Skocz do zawartości
IGNORED

Taga harmony 606 v3 Jakie kable z góry dzięki :)

dresu85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do was prośbę o radę w kwestii doboru kabli do taga harmony 606 v3. Dziś odbieram sprzęt czyli taga harmony 606 v3 z amplitunerem Pioneer VSX-831-B i potrzebuje zakupić kable do głośników i nie wiem czy 2x2.5 czy może 2x4 pomóżcie ;) i jeszcze jedno pytanko czy do tych głośników muszę kupywać wtyki tzw banany ? jak tak to jakie z góry wielkie dzięki :-)

Porządna miedź za 5-10 zł metr w zupełności wystarczy.

Średnica 2,5 milimetra to max.

Banany dzieciom kup - sorki żart nie obrażaj się....

Kolce - jak masz takie estetyczne zachciewajki - li tylko estetyczne....

Banany mają racje bytu jak przepinasz kolumny amp. - wzmacniacz

Ja się nie zgodzę co do bananów. Nie chodzi tutaj o łatwe przepięcie kabla ale o ś iedzienie gołego kabla.

Banany mają tę zaletę że nie śniedzieją. Z tym że takie po 4.5 za sztumę wystarczą w zupełności.

Sam na własnej skórze przekonałem się jak wygląda kabelek po 2 latach, śniedz wnika wgłąb kabla co ma spore znaczenie na przewodzenie.

Ale chyba zakładając banana też oprawiasz kabel. Więc to czy zaśniedzieje w bananie czy w zaczepie we wzmaku nie ma znaczenia:)

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Ale chyba zakładając banana też oprawiasz kabel. Więc to czy zaśniedzieje w bananie czy w zaczepie we wzmaku nie ma znaczenia:)

Nie masz racji, kabel nie śniedzieje sam z siebie ale... no właśnie dlaczego?.. i dlaczego nie śniedzieje pod izolacją?

Dodałem zdjęcie - proszę powiedz czy taki kabelek ma szansę zaśniedzenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak to jest w przypadku takich jakie wstawiłeś, bo nie miałem takich z izolacją. Ja używam tych z linku i stąd moja opinia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Sniedzieje bo ma dostęp do tlenu.

Wątpię żeby takie banany chroniły od dostępu powietrza. A na pewno nie takich które używany. Ta rurka jest przecież pusta w środku, otwarta.

Jak kabel jest dobry z dużej czystości między beztlenowej to sniedzieje po 8 latach. O ile wogole. Wystarczy raz na te 8 lat obciąć te 5 cm i zarobić na nowo. Zerowy koszt.

zakładając banana też oprawiasz kabel. Więc to czy zaśniedzieje w bananie czy w zaczepie we wzmaku nie ma znaczenia:)

Przy takim bananie przewód głośnikowy trzyma się na śrubeczce o grubości zapałki i niby to wyjątkowe miejsce wielkości główki od szpilki jest chronione przed tlenem :)))))

Zaciskając przewód w zaciskach wzmacniacza powierzchnia "chroniona " jest paradoksalnie większa niż przy bananie ze śrubeczką.

Wątpię żeby takie banany chroniły od dostępu powietrza. A na pewno nie takich które używany. Ta rurka jest przecież pusta w środku, otwarta.

Dokładnie tak.

kabel nie śniedzieje sam z siebie ale... no właśnie dlaczego?.. i dlaczego nie śniedzieje pod izolacją?

Śniedzieje od reakcji z powietrzem, tylko że nawet qed airloock zaciskany hydraulicznie ma nacięcia, więc wiatr hula jak w tych typu BFA, a o styku i cudownej chronionej strefie pod powierzchnią śrubki już pisałem.

Ta rurka co wtykamy do kolumny jest pusta. Ale tam gdzie jest kabel juz jest hermetyczna.

To ze jest tam 1ml powietrza nie ma znaczenia.

Koszt bananow jest znikomy.

@arekm. Jak piszesz ze kabelek ma styk tylko pod srobka to oznacza tylko jedno - że nigdy takiego wtyku nie oprawiałeś.

Ja na siłę nie próbuje was przekonać do zalet bananów. Wiem z wlasnego doswiaczenia jak wyglada kabel po 2 latach od przykrecenia do kolumny. Więc umówmy się ze nie bedziecie mnie na sile uswiadamiac do swkich racji bez jakichkolwiek rozsadnych argumentow.

Mozna kabel oprawic co 2 lata ale po co jak za 16 zl mamy spokoj.

o ze jest tam 1ml powietrza nie ma znaczenia.

Aha, czyli reakcja utleniania kabla miedzianego zachodzi według Ciebie tylko przy dostępie świeżego powietrza, a w ilości jakiej 1 m3 na dobę, czy inną sobie na własne potrzeby wyliczyłeś ?

Jak powietrze już jest (jak piszesz), ale stoi bez dostępu nowego i w ilości 1 ml to już reakcja nie zachodzi ?

Zupełny brak konsekwencji, ile razy sobie to powtarzałeś że uwierzyłeś w swoją teorię ?

Jak piszesz ze kabelek ma styk tylko pod srobka to oznacza tylko jedno - że nigdy takiego wtyku nie oprawiałeś.

Jak mnie tak znasz, to nie pisz bzdur, znam i robiłem różne połączenia na różnych wtykach, z różnymi śrubkami, a także na Qed' owym airlocku o którym pisałem i opcji Nordstona typu Lock'In .

