Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do DALI Zensor 7.

MatWan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeglądałem podobne tematy ale dalej mam "mętlik" w głowie.

Jestem na etapie doboru wzmacniacza do kolumn DALI Zensor 7.

Generalnie, w większości słucham rocka/metalu progresywnego, zarówno tego starego jak i nowego, muzyki alternatywnej, czasami dochodzi elektronika z pokroju trip-hopu, jak bardziej surowej w stylu Nine Inch Nails.

Pomieszczenie w którym znajdował się będzie sprzęt ma około 20m2.

Do wzmacniacza zamierzam podłączyć gramofon (DUAL CS450) plus jakieś źródło dla odtwarzania formatów FLAC, ewentualnie urządzenie pokroju Raspberry Pi.

I tutaj mam poważny problem z doborem wzmacniacza / amplitunera sieciowego stereo lub osobnych klocków.

Wiem, że mimo wszystko najlepsze są odsłuchy, ale i tak obawiam się, iż akustyka podczas odsłuchów w sklepach nieraz może przynieść wielkie rozczarowanie po uruchomieniu wybrańca w domu.

Prosiłbym o nakierowanie, w którym kierunku i w jaki ewentualnie zestaw celować w kwocie do 3k PLN.

Kolejnym, drugorzędnym tematem było by połączenie frontów do wykorzystania w kinie domowym wraz z Dali Zensor 1 oraz Dali Vokal.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/131490-wzmacniacz-do-dali-zensor-7/

Dzień dobry.

Jesli zależy Ci na amplitunerze sieciowym do Dali Zensor 7, proponowałbym Onkyo TX-8150 (http://q21.pl/onkyo-tx-8150.html), natomiast musisz zdawać sobie sprawę, że nie wykorzystasz potencjału jakosciowego kolumn. Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, moim zdaniem brzmieniowo najlepszym wyborem będzie klasyczny wzmacnuacz NAD C356 BEE (http://q21.pl/nad-c356-bee.html), ewentualnie w wersji z wbudowaną funkcjonalnością sieciową NAD C356 MT1 (http://q21.pl/nad-c356-bee-mt1.html) lub jeszcze lepiej Atoll IN80 SE (http://q21.pl/atoll-in80se.html). Propozycja francuskiej integry na pewno będzie bezkonkurencyjna pod względem jakości dźwięku i przyjemności odsłuchu.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj

Musimy rozgraniczyć dwie opcje.

Pierwsza chcesz teraz wzmacniacz a później podłączyć resztę do kina?

Hmm wybierając teraz wzmacniacz nieco zamykamy drogę, gdyż później musisz wybrać amplituner posiadający pre out a to kwota od 3500 w górę.

Chyba że teraz mówiąc wzmacniacz myslales właśnie o amolitunerze aby w przyszłości podłączyć resztę?

No musisz to sprecyzować.

Jeśli chcesz teraz czysty wzmacniacz taki typowo do muzyki to nad 356 bee, magnat ma600, Yamaha as701 czy Cambridge cxa60.

Jeśli myslales raczej o kinie od razu to doloz do rz810 od onkyo.

Pozostaje do dyspozycji

Słuchałem Zensor 7 z Atoll IN100-SE. Kapitalny wzmacniacz. Może nie jest zbyt ładny ale drzemie w nim potęga. Jeśli możesz zwiększyć budżet to weź go pod uwagę i koniecznie posłuchaj. Polecam też posłuchać małej i niepozornej Regi Brio-R, mnie uwiodła tym jak gra no i mieści się w założonym przez Ciebie budżecie. Często chwalony NAD 356 nie zrobił na mnie pioronującego wrażenia. Ciekawe brzmienie ma Marantz PM6006, ale co kto lubi. Wszystkomający Onkyo TX-8150 w mojej opinii wypada dużo słabiej niż NAD326.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziękuje Wszystkim pięknie za wyczerpujące odpowiedzi.

Na chwilę obecną podłączyłem moje Zensory pod starą Yamahę RX-V450 w trybie Direct Stereo, "ładnie gra", ale oczywiście to jednak nie do końca to czego oczekuję.

