Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Diora WS 502

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie. Byłem zmuszony pozbyć się części mojego zestawu i obecnie jestem na etapie poszukiwania wzmacniacza a że miałem na wsi moją Diore postanowiłem ją tymczasowo podłaczyć ;) Na miejscu okazało się że ma do wymiany gniazda głośnikowe co nie jest problem ale pomyślałem, iż mógłbym z sentymentu zainwestować parę złotych i zrobić mojej Diorze mały tuning z sentymentu, gdyż jest ze mną od nowości już 25lat ;) Pierwsze co mi wpadło do głowy to trafo wymienić na toroidalne ale nie wiem czy to opłacalne ;) Ogólnie nie znam się na tym i chciałbym abyście mi doradzili co i jak... PS. Nie oczekuję cudów i Bóg wie jakiego dźwięku bo zdaję sobie sprawę jaki to sprzęt ale chciałbym aby lepiej zagrał i po tylu latach myślę że na to zaslużył ;) Pozdrawiam Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/131561-wzmacniacz-diora-ws-502/

Było poszukać, zanim założyłeś wątek, bo już było:

Ukryta Zawartość

może coś Ci się przyda...

Poza tym jest uncle Google i tam jest i DIY i Elektroda itp...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czytałem jednak myślałem,że ktoś coś innego jeszcze jest w stanie polecić może ciut droższego a zdecydowanie lepszego. Jeśli nie uzyskam tu odpowiedzi skasuję temat i powrócę do tamtej.

polecić może ciut droższego a zdecydowanie lepszego.

Dużo lepsza była Diora WS504/704. Miałem obie. Stosunek cena/jakość bardzo dobry.

Obecnie może być jednak pewien problem ze zdobyciem egzemplarza w dobrym stanie technicznym.

Miałem szansę naprawiać kiedyś taki wzmacniacz , 1 rzecz którą powinno się zrobić to sprawdzenie i ewentualna wymiana elektrolitów wokół wzmacniacza STK i w zasilaczu po 25 latach niestety mogą już nie trzymać parametrów. a to nie pozwoli na poprawne granie wzmacniacza , Jeśli chodzi o transformator to nie uważam że wymiana jest konieczna w pierwszej kolejności, raczej lepiej jest przejść z pojedynczego mostka w zasilaczu na 2 mostki . Można też poszukać Nie okrojonej serwisówki najlepiej jak najstarszej w której był by pierwotny schemat ,bez poprawek księgowego i 1 sekretarza. można reż wymienić rezystory na bardziej precyzyjne ,

w przedwzmacniaczu tez można poczynić podobne zmiany. Lecz robić to należy rozważnie i odsłuchiwać po każdej zmianie bo nie powiedziane jest że każda zmiana będzie in + w odsłuchu i dobrze jest sobie to sprawdzić.

Pozdrawiam Bodo_z

PS takie Kondensatory 4700uF na 40V są niedostępne to był polski nie powtarzalny produkt i tam lepiej dać 2 osobne 10000uF na 40V lub 50V

Edytowane przez bodo_z

Pierwsze co mi wpadło do głowy to trafo wymienić na toroidalne ale nie wiem czy to opłacalne ;) Ogólnie nie znam się na tym i chciałbym abyście mi doradzili co i jak...

Wątek o modyfikacji innego diorowskiego wzmacniacza, tj. ws 442 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), gdzie Piotrek608 krok po kroku, łopatologiczie pisał jak go zmodyfikować, ma aż 37 stron. Mimo tego polecam Ci jego lekturę.

I, żeby nie było, że jestem kompletnie zielony w temacie - dokonałem modyfikacji tego wzm. Ws442. Polegała ona na wymianie podwójnego kondensatora zasilającego, mostka prostowniczego, gniazd głośnikowych na terminale i kilku innych drobiazgów (np. częściowe ekranowanie blachą transformatora zasilającego, pogrubianie niektórych ścieżek drukowanych). Myślę, że nie zrobiłem nawet połowy modyfikacji, które zaproponował Piotrek608.

Jeśli "ogólnie się na tym nie znasz", to lepiej będzie jak zlecisz komuś modyfikację. Parę osób na forum zajmuje się tym. Myślę jednak, że z uwagi a dużą pracochłonność przedsięwzięcia, koszty materiałów i wysyłki sprzętu, nie będzie to dla Ciebie zupełnie opłacalne.

Pozdrawiam

Robert

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...
W dniu 5.02.2017 o 09:51, bodo_z napisał:

Można też poszukać Nie okrojonej serwisówki najlepiej jak najstarszej w której był by pierwotny schemat ,bez poprawek księgowego i 1 sekretarza.

Pierwszego sekretarza czego??? Chyba różowych świnek Balcerowicza i Millera albo Krzaklewskiego.

Wzmacniacz Diora WS-504 wyszedł w 1993 roku do sprzedaży w Polsce i w Niemczech. Wieża ssl-500 i jej podstawowy wzmacniacz WS-502 pojawił się na rynku w 1991 roku.

Jeżeli chodzi o interwencje księgowych w czasach pierwszych sekretarzy, to wyglądały one tak, że we wzmacniaczu serii ssl-042 z lat 80 i początku 90 płytka obwodów drukowanych WS-442 i 4421 była na laminacie szklanym. Podczas kiedy płytki  we wzmacniaczach serii  ssl-500 były na laminatach papierowych. Podobnie zresztą jak w większości sprzętu japońskiego z tamtych czasów - w Pioneerach i Denonach, które na początku lat 90 były nadal dwa do trzech razy droższe od wyrobów Diory.

I w czasach sekretarzy i po tych czasach oszczędności polegały na niemontowaniu pewnych elementów - na przykład w WS-442 przekaźnika głośników, choć było na niego miejsce na płytce drukowanej, albo tak jak w WS-502 na ograniczaniu układu regulatora napięcia, który przez to grzał się niemiłosiernie i palił ścieżki na płytce drukowanej.

Problem z naprawami sprzętu ssl-500 polega na braku oryginalnych układów stk. Albo na źle wykonywanych wcześniejszych naprawach  - czyli np. wymianie stk na chiński zamiennik ale niesprawdzeniu innych elementów które powodują jego uszkodzenie lub w najlepszym razie fatalne brzmienie sprzętu po naprawie.

Ostatni wpis w tym wątku jest co prawda sprzed czterech lat. Ale opisane sytuacje miałem własnie w tamtych latach kiedy oddawałem do naprawy WS-502. Dzisiaj to z tego wzmacniacza nawet obudowy nie warto użyć bo przednia ściana jest z tworzywa. i dorobienie płyty aluminiowej bedzie kosztowało tyle co  cała obudowa z Armelu.

🤣 No, na kacu po łikendzie, tak może być.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH