Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM6005 + Wilson Raptor 3?

Kuba_65077

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę kupić zestaw stereo - miało być do 2000 - ale nie ma nic sensownego w tym przedziale cenowym. :/

Najbardziej podoba mi się zestaw z tematu: Marantz PM6005 + Wilson Raptor 3 - koszt to 3200. (2100 wzmacniacz i kolumny 1100).

To czego słuchałem:

1. Dali Zensor 3 + Marantz PM6005: nawet ok ale ten wlekący i dudniący bass zabija radość ze słuchania.

2. Dali Zensor 3 + Denon PMA720AE: bass zabija jeszcze bardziej, a brzmienie jest tak przejaskrawione że po 3 minutach zostało to wyłączone - krew z uszu.

3. Wilson Raptor 1+ Denon PMA720AE: bass jest mniejszy, ale dość sprężysty - ale brzmienie jak w Zensorach mocno przejaskrawione.

Słuchałem jeszcze:

1. z wyższej półki: AE 101 - za jasne, bass ok.

2. Yamaha AS500 + Zensor 3: dół lepiej nie taki lejący jak w Denonie 720AE, ale góra zabija znowu.

Pomieszczenie: 12 m. kw. - w kwadracie.

Pytania i rozterki: Siadam do internetu sprawdzić prasę tego Marantza i z opisów wynika że jest zdecydowanie za drogi - ale pytanie:

A. co zagra tak muzykalnie i może nawet cieplej od Marantza - w tych lub mniejszych pieniądzach (Xindak A06 ?), CA, Onkyo

B. Ktoś pisał o imporcie z UK Marantza - ma Ktoś namiary na pewne źródło - jest gwarancja na to?

C. Kolumny do 1000, jest ich mało, te Raptory 1 brzmią fajnie jak za te pieniądze - dla mnie lepiej od AE 101: są jeszcze Pylony, Tagi B40 (Azure i Platinum) - warto czegoś posłuchać.

D. NIe mieli Raptora 3 - gabarytowo to odpowiednik Zensora 3 - jak to gra słyszał Ktoś?

Doradzcie coś proszę - w jaką stronę iść. Kiedyś obiło mi się o uszy że Onkyo 8350, 9010 grają ciepło i relaksująco. Byłem przygotowany na inne proporcje 2000 na kolumny 1000 na wzmacniacz. A tutaj mam 2100 wzmacniacz i 1100 kolumny. Wiem że pieniądze nie grają - ale może można lepiej.

Oczekuję: brzmienia uniwersalnego, spokojnego, ze stonowaną górą, ale obecną. Bas jak w AE101, Raptorach 1.

Teraz mam Microlaby 7c - gra to jak za 700 super - ale brakuje trochę stereo - przestrzeni - dół trochę rozlazły - a może wzmacniacz by je ożywił.

Nie mogę edytować postu: uzupełnineie poprawka:

Witam.

Chcę kupić zestaw stereo - miało być do 2000 - ale nie ma nic sensownego w tym przedziale cenowym. :/

Najbardziej podoba mi się zestaw z tematu: Marantz PM6005 + Wilson Raptor 1 (Raptora 3 nie było) - koszt to 3200. (2100 wzmacniacz i kolumny 1100).

To czego słuchałem:

1. Dali Zensor 3 + Marantz PM6005: nawet ok ale ten wlekący i dudniący bass zabija radość ze słuchania i za jasno.

2. Dali Zensor 3 + Denon PMA720AE: bass zabija jeszcze bardziej, a brzmienie jest tak przejaskrawione że po 3 minutach zostało to wyłączone - krew z uszu.

3. Wilson Raptor 1+ Denon PMA720AE: bass jest mniejszy, ale dość sprężysty - ale brzmienie jak w Zensorach mocno przejaskrawione.

4. Wilson Raptor 1+ Marantz PM6005: bass jest mniejszy, niż w Zensor 3, ale dość sprężysty, góra może troszeczkę za jasna (ale minimalnie).

Ciekawe jak Raptor 3 - pewnie ma więcej dołu, ciekawe jaki charakter, -- jak by się barwa dociążyła bardzie pewnie to delikatne przejaskrawienie zamieniło by się w miód malinę.

Słuchałem jeszcze:

1. z wyższej półki: AE 101 - zdecydowanie za jasne, bass ok.

2. Yamaha AS500 + Zensor 3: dół lepiej nie taki lejący jak w Denonie 720AE, ale góra zabija znowu.

Pomieszczenie: 12 m. kw. - w kwadracie.

