Skocz do zawartości
IGNORED

Cd powinno byc tej samej firmy co ampli?

mst14

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ampituner Yamahy i zamierzam dokupic odtwarzacz cd. Szukam czegos do 350zl (uzywany). Czy firma powinna byc ta sama co amplitunera, czy raczej nie ma roznicy (oczywiscie bez roznic w wygladzie). Zastanawiam sie nad czyms co czyta cd-r i rw. Czy technics bylby dobrym wyborem, bo raczej nie ma Yamahy w tym przedziale cenowym ktora czyta cd-rw.

Pozdrawiam

Mariusz

Wężu - oczywiście ty urodziłeś się już z wiedzą audio/stereo wyssaną z mlekiem matki ? Pokaż klasę i zamiast drwić odpowiedz po prostu, że to nie ma znaczenia. W końcu to forum jest ogólnodostępne i jeśli pytanie jest na temat nie powinno stawać się powodem drwin. Pozdrawiam ;)

Heban dzieki za zrozumienie. Widac wezu wszystkich ktorzy zadaja tego typu pytania uwaza za debili. No... to jego osobiste zdanie. Pewnie sam jest bardzo wszechstronnie uzdolniony i nie rozumie jak inni moga nie posiadac takiej wiedzy. bo z tego co tam kiedys wyczytalem to segmenty cd niektorych firm idealnie do siebie pasuja (graja "tak samo"). Doradzano mi, ze np. w klasie budzetowej nie powinienem kupowac do Yamahy Denona. Yamacha gra bardzo cieplo ("cukierkowato") a Denon raczej szorstko. Nie znam sie na tym az tak dobrze i nie wiem co by powstalo z polaczenia tych dwoch klockow. Dlatego prosze o rade. Co w przedziale do 350zl moge dokupic do tej Yamahy (model RX-396 RDS). Ogladalem kilka Technicsow. Ten sprzet raczej ustepuje jakoscia dla Yamahy. To nie jest moja opinia, poprostu tak slyszalem. tylko Technics odtwarza w wiekszosci cd-r i rw i nie ma z tym problemow. Moze ktos ma jakies inne propozycje na cd w klasie budzetowej?

Pozdrawiam.

Mariusz.

Najczęściej CDP z napędami VAM12.x lub CDM12 czytają RW, jeśli nie to poprzez regulacje wszystko jest osiągalne, podobnie z Sony i Sanyo, więc nie kieruj się prze zakupie co czyta, tylko jak gra. Powiedzmy NAD np. 512 w tej cenie powinieneś znaleźć, Technicy sobie odpuść, często dobrze grające i tanie w ewentualnej regeneracji są Marantz-e.

Pozdrawiam i powodzenia.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Widze, ze kazdy poleca co innego. Jesli chodzi o te cd-rw to wychodzilem z takiego zalozenia, ze jak sprzet czyta cd-rw to nie ma njmniejszego problemu z cd-r. Gdyz spotkalem sie z odtwarzaczami ktore odtwarzaja cd-r, ale tylko te najwyzszej jakosci. Sa wybredne na nosniki. Wprawdzie teraz mozna kupic plytki dobrej jakosci za 2-3zl, ale czasami zdaza mi sie pozyczyc spora ilosc plytek kupionych hurtowo po 50gr za sztuke. Z takimi to i komputerowy cd-rom ma problemy. Mielam niedawno mini wierze philipsa, ktora czytala wszystko. Bylem z niej bardzo zadowolony, ale postanowilem wymienic sprzet na cos lepszego. Kupilem wiec ampli Yamahy i teraz glowie sie nad cd. Kazdy pisze co innego i sprawa nadal pozostaje niejasna. Chyba postawie na jakis klocek Yamahy. Moze model 396? Bedzie pasowal do amplitunerka. Co wy na to? A moze sa jakies zastrzezenia do tego cd? Aha i jeszcze jedno. Czy wie ktos jaka jest hierarchia w sprzetach Yamaha? Czy im wyzszy numerek (np cdx-396, cdx-496) tym sprzet lepszy?

Pozdrawiam i z gory dziekuje.

Mariusz.

Ktos tam Ci polecał NAD'a. Oczywiscie bardzo fajny klocek, sam mam CD NAD'a, ale niestety faktem jest, ze jak wsadzisz plyte gorzej zrealizowana to zagra tak jak jest nagrana, czyli niezbyt fajnie. Ja w tej chwili własnie jestem w trakcie zakupu drugiego jakiegos taniego CD, ktory bedzie właśnie na te gorsze płyty i szczerze mowiac prawdopodobnie bedzie to Yamaha CDX-393. Pozdrawiam

Co racja to racja, moze ktos z DIY wie jaki jest koszt wymiany lasera w Y. - moze sie okzac, ze to 50 PLN, a rownie dobrze, moze to byc koszt porownywalny z cena uzywanego. Swojej Y. sluchalem niecaly rok, wiec o trwalosci nie moge nic powiedziec. Z drugiej strony - Yamaha traktuje ostatnio stereo po macoszemu (zniknely z oferty wszystkie gorne modele CD i wzmacniaczy), wiec nie zdziwilbym sie gdyby okazalo sie, ze 396 to taki 393 w nowej obudowie. To tylko takie moje "gdybanie". 396 brzmiala przyjemnie cieplo, z calkiem niezla stereofonia (tu duzo zalezy od kolumn - z Phoebe bylo OK).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.