Skocz do zawartości
IGNORED

Antyskating w SME M2 12R

LukoB

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

mam pytanie dotyczace sily AS w ramieniu SME z zamontowana wkladka DL 110. VTF jest ustaiwony na 1.75. AS ustawialem z plyta HiFi News. +12dB i +14dB przechodzi gladko, przy +16db pojawiaja sie lekkie trzeszczenia (bardzo delikatne i rownomierne w obu kanalach) ale to wszytko dopiero jak mam AS ustawiony na 3.5 wg podzialki na ramieniu. Talez jest wypoziomowany, VTA tez.

Ta plyta ma tez troche nienagranej przestrzeniu (mniej wiecej na srodku plyty) i jak postawie igle w tym miejscu to jest nieruchoma.

Czy ktos z was spotkal sie z ustwieniem sily AS 2X wiekszej niz VTF? Wszystkie informacje jakie znalazlem mowia o sile AS zblizonej albo mniejszej niz VTF. Dodam, ze caly sytem gra bardzo dobrze, nic nie przeskakuje i wszytko wydaje sie dzialac bez zazutu.

Pozdrawiam

Lukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/131397-antyskating-w-sme-m2-12r/

Hej, a sprawdziłeś azymut?

Pamiętaj, że igły często nie są "wklejone" idealnie, często pojawia się błąd - czasem nawet o parę stopni. Sprawdź pod dobrą lupą, ewentualnie jakimś profesjonalnym sprzętem do ustawiania azymutu a'la dr. Feickert.

Czesc,

tak, azymut tez wydaje sie byc prawidlowy. Ustawialem wszytko z poziomica i bloczkiem z podzialka. Postaram sie pozniej zrobic jakies zdjecia bo moze cos mi faktycznie umyka. Jak zmniejszalem sile AS to na plycie testowej zaczynalo trzeszczec juz przy +14 dB i to bardzo wyraznie.

w sumie to ja bym się , nie przejmował . może być lżejszy ciężarek założony , a z tym as to różnie bywa i zależy od szlifu igły i w pewnym stopniu też od wagi wkładki . U mnie w lenco jest podobnie , as ustawiony na szklanej płycie jest większy od tego co producent podaje i tego się trzymam.

Miałem ten sam problem ostatnio z moim SME 3009 series II i wymieniłem pare maili z SME (i też dopytywałem o wagę ciężarka). Odpowiedź:

"I have doubled checked and this is for sure the correct bias weight, one word of warning be very careful when using test records we have found them to give false readings leading to in-correct set ups ( could cause record and stylus damage) , far betted to set the arm using the cartridge manufacturers figures and make any small adjustment to bias and tracking force from sonic results."

Też najlepsze wyniki miałem na ustawieniu AS = 2 x VTF albo i ciut więcej ale w końcu dałem sobie spokój i je trochę zmniejszyłem. Teraz dla 1,5 g VTF mam ustawione na 6. podziałce (najlepiej na płycie testowej grało na 8. podziałce) i jest OK (czyli nadal w sumie 2 x więcej...). To też zależy w dużej mierze od szlifu igły. Im mocniej przylega do rowka i trze to bym bardziej trzeba to kompensować.

0 + 2 = 1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.