Pytania i rozterki:

Siadam do internetu sprawdzić prasę tego Marantza i z opisów wynika że jest zdecydowanie za drogi jak na swoje brzmienie:

A. co zagra tak muzykalnie i może nawet cieplej od Marantza - w tych lub mniejszych pieniądzach (Xindak A06 ?), CA, Onkyo

B. Ktoś pisał o imporcie z UK Marantza - ma Ktoś namiary na pewne źródło - jest gwarancja na to?

C. Kolumny do 1000, jest ich mało, te Raptory 1 brzmią fajnie jak za te pieniądze - dla mnie lepiej od AE 101 (cieplej): są jeszcze Pylony, Tagi B40 (Azure i Platinum) - warto czegoś posłuchać? czego? (stolica)

D. Nie mieli Raptora 3 - gabarytowo to odpowiednik Zensora 3 - jak to gra słyszał Ktoś?

Doradzcie coś proszę - w jaką stronę iść. Kiedyś obiło mi się o uszy że Onkyo 8350, 9010 grają ciepło i relaksująco. Byłem przygotowany na inne proporcje 2000 na kolumny 1000 na wzmacniacz. A tutaj mam 2100 wzmacniacz i 1100 kolumny. Wiem że pieniądze nie grają - ale może można lepiej.

Oczekuję: brzmienia uniwersalnego, spokojnego, ze stonowaną górą, ale obecną. Bas jak w AE101, Raptorach 1.

Teraz mam Microlaby 7c - gra to jak za 700 super - ale brakuje trochę stereo - przestrzeni - dół trochę rozlazły - a może wzmacniacz by je ożywił.

Używany sprzęt może także być, ale z tym jest problem bo jak pójdziemy posłuchać do Kogoś to nie na godzinę, no i nie ma porównania - pamięć brzmienia jest szybko ulotna.

https://www.audiostereo.pl/topic/131171-marantz-pm6005-wilson-raptor-3/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje oraz wielkość pomieszczenia odsluchowego, zwróciłbym uwagę na wzmacniacz Marantz PM6006 (http://q21.pl/marantz-pm6006.html) w połączeniu z kolumnami STX Electrino 150 (http://q21.pl/stx-electrino-150.html).

Bardzo dobrą alternatywą dla wzmacnuacza Marantz będzie Advance Acoustic X-i50BT (http://q21.pl/advance-acoustic-x-i50bt.html), oferujący gesty, lekko ocieplony charakter. Natomiast warto jeszcze zwrócić uwagę na kolumny Tannoy Mercury 7.2 (http://q21.pl/tannoy-mercury-7-2.html) oraz Indiana Line Tesi 260 (http://q21.pl/indiana-line-tesi-260.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty finansowej dla forumowicza audiostereo oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

STX Electrino 150

Wolał bym podstawkowe. Chyba że graja spokojnie.

Advance Acoustic X-i50BT

Jak ma się charakter tego grania do Marantza 6005?

Indiana Line Tesi 260

Tannoy Mercury 7.2

Czy te zagrają bardziej spójnie od Zensora 3 - bez napompowania dołu i wyeksponowanej góry. Wolę stracić szczegóły i mieć kolumny do całodziennych odsłuchów.

Brzmienie tego co słuchałem z perspektywy wygląda na to że dźwięki wyższego środka, góry są sklejane w jeden i stad wynika ich siła - i przejaskrawienie brzmienia.

Ten Marantz 6005 gra cieplej i lepiej od Denona 720 ale dalej dup..... nie urywa.

Spróbuj połączenia z onkyo. W tx8150 była fajna górka na Zensorach, ale wiadomo jak to amplituner stereo gra przeciętnie.

Spróbuj połączenia z onkyo. W tx8150 była fajna górka na Zensorach, ale wiadomo jak to amplituner stereo gra przeciętnie.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

• 1 miesiąc później...

Najbardziej podoba mi się zestaw z tematu: Marantz PM6005 + Wilson Raptor 3 - koszt to 3200. (2100 wzmacniacz i kolumny 1100).

Hej, nie napisałeś nam jakie dodatkowe źródła do tego podłączysz? Kupisz sam wzmacniacz + głośniki i co dalej?

Czy to będzie odtwarzacz CD, czy może jednak idziesz kierunku radia internetowego?

Ja bym na Twoim miejscu zastanowił się nad tym zestawem, budżet praktycznie ten sam a już masz odtwarzacz CD.

Marantz PM5005 + Marantz CD5005 + Dali ZENSOR 3

Ewentualnie, można zrobić taki zestaw na Wilson Raptor 3

Chociaż na 12 mkw Raptor 1 też fajnie zagra.

Oj jest duża.

Nie warto iść 5005.

Ale nie wiem co się tak uparles na marantza.

W tej cenie są lepsze inne systemy.

Pioneer a20 z elac debut b6,

Pioneer a20 z heco victa 502

Onkyo 9050 z monitor audio bronze 2.

Yamaha rn602 lub Pioneer sx30 z quantum 673 od magnata.

Podjedz do nas na odsluch i sprawdzisz kilka systemów

Pomiedzy pm500x a pm600x podobno spora roznica.

Tak dokładnie, ale nie można mieć wszystkiego. Co z tego że będzie PM6005 jak podłączony będzie do jakiegoś słabego odtwarzacza CD?? :(

Najlepiej posłuchać i wtedy zdecydować.

Nie lepiej pójść w jakąś renomowaną markę? Dzisiaj ten Wilson jest, jutro go nie będzie..

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W ogóle, teraz do Marantza to tylko Definitive Technology.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.