Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice w jakości sceny i ich źródło.

Mikellino

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, pokuście się o wytłumaczenie mi tak na chłopski rozum, ale dość technicznie, z czego wynikają różnice jakie nie trudno stwierdzić przy odsłuchu różnych źródeł podłączonych przez spdif.

Konfiguracja jest taka:

Yamaha ax2000, a do niej podłączone:

Kablem optycznym Lacie La Cinema HD , który jako streamer. Potrafi zdekodować i przerzucić nawet gęste pliki flac do DACa Yamahy, a ona bez problemu na 48kHz je odtworzy, wzmocni i puści dalej ;)

Oraz

Cdek yamahy cdx 2020, podłączony coaxialem (ale bez różnicy na optyku) do tejże samej ax2000 pod inny port.

I na przykładzie flaca z pliku (Lacie) i tego samego flaca wypalonego na cd-r różnica w scenie detalach itp itd jest ogromna.(podobna jest jedynie dynamika).

Jasnym dla mnie jest klasa sprzętu, jednak w tym przypadku DAC z AX 2000 raz współpracuje z cdkiem (i jego bajerami, jak hi-bit itd) a raz z Lacie i nie powinno być różnicy skoro to on odpowiada za dekodowanie. Przecież flac dekodowany jest z Lacie pewnie do pcm i jest sygnałem bezstratnym.

Wg mnie w tym przypadku nie powinienem słyszeć różnicy.

Gdyby dźwięk był dekodowany dac'ami w źródłach i wypuszczany czinczami to sprawa byłaby jasna.

Ale pewnie sie mylę , bo to słychać .

Dzięki za niezłośliwe odpowiedzi.;)

Czy te zniekształcenia podawane sa przez producentów w jakiś parametrach? Można go zidentyfikować? Porównać?

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Czy te zniekształcenia podawane sa przez producentów w jakiś parametrach? Można go zidentyfikować? Porównać?

To niestety nie jest takie trywialne, jest bardzo wiele rodzajów jittera, różne są jego źródła, wejście optyczne też ma swoje problemy. Mierzenie jittera jest w zasadzie dla amatora w pełnie nieosiągalne. Można mierzyć niektóre rodzaje zniekształceń, kształt fali, ale kompleksowa analiza to wiele godzin na profesjonalnym sprzęcie. W prasie fachowej jednak zwykle opisuje się jak brzmi wyjście cyfrowe danego urządzenia, to zwykle jest jakiś opis jittera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.