Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe w małym pokoju

lucafabbro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję zakup KD głównie do podłączenia PS4 i słuchania muzyki.

Wybrałem zestaw PIONEER VSX-330 + S-ES21TB.

Mam problem z rozmieszczeniem głośników, mój pokój ma 4x2m i nie mam możliwości postawienia na podłodze kolumn gdyż całą szerokość pokoju zajmuje biurko i regał .

Jest jakaś możliwość rozmieszczenia kina na ścianach ? Innym wyjściem jest postawienie kolumn na długim blacie/biurku

Ewentualnie czy kina typu samsung HT-J5150 które mają cienki listwy głośnikowe z możliwością powieszenia będą wystarczające do konsoli.

https://www.audiostereo.pl/topic/130849-kino-domowe-w-ma%C5%82ym-pokoju/

Chej,

skoro głównie to będzie do słuchania muzyki i do PS to nie lepiej zakupić stereofoniczny wzmacniacz i monitory skoro masz problem z ustawieniem kolumn na podłodze. Dobre monitory z stosunkowo dużym głośnikiem średnioniskotonowym (16-17 cm) da tez dobre brzmienie. Za amplitunerem przemawia możliwość podłączenia większej ilości sprzętu. Lepsze brzmienie zaprezentuje wzmak stereo.

Wybrałeś Pioneera 330 , nie jest to za mocny amplituner a kolumny mają tylko 84 dB skutecznści więc też niewiele co będzie skutkowało dość mocnym kręceniem potencjometru głośności, żeby zagrały głośniej. W pewnym momencie moc amplitunera się skończy (ok połowy) a kolumny nie będą grały nawet głośno. Dalej podgłaśniając będą tylko zniekształcenia i w konsekwencji uszkodzenie "gwizdków" w kolumnach. Lepiej gdy wzmacniacz (amplituner) jest mocniejszy od kolumn a to , że napisali, że ma 105Wx5 (chyba coś koło tego) to nie znaczy, że tyle ma we wszystkich kanałach jednocześnie. To moc wysterowanego tylko jednego kanału (tzn z podłaczoną tylko jedną kolumną do każdego kanału z osobna) natomiast gdy podłaczymy wszystkie pięć kolumn moc może wynieśc ( w tym przypadku) ok 5x30 kilka Watów (popatrz na zużycie prądu - 165W jest to niewiele i mówi o słabej wydajności zasilacza) .Dlatego kolumny musiałyby mieć trochę wyższą skuteczność, tak na poziomie 90-92 dB lub nawet więcej. Wtedy moc tego amplitunera wystarczy do ich wysterowania.

Podłogówek nie można stawiać na niczym innym niż podłoga, do tego jest stworzona i ma taką charakterystykę, żeby optymalnie zagrac stojąc właśnie na niej. Na ścianach możesz powiesić monitory czyli te małe kolumienki. Ale , żeby zagrały odpowiednio basem muszą mieć ( chociaz przednie) mieć jak wspomniałem wcześniej dosć duże głośniki średnioniskotonowe.

wszystko zalezy od Twoich oczekiwan czy ma rozniesc pokoj i wbic basem w kanape czy ma zagrac lepiej od tv, mysle ze na taki metraz 2 monitory o dobrej skutecznosci i wzmak beda w sam raz wiec popieram adka, nie ma co sie pakowac w 5.1 bo efekt przestrzenny bedzie jako taki, co najwyzej jak ci zalezy na funkcjach sieciowych to ampli stereo zamiast wzmaka, zalezy tez jakie sa srodki na to wszystko, sam na poczatku majac niewiele wiekszy pokoj bo 10m2 zaczynalem od porzadnych glosnikow komputerowych 5.1 z dobrym subem (koszt ok 1000) a skonczylem na podlogowkach i pelnym zestawem 5.1 po kolei kupujac rozne zestawy glosnikowe, wiec jak sam nie potestujesz to sie nie dowiesz :D

W tym momencie mam zestaw głośników komputerowych 5.1, zamieniam jednak PC na laptopa. Grając na PC z podłączonym zestawem 5.1 efekt bardzo mi się spodobał, dlatego chciałem coś takiego osiągnąć również z konsolą.

Zestaw o którym pisałem ampli + głośniki kosztował będzie mnie kosztował ok. 1600zl i to jest maksimum co chciałbym wydać na sprzęt.

Ampli też wybrany ze względu na porty HDMI, niezwykle ułatwi mi to kablologię w pokoju.

Opcjonalnie co jeszcze wybrałem ( będą to raty w markecie więc też wybieram z zestawów które mają dostępne)

1) PIONEER HTP-074

2) DENON AVR-X520BT + Eltax Exposure HCP

Lub zestaw o którym pisałem wyżej

hmm to co za problem podpiac konsole pod glosniki komputerowe? jak dobre komputerowe to chyba maja wejscie optyczne i po sprawie, nie ma sensu kombinowac z tak slabymi ampli i tak malym budzetem bo sie mozesz rozczarowac zwlaszcza jak masz logitechy z906, nie mowiac juz o edifierach

Nie mam optyka, zwykłe głośniki 3x jack i kartę w PC więc nie mam jak podłączyć konsoli.

Budżet może nie na profesjonalne audio, z czasem zmieniałbym poszczególne elementy na lepsze.

Witaj,

W kwocie 1600 zł idź w kino używane. Gdyż kupisz bardzo przeciętne podzespoły.

Jeśli chcesz coś nowego to minimum. Denon X520 + Magnat Supreme 802.

Pozdrawiam i w razie pytań zapraszam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.