Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze MC i MM ?

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Typ/szlif/waga/nacisk/imp.obc/V out./cena=?

Z pamięci:

Denon DL 103/ sferyczny / 8,5g / 2,5 +-0,3g/ >100 Ohm/ 0,3 mV/ 425 PLN

Produkowana od 1963 roku. Zaprojektowana przez Denon i Japan Broadcasting do pracy w studiach radiowych. Absolutny klasyk. Aczkolwiek przez niektórych nie lubiany ze względu na szlif.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

koledzy przypominam że kardynalny wpływ na brzmienie ma zespół ramię + wkładka

(efektywna masa ramienia - podatność wkładki).

Stąd mój apel:

Podawajcie przy wpisach również z jakim ramieniem współpracuje wkładka.

Oto przykład : ramię SME 3012 z wkładką AT OC09 grało ładnie ale strasznie "syntetycznie"

po zmianie na Benz Micro MC20 zagrało o wiele lepiej aż ciarki przeszły mi po plecach takie

było pierwsze wrażenie, natomiast z LINEM AT OC09 gra zupełnie inaczej o wiele pełniej .

Sądzę, że może to potwierdzić JOZWA i inni koledzy .

W sąsiednim wątku właśnie pisałem o zestawieniu - kurcze nazwijcie jakoś ten gramofon ;)) - z wkładką BM i potwierdzam. O dopasowaniu wkładek do ramion to już pewnie jozwa musi się wykazać :) W każdym razie jakie połączenie nam wyszło można sporawdzić płytą testową z sygnałami rezonansowymi. Takie winyle można kupić np. w AudioForte w W-wie (Vinyl Essentials). Jednak cała sztuka, to dobrać elementy przed wydaniem pieniędzy :)

Obecnie w RCM jest promocja cenowa na komplety wkładka-ramię lub wkładka-phono. Wychodzi kilkaset złotych taniej na komplecie. Jak do gramofonu "jjp-fadover mk one" pasuje Benz, to są w promocji!

Ortofon OM5- dla osób z dobrym poczuciem humoru, co to mają dość MF-100 brzmiących bardziej dynamicznie.

Ortofon super OM30- dla indywidualistów. Niczym w basie się nie różni od OM5, więcej średnicy i góry robiąc większą przestrzeń, pogłosy i wybrzmienia. Pasuje idealnie dla osób nie lubiących basu.

Ortofon MC-1 turbo. Tańsza niż OM30, z wykopem, ale zbyt chamska.

Ortofon MC-10 szorstka, natarczywa, całkowicie nie muzykalna.

Shure V-15 bardzo dobra.

Sumico blue point- świetna, z bardzo dobrym basem, wybitnie muzykalna i uniwersalna- w super cenie.

> lolo

z Denonem DL 103 jest troszke inaczej sferyczny szlif ma 103R i 103R/T

całe zestawienie wkładek jest:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

No właśnie nie jestem pewien. Szukałem odpowiedzi na te pytania i z tego co mi się udało ustalić wynika właśnie, że 103 (bez literek) to szlif sferyczny, "D" oznacza szlif eliptyczny, "S" prawdopodobnie Shibata, ale brak mi pewności, sam Denon oznaczał to ("S")jako jakiś super sferyczny czy w jakiś inny pokrętny sposób. Natomiast R jest chyba jedną z nowszych mutacji, ma szlif sferyczny i coś jeszcze pozmieniane (uzwojenie???) ponieważ nominalnie napięcie ma 0,25mV w stosunku do 103 "bez literek" która ma 0,30mV (moja 103 ma certyfikat z kontroli jakości na 0,37mV, ale to jeszcze insza inszość :-)

jjp... ten link wprowadza w błąd - tam jest knot na knocie :-) W papierach do mojej 103 mam jak byk napisane że to szlif sferyczny, a w tym powyższym linku że eliptyczny :-) Ten niżej jest lepszy, ale po niemiecku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.