Na pewno mimo wszystko udam się na kilka odsłuchów, natomiast zastanawia mnie jeszcze fakt pre-ampa gramofonowego oraz DAC'a.

Patrząc na takiego Atoll'a IN100-SE nie ma on ani jednego ani drugiego, CAMBRIDGE AUDIO AZUR 651A, Regi Brio-R, Roksan również.

Obie te brakujące funkcję posiada Marantz PM6006. Czy Waszym zdaniem, jeżeli byłbym sobie w stanie zrobić taki przedwzmacniacz i ewentualnie DAC wiele "stracę" do możliwości Marantza w tych funkcjach?

Czy np. przedwzmacniacz gramofonowy na OPA2134 i DAC z DVD Pioneera 575 będzie na podobnym poziomie? Co głównie różni w stereo tego Marantza od Atoll'a, Cambridge'a, Regi, Roksana?

Co do reszty kolumn to myślę, że w przyszłości będzie napędzała je wspomniana Yamaha, myślicie że to dobry pomysł?

Pozdrawiam

No to cxa 80 masz dobrego daca także tego z usb. I spasuje. Jednak marantz no nie spasuje tutaj mimo że to dobry wzmacniacz.

Tak resztę kolumn możesz podłączyć pod tą yamahe do kina.

Pozdrawiam

• 8 miesięcy później...

Pozwolę podpiąć się pod ten temat.

Również posiadam komplet Dali Zensor 7 plus 2 satelity i centrala od S4Home :)

Do tej pory grało to z Amplitunerem Onkyo TX-SR876 i dalej będzie grało, ale że zakupiłem odtwarzacz Audiolab 8200CD, zapragnąłem podłączyć go pod wzmacniacz i dzielić kolumny, raz kino, raz muzyka. W pierwszym odruchu postawiłem na Audiolaba 8000S oraz 8200A, ale przeglądając różne oferty zwróciłem uwagę na Roksana Kandy K2. Poczytałem opinie. I jeden i drugi ma bardzo pozytywne. Czego słucham - praktycznie wszystkiego z dużą przewaga na rocka. Pink Floyd dominuje, ale Queen, Deep Purple, Marillion, Rush, Black Sabbath, Metallica, Genesis, sam Phil, Yes, J.M Jarre, muzyka filmowa i wiele innych również. Nie pogardzę głosami takich osobistości jak babcia Tina, Whitney H, Madonna, Rihanna, czy Natalie Cole. Również lekka klasyka oraz nasza rodzima twórczość. Po prostu lubię muzykę. Są gatunki, których nie trawię, ale to jest nieistotne. Nawet jakbym posiadał sprzęt za milion baksów i to nadal nie będę ich trawił. :)

Dodam, że nie mam doświadczenia i nie mam możliwości posłuchania tych wzmacniaczy, zwłaszcza u siebie w domu. Tak więc chciałbym poznać wasze opinie i podpowiedzi.

Audiolab 8200CD+Roksan Kandy K2, Denon AVR-X3600H, plus komplet Dali Zensor 7.0 + Zensor Focal+Zenzor1 +Klipsch R-110SW. Było Onkyo TX-SR876, TX-NR676,duża wieża Diory kompletna, Altusy 120A, jeszcze dawniej Gramofon Artur + ZK140T

Ze swojej strony oficjalnie na forum stawiam na K3ke :)

Piotrek

Roksan K3 ?

za wysokie progi :(

Audiolab 8200CD+Roksan Kandy K2, Denon AVR-X3600H, plus komplet Dali Zensor 7.0 + Zensor Focal+Zenzor1 +Klipsch R-110SW. Było Onkyo TX-SR876, TX-NR676,duża wieża Diory kompletna, Altusy 120A, jeszcze dawniej Gramofon Artur + ZK140T

Z rynku wtórnego, bo na razie taki rozpatruję jeszcze mnie zainteresowały poza Audiolabami w.w.

Musical Fidelity M3i

Roksan Kandy K2

No i słowa ciałem się stało. Zakupiłem Roksan Kandy K2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.