Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PLX-500 czy ktoś słuchał

veris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,

Czy ktoś miał do czynienia z tym gramofonem ?Jego budowa jest dosyć solidna, waga 10 kg. Na pewno wkładka jest jego słabym punktem, ale to można wymienić.

Nie chcę tego gramofonu do grania jako DJ, tylko do normalnego słuchania. Jak myślicie, czy warto inwestować w taki gramofon? Obecnie mam Pro ject RPM 1.3. Myślicie, że wymiana byłaby na plus?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na kilogramy to masz nową AT LP 120; nawet cięższy; -)) za to nowy, z gwarancją i tańszy.

Co do walorów dźwiękowych to inna sprawa, ale wkładka i tu i tu do wymiany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Myślicie, że wymiana byłaby na plus

Hej tu masz niezły opis , zdaje się że forumowego kolegi :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Hej tu masz niezły opis , zdaje się że forumowego kolegi :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tak, widziałem i czytałem. Tylko chciałem poznać jeszcze inne opinie.

Ukryta Zawartość

raczej przeskoku nie odczujesz. mam plx1000 przesiadałem się z denona f300, zmieniłem na pioneera jednak moim zdaniem to wkładka więcej wniosła do systemu niż sam gramofon. ba, denon z pełna automatyka był nawet bardziej praktyczny. pomyśl o Audio-Technica AT-LP5

raczej przeskoku nie odczujesz. mam plx1000 przesiadałem się z denona f300, zmieniłem na pioneera jednak moim zdaniem to wkładka więcej wniosła do systemu niż sam gramofon. ba, denon z pełna automatyka był nawet bardziej praktyczny. pomyśl o Audio-Technica AT-LP5

No takich bzdur to już dawno nie czytałem :-))

Bartek proszę sprecyzuj...

Samo ramię ma wpływ na dzwięk , talerz (jego waga) i łożyskowanie jak i plinta wytłumiająca drgania . Wkładka musi być dopasowana do ramienia , pre i reszty toru - gra całość . Akurat u mnie pre jest wąskim gardłem (Mf) ale słuchając całości np . Lenco z ramieniem Infinity + Ortofon 30 te zestawienie biło na głowę inne moje gramofony . Hi Denon 300 to straszny zamulacz niestety , bo wbudowane pre słabej jakości jest i nic tam nie pomoże .

Samo ramię ma wpływ na dzwięk , talerz (jego waga) i łożyskowanie jak i plinta wytłumiająca drgania . Wkładka musi być dopasowana do ramienia , pre i reszty toru - gra całość . Akurat u mnie pre jest wąskim gardłem (Mf) ale słuchając całości np . Lenco z ramieniem Infinity Ortofon 30 te zestawienie biło na głowę inne moje gramofony .

jak uważnie czytasz to widzisz, że opisałem swój przykład, przesiadłem się z gramofonu za 1500 na taki za 3000. słucham na dl110 i sumiko pearl gold, i w moim systemie wielkiego przeskoku jakościowego nie usłyszałem. nie sądzę, żeby kolega przesiadając sie z PJ na plx500 coś również usłyszał. fakt pioneer jest ciężki a to jest zaleta. ale najszybciej jakość poprawi wkładka. dodam to moje zdanie oparte na mocno budżetowym sprzęcie.

nie kwestionuje tego co napisałeś, jest w tym 100% racji.

szkoda, że od dłuzszego czasu na forum co drugi wpis to tekst w stylu. BZDURY i moja racja jest bardziej mojsza od twojszej.

A cały mój koszt Lenco 52 z talerzem od 75 , Infinity Black Widow oraz Om 30 to 1,2 tyś :-)) ale fakt umiem takie rzeczy składać . Pj są słabe - dopiero te droższe coś godnego reprezentują . Nie słuchałem tego Pionka lecz na pewno wybrał bym go niż tego Rpm-a . Bendji ja trzymam się zasady ... Sam nie posłuchasz to inne zdanie to o kant rozbić ! Hihi ale z tym Denonem to przegiąłeś dlatego taka moja reakcja :-)

Bo w tym chyba tkwi problem w gramofonach, ale trudno w to uwierzyć:) Pre itd. zostawiam.

Jeżeli chodzi o moją wkładkę to mam AT440MLb, do tego przedwzmacniacz lampowy Yaqin MS23B. Gra to całkiem nieźle, ale czytając różne fora często natykałem się, że Pj z tej serii RPM 1.3 są słabe. Dlatego myślę o zmianie tego elementu mojego toru, bo wkładka i wzmacniacz chyba są na dobrym poziomie. W oko wpadł mi właśnie ten Pioneer PLX-500. Podoba mi się wizualnie, tylko pytanie czy on cokolwiek zmieni w moim torze, czy będzie to jednak ten sam poziom co RPM 1.3

No takich bzdur to już dawno nie czytałem :-))

oj tam , oj tam bibi słyszałeś :)

W skrócie - talerz ma być na tyle ciężki by obroty były stabilne , a ramię ma nie mieć wysokich rezonansów - takie są założenia konstrukcyjne gramofonów . Jeżeli tak jest to jedno i drugie nie ma większego wpływu na dźwięk .

