x30cm i najlepiej mieć to w OZ.

Z JBL to minimum 240Ti a jeszcze lepiej 250Ti

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ja nie oceniam po plakietkach z ceną, tylko po tym jak co gra i są subwoofery w tej cenie, które spokojnie poradzą sobie w łupiącym R&B czy soulu. Mnóstwo ludzi tutaj używa do muzyki RELa T5 za ok 2000zł i całe szczęście nikt im nie powiedział, że nie mogą.

Ja nie oceniam po plakietkach z ceną, tylko po tym jak co gra i są subwoofery w tej cenie, które spokojnie poradzą sobie w łupiącym R&B czy soulu. Mnóstwo ludzi tutaj używa do muzyki RELa T5 za ok 2000zł i całe szczęście nikt im nie powiedział, że nie mogą.

Ja jestem chyba ostatnią osobą na forum która patrzy przez pryzmat plakietek na sprzęt, wiem że mnóstwo ludzi słucha na subach, na monitorach z 13cm wooferem, ale specjalista powinien być obiektywny i trochę bardziej osłuchany a tutaj mam wrażenie że mówimy o innych miejscach po przecinku w kwestii jakości basu.

Świetnie, następnym razem do kolumn za 2000zł polecę mu subwoofer za 12.000zł.

Rozumiem, najpierw Cię zapytam co polecić - Wesołych Świąt :)

Czyli reasumując, sklep.RMS.pl twierdzi że ma suba za 1500zł który jakością basu powali dwie kappy kappy 8.2i z 30-tkami napędzane z HK990 tak?

Jak powiedziałeś A to teraz powiedz B i dokończ.

Sklep.RMS.pl nie poleca produktów używanych za których stan nie może ręczyć. Uwagi sklep.RMS.pl dotyczą porównania produktów nowych.

Mnóstwo ludzi tutaj używa do muzyki RELa T5 za ok 2000zł i całe szczęście nikt im nie powiedział, że nie mogą.

Oczywiście, że mogą używać takiego połączenia, mogą też postawić monitory na segmencie koło kryształów na wysokości 1,5m, albo słuchać na zestawie z jedną kolumną wysuniętą a drugą między meblami bo tak lepiej pasuje.... czy aby na pewno dyskutujemy poważnie. Bas w takim połączeniu jest totalnie oderwany od reszty.... Ogólnie, zestrojenie zestawu sub+głośniki stereo to sprawa dosyć karkołomna jeżeli zależy nam na jakości basu i jego zszyciu z resztą pasma...

W temacie wątku, jeżeli muszą stać pod ścianą to najlepsza obudowa zamknięta i duży głośnik na basie, kolega Opteron dobrze sugeruje.....

Sklep.RMS.pl nie poleca produktów używanych za których stan nie może ręczyć. Uwagi sklep.RMS.pl dotyczą porównania produktów nowych.

Ok, więc produkty nowe, pytający ma 5kzł na zmianę kolumn z dobrym basem, a sklep.RMS.pl daje rady typu sub za 1500zł (DO MUZYKI!!!). Osobiście uważam to za wysoce niepoważne.

Możliwe wytłumaczenia więc to rzeczywiście brak obcowania ze sprzętem który gra lub konieczność wyzbycia się jakichś zaległych "bum pudeł" na koniec roku i wciskanie kitu komu popadnie.

Ani jedno ani drugie nie wystawia dobrego świadectwa firmie...

Drodzy koledzy z forum, tak jak wcześniej napisałem mam Jamo SUB650 z 30cm głośnikiem w konstrukcji zamkniętej. Uważam, pomimo różnych zdań ze gra w kinie i w stereo bardzo dobrze. Kosztował jak go kupowałem 1650zł.

Wracając do tematu potrzebuje wymienić tylko fronty, aby mieć dobre stereo z dobrym basem, ale bez głośników. Pytałem o Paradigm i JBL bo czytałem że są to niezłe konstrukcje w zakładanym przeze mnie budrzecie. Jak będę potrzebował wywalić okna, albo wnerwi mnie sąsiad to podłączę mój SUB650 do stereo.

Wracając do tematu potrzebuje  wymienić tylko fronty, aby mieć dobre stereo z dobrym basem, ale bez głośników.

