Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory w 20m2 - czy to możliwe?

marcin74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy w pokoju o tej powierzchni można wyciągnąć ładny niski bas z monitorów ?

Pytam bo za niewielką cenę można kupić Tannoy Mercury M2 lub M2,5. Oczywiście podstawki też pewnie odegrają tutaj niebagatelną rolę z czym się liczę i zamierzam samemu zrobić jakieś ładne z drewna.

Jeżeli ktoś może mi pomóc i doradzić jakie monitorki w cenie do 1000 zł mogą ładnie zagrać ze sprzętem Onkyo CR-L5 .

( CD amplituner w jednej obudowie ). Głównie zależy mi na przestrzeni , niskim dobrze kontrolowanym basie i naturalnej średnicy . Na wyposarzeniu mam jeszcze kable głośnikowe Cable Talk 3.1

Z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/13119-monitory-w-20m2-czy-to-mo%C5%BCliwe/

Bez porównania lepszymi są Phonary Compact 2!

Za około 1500 ZŁ mamy wtedy zestawy podstawkowe nie bojące się konfrontacji z innymi zestawami do 8000 ZŁ!

Poza tym we własnym zakresie można wymienic gł.wysokotonowy na wyzsza Vifę co ewidentnie podwyzsza walory brzmieniowe..okablowanie na Fadela daje doskonały efekt a cały tuning zamknie się w sumie poniżej 400 do 600 ZŁ.Bez zbytniej ingerencji w zwrotnicy..która jest zreszta całkiem solidnie zrobione...

Pytanie tylko jak te Phonary zabrzmią z moim Onkyo. Trzeba będzie ich posłuchać. Myślałem jeszcze o Dynaudio Audience 42 które recenzje zbiera dosyć pochlebne. Tylko cena nie jest za niska :(

Może się skuszę i samemu sklecę jakiś monitorki tylko nie zabardzo wiem jakie głośniki w nich zastosować.

Ktoś wie przypadkiem na jakich głośnikach opierać własną konstrukcję monitorów tak, żeby zmieścić się w całości w 1000 zł ?

proszę o rady i sugestie

Można wyciągnąć - a nawet zmniejszyć słyszalność modów. Ale nie oznacza to że "nagłosnią" Ci cały pokój. Po prostu będziesz musiał siedziec bliżej nich - stosować jak monitory bliskiego pola.

Chociaż... Może nawet i nie ;)

Słyszałem M2 w takim pokoju i w typowym ustawieniu. Grało to całkiem przyzwoicie. Co prawda słychac było ze bas nie jest nadzwyczajny (w mniejszym pomieszczeniu tego nie usłyszysz). Ale to ograniczenie bierze się raczej z ogólnej jakości i parametrów - czyli z ceny kolumn, a nie bezpośrednio z ich "podstawkowości" lub "podłogowości" .

pozdr.

A w przypadku własnej konstrukcji pytanie jest jak najbardziej na miejscu. Jesli juz monitorki to w tej cenie na Tonsilu GDN 13/40/8 (lub /2) i np. Audaxie A0. Zmieścisz się, a jeśli masz doświadczenie to nawet 2,5 drożne zrobisz - wtedy bas może zejść niżej.

pozdr.

->marcin74: mnie nie było dane, ale może Tobie się uda. Swego czasu (nr IX/'99 Hi-Fi i M), str.46 testowano

PSB Century 500i.

92dB,6R, pasmo: 45Hz-21kHz, rekomendowana moc wzmaka:10-150W, wymiary tego nietypowego półkownika na stand są ca. następujące: 59x25x29cm.

Więcej nic nie powiem - odsyłam do recenzji.

Zainteresuj się.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.