W rzeczywistości bywa z tym różnie . Jedno ramię wpływa , inne nie i uogólnianie jest bez sensu.

oczywiście waga zależy od napędu , czy też elektroniki - do tego lekki talerz ma rezonans własny na wysokich częstotliwościach , który łatwo można stłumić matą . ale z kolej skutecznie przenosi drgania z otoczenia na wkładkę w tym z kolumn .

Nie tyle teoria co fizyka , ale faktycznie trzeba mieć bardzo czułą wkładkę , albo stetoskop na uszach , żeby to usłyszeć. Każdy marudzi na lekkie talerze , a zupełnie zapomina , że w płycie gramofonowej też występują drgania pasożytnicze .

Od taka ciekawostka :P

Jeżeli chodzi o moją wkładkę to mam AT440MLb, do tego przedwzmacniacz lampowy Yaqin MS23B. Gra to całkiem nieźle, ale czytając różne fora często natykałem się, że Pj z tej serii RPM 1.3 są słabe. Dlatego myślę o zmianie tego elementu mojego toru, bo wkładka i wzmacniacz chyba są na dobrym poziomie. W oko wpadł mi właśnie ten Pioneer PLX-500. Podoba mi się wizualnie, tylko pytanie czy on cokolwiek zmieni w moim torze, czy będzie to jednak ten sam poziom co RPM 1.3

Niestety, RPM1.3 nie słuchałem...Ale ja przesiadłem się po kilku latach użytkowania AdFontes na Pioneer PLX-1000, czyli pogwałciłem wszelkie "kanony" audiofilskie:) Do tego zrezygnowałem z lampowego pre! I co? Osiągnąłem spokój w słuchaniu Muzyki. Po prostu włączam i słucham... A że nieraz brakuje tej audiofilskiej zabawy - trudno. Kwestia wyboru - ja chciałem mieć pewność i spokój, a nie, że obroty mi się "wahną" tylko jeden raz na jakiś czas. Stale wysłuchiwałem tego "jednego razu"!. Na razie jest OK! Miałem kiedyś Project Xpression 3 chyba. Sympatycznie, ale ten silniczek bujający się na gumkach recepturkach, przenoszący brumienie... Nie do zaakceptowania. Poza tym było ok, ale ja nie chcę "poza tym"!!!!

Niestety, RPM1.3 nie słuchałem...Ale ja przesiadłem się po kilku latach użytkowania AdFontes na Pioneer PLX-1000, czyli pogwałciłem wszelkie "kanony" audiofilskie:) Do tego zrezygnowałem z lampowego pre! I co? Osiągnąłem spokój w słuchaniu Muzyki. Po prostu włączam i słucham... A że nieraz brakuje tej audiofilskiej zabawy - trudno. Kwestia wyboru - ja chciałem mieć pewność i spokój, a nie, że obroty mi się "wahną" tylko jeden raz na jakiś czas. Stale wysłuchiwałem tego "jednego razu"!. Na razie jest OK! Miałem kiedyś Project Xpression 3 chyba. Sympatycznie, ale ten silniczek bujający się na gumkach recepturkach, przenoszący brumienie... Nie do zaakceptowania. Poza tym było ok, ale ja nie chcę "poza tym"!!!!

Hej , bardzo podoba mi sie Twoj post.

Dokladnie to samo bylo u mnie , graly u mnie garardy 401 i 301 thorensy 124 i rozne inne .Nabylem pioneera plx 1000 porzadna wkladke i pre i tak jak pisales ,skonczyl sie czas poszukiwan i nastal czas sluchania muzy .

Hej , bardzo podoba mi sie Twoj post.

Dokladnie to samo bylo u mnie , graly u mnie garardy 401 i 301 thorensy 124 i rozne inne .Nabylem pioneera plx 1000 porzadna wkladke i pre i tak jak pisales ,skonczyl sie czas poszukiwan i nastal czas sluchania muzy .

Cieszę się. Niech ten czas trwa wiecznie!:)

• 1 rok później...

Mam pytanie czy do tego modelu będzie pasowała ortofon 2m red na firmowym headshelu ?

2MRed gra bardzo ładnie, a za tę cenę rewelacyjnie! Oczywiście według mnie - lubię takie granie i Ortofona w ogóle (Goldring 1042 jakoś mnie w sumie rozczarował po wstępnych zachwytach - nie ta szkoła grania). Teraz mam Bronze i VMS30. A co do firmowego headshella... Czy to ta wkładka zintegrowana, czy osobny firmowy headshell? Podejrzewam, że bez problemów będzie pasować tak czy inaczej. To w sumie standard, choć bywają wyjątki, ale raczej rzadko.

Pytam bo chciałbym w przyszłość zmienić ew na wyższy model a w firmowym headshelu odpada kalibracja na której znam się średnio

Ona nie jest z nim zintegrowana a zwyczajnie podoba mi się ten headshel

Przepraszam za słowo: "zintegrowana". Miałem na myśli sprzedaż z już zamocowaną wkładką. Wygląd jest ok, ale to rzecz gustu - ja wolę tego najprostszego headshella z Ortofonów:) Co do kalibracji, to przesięg będziesz miał ustawiony, ale to nie wszystko przecież. Reszta wcale nie jest taka straszna, warto popróbować na jakiejś zużytej wkładce. A tak przy okazji... Tam nie można już doginać wkładki? jest zamocowana "na sztywno" bez możliwości manewru?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.