Skocz do zawartości
IGNORED

Piramidki na sciane,wygluszajace

mlody2

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos uzywal juz czegos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chcialem zakupic sobie dwa plata 2m/1m i zarzucic to na sciane z tylu i przodu glosnikow. Jak sie to sprawdza w praktyce. Czy daje to dobre efekty i ile tego trzeba kupic zeby wygluszyc np. nowy pokoj gdzie stoi lozko i biurko. Moj pokoj ma 12m2. Zrobilem podwieszany sufit i napchalem wleny mineralnej piatki pomiedzy. Wiec sufit z glowy:D Teraz sciany a pozniej meble:) ogolnie rzecz biorac chodzi mi o zlikwidowanie poglosu:)

Podloga z paneli a pod nimi specjalne plyty kartonowe wygluszajace:)

Jak skoncze robic pokoj "pod audio" to opisze i dam zdjecia. A teraz czekam na rady w sprawie tych mat:) hehe:D

Pozdarawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13120-piramidki-na-scianewygluszajace/

a czym przykryłeś tą wełnę na suficie? jeśli płytami G-K to będzie jeszcze gorzej niż normalny betonowy sufit. U mnie sporo się poprawiło po położeniu na sufit boazerii.

Zamiast takich piramidek polecam grubą winylową tapetę. Wykleiłem taką ściany i problem pogłosu praktycznie zniknął.

Aha - płyty wygłuszające pod panelami to zapewne te zielone nibypaździerze? Załatwiłeś sobie właśnie podłogę wpadającą w rezonans. Jeśli na panel nie położysz jakiegoś grubego dywanu to będziesz miał echo że hej, a bas zapewne wyjdzie do innego pokoju.

Ja kiedyś kupowałm grube "piramidki" bezpośrednio u producenta, dawniej "Polopren", teraz "Eurofoam". Przysłali kurierem bezposrednio do domu. Teraz nie wiem, trzeba zapytać. Zobacz na ich ofertę

Ukryta Zawartość

Takie elementy tłumiaco-rozpraszająco sporo poprawią, ale trzeba wiedzieć gdzie umiescić. Poczytaj literaturę a potem to i tak doświadczalnie trzeba dopieścić.

Nie sa to piekne elementy na ścianie. Proponuję oprawić w ramki i obłozyć rzadkim płótnem (coś a'la maskownica w głośnikach). U znajomego widziałem nawet namalowaną abstrakcję. Robiło wrażenie obrazu, więc jedyne co było do zaakceptowania przez piękniejszą połowe ludzkości.

Ukryta Zawartość

No coz

Pokrylem sufit g-k przykrywajac ta welne. Uciekajacego basu z pokoju na szczescie nie ma! wszystko jest ok ( a polozylem takie plyty wlasnie jak mowisz ) . Tez sie tego balem ale zaryzykowalem i na szczescie jest ok. Tapeta odpada! nie nawidze tapet. Tym bardziej nie zniose boazeri na suficie:) i tak wydalem sporo zeby go zrobic takim jaki jest:) Bede musial wlaczyc inaczej:).

Myslalem tez nad powieszeniem Tryptykow za glosnikami i na scianie przed nimi. Pianka rzeczywscie nie jest zbytnio efektowna za to obrazy sa bardzo drogie. Ale zdecydowanie lepiej poczekac i wypelnic pokoj jakas "sztuka" hehe:). Bede tez montowal polki z ksiazkami ( mam tego sporo ) i zakladam pojutrze grube zaslony i firanki na okno:).

Bede walczyl dzielnie. Mam juz zrobione kolumny u Gipsiego tzn lukasza ( watek na stereo ). Wiec musze przygotowac pokoj:) i pozbyc sie Audio Bronzow:) chociaz zastanawiam sie czy do 12m podlogowe nie beda za duze

U sąsiada regały z książkami i dywan to jedyne meble (poza audio:)) na 40 m^2. Półki ma w rogach pomieszczenia - efekt dobry, ale pogłos nadal ma.

U mnie tapety lubią się ze ścianą na szczęście.

heheh

Z ta tapeta smiesznie wyszlo:P

Nie chodzi o to ze odpada ze scian tylko ze odpada bo ja nie lubie tapet;) buhaha no i troche duwuznacznie napisalem:P

Co do reszty to zobaczymy jak bedzie moze uda sie cos z tym wszystkim zrobic zeby nie bylo poglosu. Dywanik ocztwscie zakupie albo poloze flokati na podloge bo mam akurat nieuzywane :)

Jak wszystko skoncze to zaprezentuje zdjecia:D hehe

heheh

Z ta tapeta smiesznie wyszlo:P

Nie chodzi o to ze odpada ze scian tylko ze odpada bo ja nie lubie tapet;) buhaha no i troche duwuznacznie napisalem:P

Co do reszty to zobaczymy jak bedzie moze uda sie cos z tym wszystkim zrobic zeby nie bylo poglosu. Dywanik ocztwscie zakupie albo poloze flokati na podloge bo mam akurat nieuzywane :)

Jak wszystko skoncze to zaprezentuje zdjecia:D hehe

>Zamiast takich piramidek polecam grubą winylową tapetę.

Odradzam ze wzgledu na toksycznosc tego gowna i wielkosc pokoju! Sciany przestana 'oddychac', a przez kilkanascie miesiecy bedziesz wdychac koktail ponad 60 syfiastych wypelniaczy dodawanych do PCW, w tym ftalany. Jesli juz tapeta to gruba papierowa, bez podkladu z tworzywa.

LeStat

Nie wiem jak "tapeta korkowa" wyglada W przypadku gdybys dawal sam korek na sciany, to bedzie to kiepskim pomyslem, jego wlasnosci akustyczne - tlumienie, rozpraszanie, sa dosyc nieprzewidywalne a wartosci slabiutkie., jest to raczej izolator. Raczej troche odizolowal bys sie od pokojow za sciana, a w srodku stworzyl raczej "martwe" pole akustyczne.

Kasetony takie jak piszesz na suficie, tez wiele nie zmienia, bo co moze dac 1cm izolatora akustycznego jakim jest styropian?. Beda w niewielkim stopniu tlumic, w wiekszosci odbijac, wiec praktycznie tak, jakbys mial "goly" sufit.

Na suficie znakomicie sprawdzaja sie dyfuzory, a ich "wysokosc", nie oklamujmy sie, zeby pracowaly w "rozsadnym" zakresie czestotliwosci (np. zaczynaly prace przynajmniej od 400Hz), to nalezy sie liczyc, ze bedzie to juz ok 20cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.