Banan ma zalety, ale jak często przepinasz- wygoda i jak jest z czystej miedzi , srebra, względnie dobrego stopu. Jednak jak jest z jakiegoś g..a niklu, brązu, czy przetopionego tankowca jest tylko wąskim gardłem dla dobrego kabla( jeśli taki mamy).

I to to są kolego konkretne argumenty.

Aha, czyli reakcja utleniania kabla miedzianego zachodzi według Ciebie tylko przy dostępie świeżego powietrza, a w ilości jakiej 1 m3 na dobę, czy inną sobie na własne potrzeby wyliczyłeś ?

Jak powietrze już jest (jak piszesz), ale stoi bez dostępu nowego i w ilości 1 ml to już reakcja nie zachodzi ?

Zupełny brak konsekwencji, ile razy sobie to powtarzałeś że uwierzyłeś w swoją teorię ?

Oczywiście że tak. Zrób eksperyment - zapal świeczkę i przykryj ją szklanką. Jak myślisz ile będzie się paliła? W tym przypadku jest tak samo - kabelek się nie utleni po nie będzie dostępu tlenu.

Jak mnie tak znasz, to nie pisz bzdur, znam i robiłem różne połączenia na różnych wtykach, z różnymi śrubkami, a także na Qed' owym airlocku o którym pisałem i opcji Nordstona typu Lock'In .

To się zastanów przed pisaniem czegoś - ja jak oprawiam w tyk to ściągam z 5 cm izolacji z kabelka i wkręcam cała ilość do 2 cm przestrzeni w bananie - śrubka w zasadzie utrzymuje kabelek w styku. Więc sam sobie policz 20 mm długości * 4mm średnica * 3,14 / 2.

A tak na marginesie są 2 śrubki.

jak jest z jakiegoś g..a niklu, brązu, czy przetopionego tankowca jest tylko wąskim gardłem dla dobrego kabla( jeśli taki mamy).

Z tym się zgodzę. To pierwszy Twój przemyślany argument :)

Myślę że autor wątku ma już nas dosyć :).

@dresu85 - wybacz.

Miałem kiedyś Kimber 4PR, kabel nie miał znaku utleniania nawet po kilku ładnych latach, zmieniłem go na profigold gruby 4mm, różnica w brzmieniu hmm niewielka, troszkę na basie lepiej ale kabelek ten śniedzieje. Od strony wzmacniacza pokryłem go cyną ale w Yamahę można wteknąć kabelek grubości papierosa a terminale Missionów jest już duży kłopot z taką grubością kabla.

No dokładnie. Dobry kabel nie sniedzieje. Osobiście mam w domu takowy od paru lat i nic.

Ale jak któryś kolega wyżej napisał i tak lepiej wybrać kabel z trakcji kolejowej.

Rozwodzicie się tu panowie nad sniedzieniem kabla głośnikowe do setu kolumn za 1400 zł :)

Toż to teraz wątek do działu high End.

Panowie mam mianowicie takie pytanie który z konkretnych wtyków bedzie pasował do tych głośników jestem zielony w tych rzeczach więc pytam ;) bo znajomy ma starszą wersję kolumn i w wejściu ma specjalną szparę w którą wtyka kabel i zakreca a tu takowej dziurki niema ;)

W sklepach i hurtowniach elektrycznych można kupić odpowiedniej wielkości widełki miedziane, cynowane,do lutowania na przewód 2,5mm2. Żadne przykręcane pseudoaudiofilskie banany, czy inne końcówki w starciu z nimi nie mają szans w kategorii jakość połączenia. Najciekawsza jest cena- 60-70 groszy za sztukę :-)

Ale mają jedną wadę, są za wąskie żeby je wsunąć pod nakrętkę w kolumnie - trzeba je odrobinę zeszlifować.

Chyba że namierzyłeś jakieś większe niż 4,4 mm ?

Panowie mam mianowicie takie pytanie który z konkretnych wtyków bedzie pasował do tych głośników jestem zielony w tych rzeczach więc pytam ;) bo znajomy ma starszą wersję kolumn i w wejściu ma specjalną szparę w którą wtyka kabel i zakreca a tu takowej dziurki niema ;)

Kub najprostszy goły kabel, zdejmij izolacje, wsun w dziurkę, zakrec. Koniec.

S4Home dobrze podpowiada. Jeżelj nke bedziesz odpinal kolumn to bedzie super.

Myślę największym lroblemem gołego kabla jak go cl miesiąc odkręcimy, pobrudzimy tłuszczem z palców i zakręcimy z powrotem.

Jak nis będziesz kombinował to goły kabelem będzie ok.

A ja uważam, że widełki są lepsze- nie przykręcane, bo każde takie złącze to pomyłka, lecz lutowane. Porównać można pole styku gołego przewodu i widełek, które są dociśnięte do CAŁEJ podstawy zacisku, tymczasem przewód opiera się tylko na krawędziach otworu w środkowym trzpieniu i nakrętki, a to zdecydowanie mniej.

To kolumny za tysiaka nie mogą być dobrze a tanio połączone ze wzmacniaczem, bądź amplitunerem???

Nie proponuję widełek za 60 złotych sztuka, tylko za 60 GROSZY za sztukę.

Moga, nawet powinny. Ale jeśli autor wątku usłyszy różnice między dwoma kablami za 7 i za 20 zł oraz czy są podłączone gołymi wtykami czy widelkami to tylko klaskać że zdumienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.