Skocz do zawartości
IGNORED

Co kupić w Media??

osa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Czy możecie mi doradzić, co z aktualnej oferty Media warto kupić do ok. 2000zł.?

Zależałoby mi na uzyskanie przez kino w miarę dobrego dźwięku z TV i wieży. Filmów raczej mało oglądam.

Dzięki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13082-co-kupi%C4%87-w-media/

Chodzi o zestaw kina oczywiście. Niestety nie stać mnie na naprawdę dobry, markowy sprzęt. Dlatego raczej jestem zmuszony skorzystać z takich sieci jak media, euro rtv itp. które bez dodatkowych kosztów(odsetek) oferują kilkumiesięczne raty. Ma to być taki wspólny rodzinny prezent gwiazdkowy. Chodzi oto co z tego co jest teraz w ofercie wybrać w miarę dobrego.

Pozdrawiam

ale jaką dysponujesz gotówką (albo ile możesz i zamierzasz przeznaczyć na raty)? Jeżeli to ma byc naprawdę rozsądny kompromis między ceną a możliwościami rozważ zestaw Onkyo za 2499 zł

I nie daj sie zwabic na "0%" - za darmo nikt pieniedzy nie pozycza. Popros o wyliczenie kosztow takiego "darmowego" kredytu - zapewne suma rat bedzie rowna cenie urzadzenia, a do tego dojdzie oplata manipulacyjna, za rozpatrzenie wniosku lub o jakiejs innej nazwie + np. obowiazkowe ubezpieczenie od czegos tam. Generalnie - jak bedzie to 10% dolozone do ceny to dobrze, bywa ze wiecej. Kiedys podobny numer robil Lukas Bank (w poczatkach dzialalnosci) - oprocentowanie bylo o kilka mocnych punktow nizsze, niz w innych bankach, natomiast roznice pokrywala oplata za...... (tu wstawic odpowiednio) - do tego platna z gory.

Druga ewentualnosc, o ktorej czytalem ostatnio to spory upust w przypadku platnosci gotowka (10% upustu w stosunku do normalnej ceny, ktora ustawiona byla pod taki wlasnie "0%" kredyt).

W mniejszych sklepach mozesz co nieco utargowac - 5% prawie bez mrugniecia okiem.

A tak na marginesie: rozumiem, ze wieze masz (stereo); filmow - jak piszesz - ogladasz malo. Jesli Twoja wieza jest w miare sensowna to dokup tylko odtwarzacz DVD i podlacz zarowno TV, jak i DVD do tej wiezy - jak to ladnie nazwales. Reszte pieniedzy odloz i dozbieraj - pozniej dokupisz sobie (chocby uzywany) jakis zestaw stereo i to moze byc w miare tani sposob na poprawienie brzmienia.

Jesli brzmienie twojej "woezy" Ci nie odpowiada (czyli jest do ... niczego), to podlaczajac ja do taniego zestawu KD, nie poprawisz zbyt wiele, a moze i pogorszysz.

Mam 17m pokoj i w moim przypadku proba umieszczenia w nim zestawu 5,6,7 lub 8 glosnikow KD skonczylaby sie tragedia brzmieniowa. Gdybys zdecydowal sie na tanie DVD - odradzam Sony - kupilem do filmow i zeby mialo co grac, dopoki nie dozbieram na sensowny CD - porazka dzwiekowa. Nie wiedzialem, ze mozna tak sp... dzwiek z CD.

Zyzio -> pokaż mi sklep w Wawie, który ma ceny o 20% niższe niż MM

Zolty -> piszesz, żeby pisać czy coś cię boli. Widzę, że nie kupowałeś nigdy nic na raty, albo nie umiesz czytać. Mam za sobą 3 kredyty 0% (Lukas-> czyli to co daje MM) i nigdy nie dopłaciłem złotówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -tutaj masz dowód, że nawet niezbyt drogie słuchawki mozna kupić taniej niz w MM - Media Markt to sklep dla naiwnych, myślą że jak duży to ma najtaniej, a wokół mnóstwo małych sklepików, w których czekają okazje, wystarczy tylko poszukać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>maciupiciu: nie bede sie z Toba sprzeczal, ale kup okulary - bo zle widzisz. Zapewne w okularach zauwazylbys ze napisalem o poczatkach dzialalnosci Lukasa - to bylo kilka lat przed wejsciem MM do Polski. Oprocentowanie wynosilo wtedy +/- 21%, Lukas oferowal ok.15% (+8% wpisowego, platne z gory) - tego nie wyssalem z palca - przypadek z rodziny (chyba, ze wiesz lepiej na jakich warunkach bral kredyt moj stryj). Nic mnie nie boli, i nie pisze zeby pisac. Kupowalem na raty, w tym "0%" (AIG) - i wiem ile to 0% mnie kosztuje.

Polecam artykulik:

Ukryta Zawartość

Bank to nie jest instytucja charytatywna - za darmo nie finansuje twoich, czy moich zakupow - co najwyzej koszt takiej pozyczki jest wliczony w cene towaru - o czym tez pisalem.

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim za swoje opinie. Co do kredytów a właściwie ich kosztów, to oczywiście wcześniej się osobiście tym zająłem i faktycznie przy wpłacie własnej 15% reszta jest rozłożona na raty bez żadnych! kosztów. Spłacisz dokładnie tyle ile kosztuje sprzęt w dniu zakupu. To tyle odnośnie kasy. Co do sprzętu, to mam wieże chyba dość dobrą bo technicsa (takie małe klocki) i TV Thomson 29" 100Hz z virtual dolby czy coś takiego. Jednak to nie jest to czego chciałbym słuchać. Może coś innego niż KD?? Czekam na dalsze opinie.