Chodziło mi oczywiście bez wielkich głośników. Coś mi telefon zjadł wyraz ;)

JBL Studio 290 zagra Ci tak bardziej efekciarsko, dyskotekowo, wielu osobą takie granie się podoba, sam kiedyś byłem fanem takiego przekazu. Paradigm Monitor 11v7 zagra z trochę większą kulturą, ale wszystko zależy jaki charakter wolisz. I jedne i drugie kolumny według mnie spokojnie nagłośnią i wypełnią pokój muzyczką:)

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Gdyby trochę podciągnąć budżet to powinno zatrząść Ci pomieszczeniem

http://sklep.rms.pl/tannoy-revolution-xt-8f-revolution-xt-8f-kolumny-podlogowe-2szt

Jesli miałoby być jednak trochę kulturalniej, spróbuj tego

http://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a7-rtia7-kolumny-podlogowe-2szt

Zapomnij ze rel t5 da ci to czego oczekujesz wiem co mówię , obczaj sub klipsch r sw 112 lub 115

Co do podłogówek to patrz coś minimun z 20 cm wooferem , wiem ze rozmiar nie zawsze ma znaczenie ale z basem się nie oszukujmy każdy wie jak jest

szukam sam nie wiem czego :P

opteron dobrze radzi, do tego Harmana Kappy 8.2 będą świetne.

NIEPORÓWNYWALNIE lepsze od np. Paradigm 11.7

Piszę to z własnych doświadczeń.

Jeśli zaakceptujesz, że nie wyglądają tak "bajerancko" jak współczesne konstrukcje z małymi głośniczkami i znajdziesz dobrą ofertę, to bez dwóch zdań wejdziesz na inny poziom.

A ten wzmacniacz zasługuje na dobre kolumny.

Zestrojenie suba z kolumnami nie jest wcale takie proste a sama akustyka pomieszczenia może sporo namieszać.

Trzeba zacząć od porządnych kolumn.

A jeśli juz mowa o Kappach, dobrze napędzonych (Harman nie będzie miał problemów, ręczę) i odpowiednio ustawionych to nie będzie żadnych braków na basie.

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twój budżet oraz wzmacniacz to dobrze zgrają się z nim Klipsch RP260 oraz Tannoy XT8F. Paradigmy nie mogą stać blisko ściany. Z kolei lepszy bas od serii studio właśnie uzyskasz dzięki Reference Premier.

Z Kolei Tannoy mocno by pasował do Twoich gatunków muzycznych.

W razie pytań lub wycen zapraszam

CERWIN-VEGA-SL-12 odpuść sobie, to dziadostwo w lepszym wydaniu. Owszem nadają się do nagłośnienia małej imprezki w domu, pabie, czy małej salce. Kolega kupił je właśnie z przeznaczeniem na imprezki w swoim salonie i tu sprawdzają się super, grają czysto, pełnym pasmem, ze swobodą. Ale raczej do słuchania samemu w domowym zaciszu się nie nadają. Nie ten charakter grania. Taka moja rada.

Ps. te infinity proponowane wyżej zdecydowanie lepsza propozycja do czerpania przyjemności z odsłuchu muzyki.

nie sądzę żeby kolega ich naprawdę słuchał, bo albo to dziadostwo albo grają czysto pełny pasmem ze swobodą. Jedno i drugie dość mocno się wyklucza. Więcej precyzji w wyrażaniu poglądów polecam. Otóż testowałem je wzdłuż i wszerz na skrajnych gatunkach muzycznych i zdecydowanie nie są to kolumny wyłącznie na imprezki, jak dla mnie średnio one się do tego nadają ponieważ są dość czułe na jakość materiału muzycznego a ten imprezowy raczej nie jest najlepszej jakości. Kolega chyba jednak pomylił modele może chodziło o xls-12 albo VE-12 to zdecydowanie inna bajka właśnie bardziej imprezkowa

Może masz rację, jutro zadzwonię do kumpla i dowiem się co to konkretnie za model, który u niego słuchałem. Altusy też grają dla mnie pełnym pasmem, ale ich brzmienie (kiedyś mi się podobało) pozostawia wile do życzenia w kwestii reprodukcji utworu.

Bardzo podobają mi się te Polk Audio RTi A7. Do tego mają za tylnym bass reflexem rozpraszacz, dzięki czemu mogą stać blisko ściany. Co myślicie ? Wg opisu przenoszą od 20Hz... do tego piękny design...

Może masz rację, jutro zadzwonię do kumpla i dowiem się co to konkretnie za model, który u niego słuchałem. Altusy też grają dla mnie pełnym pasmem, ale ich brzmienie (kiedyś mi się podobało) pozostawia wile do życzenia w kwestii reprodukcji utworu.

tak mi się wydaje że pisałeś o innych modelach bo generalnie CV słyną z imprezowego brzmienia, jednak SL-12 to konstrukcja bardziej audiofilska nietypowa dla tej firmy, poza tym to nowość na polskim rynku, i chyba tylko w Soundpower można je kupić. Altusy to kolumny typowo do metalu i rocka z wysoko strojonym kopiącym basem i estradową tubą, szkoda że niewiele jest konstrukcji nowych o takim charakterze dźwięku tylko lepszej jakości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.