Jump to content
IGNORED

Jakie kolumny?

Benito

Recommended Posts

Cześć Ludziska! Czy ktoś może mi doradzić jakiej klasy kolumny powinienem wybrać do swojego nowo zakupionego ampli Pioneera VSX AX-3? Chodzi mi o równowagę jakościową, tzn. aby klocek nie "przerastał" kolumn i mógł pokazać na nich wszystko co potrafi, jak również aby kolumny nie były "za dobre" dla niego i aby niepotrzebnie nie wyrzucać kaski, choć specjalnych ograniczeń finansowych raczej nie mam. Chodzi mi po prostu o optymalny wybór.

Kupiłem ampli a nie wzmaka bo lubię zarówno muzykę jak i filmy, stąd bolesny kompromis. W związku z tym poszukuję zestawu kolumn 5.1 ale z dobrymi frontami do stereo/direct. Cały zestw AV będzie stał w dużym, otwartym pomieszczeniu (ok. 50 m2), z czego ok. połowa będzie przeznaczona na przestrzeń odsłuchową. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisałeś, że pomieszczenie jest otwarte, a bas lubi ulatniać się przez otwory podobnie jak dżin z butelki. Tak czy inaczej, do 50 m potrzebny będzie porządny subwoofer.

Hidden Content

Moj zestaw KD z najnizszej polki gra w pomieszczeniu o powierzchni ok. 60m2 (saloon, otwarta kuchnia). Bas dodatkowo ulatuje klatka schodowa. Dobry subwoofer tak, ale w znaczeniu dobry a nie baaardzo potezny.

Sprobuj znalezc gdzies do odsluchania moje kolumny z zestawu stereo. Gdzies czytalem, ze niezle sprawdzaja sie w KD (sam nie probowalem). W kazdym razie (mam je od miesiaca) bardzo mi przypadly do gustu - moze zagrzeja na dluzej (np. z pol roku ;-) Surroundy (ktore zapewne dokupisz pozniej) do nich sa zbudowane jako wierna kopia sekcji mid+tw frontu, co daje (jak mniemam) spora spojnosc sceny wielokanalowej. Phonarowskiego suba nie slyszalem.

Hidden Content

Subwoofer oczywiście musi być i będzie (napisałem, że szukam zestawu 5+1), ale co dalej? Zastanawiałem się nad B&W serii 600 (DM603 - fronty, LCR 600 lub LCR 60 - central, DM601 lub DM600 - tyły, ASW 600 lub ASW 650 - subwoofer). Słuchałem ich niedawno przez 2h w salonie audio (niestety w małym pomieszczeniu), i nie powiem żeby mi się nie podobało. Wciąż mam jednak różne obawy (patrz post przewodni). Proszę więc o pomoc/opinię znawców. Z tym duży pomieszczeniem to jest tak, że w całości rzeczywiście ma ok. 50 m2, ale część "wypoczynkowa", gdzie będzie stał cały sprzęt oraz siedzieli słuchacze/widzowie, ma ok. 20 m2. Reszta przestrzeni będzie do tyłu od nich.

Hidden Content

Swoje 602 podlaczalem na tych swoich 60m2 i nie bylo zadnych problemow, wiec 603 ich tez nie beda mialy. Jezeli podobaly Ci sie - masz pierwsza sensowna propozycje.

Skoro kupiles amplituner z wyzszej polki, nie rozwazales aby koncepcji rozwoju w kierunku hybrydy KD/SACD? Jezeli tak, to przemysl koncepcje zakupu 2 x 602, z potencjalnym pozniejszym dokupieniem drugiej pary.

A skoro pieniadze nou metteruja to moze... B&W 705???

Hidden Content

Nie wiem jak często będę słuchać SACD lub DVD-Audio. Pewnie dość rzadko. Raczej będą to mimo wszystko płyty CD. Stąd koncepcja wyraźnie lepszych frontów do stereo i słabszych tyłów do KD. B&W serii 700 są na pewno super, ale ich cena jednak znaczna (DM704 + DM705 + HTM7 + ASW700 w Allegro = 18kzł, o sklepie nawet nie wspomnę). A jeśli będę chciał trochę zaoszczędzić i postawię 705 na przód, to co dam na tył? I czy monitory z przodu nie będą za "słabe" (zawsze chciałem mieć podłogowce jako fronty)?

Hidden Content

Monitory + sub vs podlogowce, odwieczny problem... bylo juz o tym sporo na forum, bardzo ciekawie o tym pisal swego czasu Xajas, poszukaj...

Ja etapy rozwoju ustawil bym tak:

1. para monitorow

2. sub

3. druga para monitorow/central

Kupujac nowy sprzet najwiecej sonicznie mozesz zyskac, a finansowo stracic na kolumnach. Sensownie by bylo, moim zdaniem, pozostawic je wlasnie jako fundament systemu, a nie ten amplituner np.

Jeszcze jedno - mozesz rozwazyc zakup takich frontow, ze posiadanie suba stanie sie nieco mniej krytycznym. Np. B&W 604, albo, skoro wczesniej o Phonarach wspomnialem, P40 czy tez KEF Q7 etc etc.

Hidden Content

Dzięki Mariusz za zaangażowanie w moje kłopoty z wyborem kolumn. Jak rozumiem, Ty jesteś zwolennikiem rozwiązania: 4 x monitor + central + subwoofer, czy tak? Ewentualnie potężniejsze podłogowce z przodu, ale bez subwoofera?

Masz rację, że kolumny powinny być FUNDAMENTEM całego systemu. Ja też uważam, że są one najważniesze, dlatego do ich zakupu podchodzę z taką ostrożnością, bo nie chciałbym kupić ich pochopnie a potem żałować. Nie wiem czy to jest realne, ale chciałbym kupić je na "całe życie" tzn. raz a dobrze.

Jeżeli chodzi o KEFy Q7, to też się nad nimi zastanawiałem. Muszę ich posłuchać i porównać z B&W. Podobno są milsze dla ucha, bardziej "muzykalne" i mniej męczące. Ktoś polecał mi też Dynaudio Audience 72 SE.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.