W takim razie polecam nową Yamahę Pianocraft MCR E 600 z odtwarzaczem dvd, wprawdzie ma to tylko 2 głośniki i kosztuje 2999 zł w MM, ale zdeklasuje KAŻDY zestaw kina domowego w tej cenie.

Dzięki Zyzio ale to trochę za wysokie progi jak na mnie. Mogę na to przeznaczyć max 2000 zł. Trochę przeglądałem tematy na forum i aukcje allegro i z tego chyba wynika że najlepszym rozwiązaniem jest jednak zakup samego amplitunera i odpowiednich głośników. Znalazłem w opisie amplitunera np. coś takiego: "Oparty o doskonały procesor, dekodujący wszystkie popularne formaty, łącze z sygnałami 6.1 (a więc DTS ES NEO i Dolby Digital Surround EX) dekodowanymi w trybie MATRIX a także implementacją DOLBY SURROUND PRO LOGIC II, dzięki której możliwe jest wzbogacenie wrażeń z odbioru każdego dwukanałowego źródła, w najlepszy możliwy sposób. Dodatkowo do dyspozycji oddana najbardziej zaawansowany wśród amplitunerów (specjalność YAMAHA) procesor DSP z programami akustyki wzorowanej na istniejącej sali kinowej w różnych konfiguracjach rozpraszania i nie tylko, sali koncertowej, klubu jazzowego i nie tylko.

Jakość dźwięku jak przystało na markę zaskakuje kinowym charakterem, dostarczając wielu niezapomnianych wrażeń, jak na amplituner w tej cenie trudno cokolwiek zarzucić zarówno w kinie jak i w stereo."

To chyba byłoby to czego szukam. Tylko do tego jeszcze odpowiednie głośniki, które pewnie też nie są tanie.

Czy mam rację?

Jeszcze tak apropos rat 0%, już 2x brałem w MM sprzęt. Pierwszy raz był to TV (ok 5000 PLN), teraz nagrywarka stacjonarna DVD. Przed zakupem zjeździłem parę sklepów i owszem dysponując gotówką kupiłbym taniej (można się targować), ale właśnie trzeba dysponować gotówką. Wydaje mi się, że układ między bankiem a MM jest taki, że oprocentowanie płaci sklep (zauważcie również, iż jest zawsze najwięcej 18 miesięcy, więcej widocznie ani bankowi ani MM się dłużej nie opłaca). Cena niekoniecznie zaraz musi być wyższa sklep i tak wyjdzie na swoje, ponieważ zarobi trochę mniej ale zarobi, bank jest zadowolony i klient bez gotówki też. A same zakupy wyglądają tak jak za gotówkę. Wszedłem do MM, pokazałem dowód w puncie banku, poszedłem po sprzęt, wróciłem po umowę i po 0,5h wyszedłem z nagrywarką do domu (moja żona wzięła sobie jeszcze telefon ;) ).

->Rary MM

oni, jak wszystkie sieci, mają bardzo długie terminy płatności (średnio 12m-cy) więc gdy klient już płaci raty to oni jeszcze nie muszą wysyłyć kasy i obracają nie swoją gotówką.

Ale raty to kłopot, bo pamiętać trzeba, przelew kosztuje nie mówiąc o odsetkach jak się zapomi...

Ja wolę poczekać na okazje cenową lub wyprzedaż bo zwykle nie o wszystkie bajery chodzi a o 2-3 konkretne cechy dostępne także w starszym modelu. Targować się też lubię;)

Tu już nie chodzi w sumie o sposób w jaki to mam zamiar kupić! Chodzi mi oto co mam kupić. Im więcej czytam z różnych stron rad, rym bardziej się w tym gubię. Jedni piszą że zestaw KD nic nie da bo dźwięk z TV czy zwykłego CD jest tylko i tak w wersji stereo i żadne kino nic nie zmieni. A ja znalazłem na stronach o systemie Dolby coś takiego: "Dźwiękowa perfekcja kina domowego zarezerwowana była dotychczas jedynie dla jednego nośnika - płyty DVD. Nadeszła jednak pora by nazwy Dolby Digital, DTS, Dolby Pro Logic II wymieniać jednym tchem. Jest to możliwe dzięki nowemu systemowi dekodowania DPL II (Dolby Pro Logic II), który praktycznie z każdego źródła potrafi wyczarować znakomite efekty przestrzenne. Niezależnie wiec czy skorzystamy ze stereofonicznej transmisji telewizyjnej, magnetowidu, czy zwykłej płyty CD, DPL II potrafi wykreować pełnowartościowy dźwięk w systemie 5.1. " I komu w końcu wierzyć?? A przecież każdy w miarę dobry zestaw KD posiada DPL II.

Witam dolby PLIIx to przedewszykim aura która cie otacza. Nie oczekuj, iż ten system wygeneruje "lecący z tyłu helikopter" tak prawdziwie jak na płycie DVD. Aczkolwiek raz mnie zaskoczył (do tego stopnia, że powtarzałem ten fragement z DVXa kilka razy) tylne głośniki w jednym momencie były głośniejsze od przodów na stereofonicznym materiale. Co do pytania co kupić odpowiem tak - jest zasada aby połowa środków poszła na sprzęt odtwarzający a druga na kolumny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.