Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana kopółek w tonsil maestro 130

Pedros

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Z opinii na temat tonsili maestro 130 wywnioskowałem , że ich najsłabszym punktem są głośniki wysokotonowe.Chciałbym je więc wymienić.McGyver proponuje wymianę na ARV 104 lub vifę D25AG.W Tym drugim przpadku konieczna by była modyfikacja zwrotnic.Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie jak , głebokie byłyby te zmiany?A może ktoś dysponuje schematem oryginalnych zwrotnic i mógłby go udostępnić , zaznaczając konieczne zmiany.Co o tym wszystkim sądzicie?Czy wg. Was taka modyfikacja ma sens?Nie jestem elektronikiem i nie mam właściwie żadnego doświadczenia w budowaniu i modyfikacji kolumn , ale jeśli zmiany nie byłyby zbyt duże , to dałbym sobie radę.

Ze specyfikacji technicznej wynika, że stosunkowo bezpieczna jest wymiana na ARV104 bez zmiany zwrotnicy, co najwyżej będzie trzeba skorygować tłumienie. Natomiast przy wymianie na Vifę D25AG... ingerencja w zwrotnicę jest już potrzebna, bo to bardzo dobry głośnik, ale niewłaściwie aplikowany potrafi dać koszmarne rezultaty (jak w Diorach serii Astra). Niestety nie mam schematu zwrotnicy i nie jestem w stanie podać koniecznych zmian bez bezpośredniego kontaktu z kolumnami, zwłaszcza że z tego co pamiętam korekta strojenia skrzynek też by się przydała, wpłynęłoby to na poprawę odpowiedzi impulsowej w zakresie basu. Sama skrzynka nie wymaga dodatkowego usztywniania, jest bardzo solidna.

Nie ma obawy, to znakomity przetwornik stosowany również w konstrukcjach po kolkanaście tys. zł. Stosowałem te głośniki i wiem jak mogą zagrać właściwie zaaplikowane. Na pewno zasługują na porządne polipropylenowe kondensatory w zwrotnicy, albo ruskie olejowe (tanie, bardzo dobre, ale wieeelkie).

Pedros - WYWNIOSKOWAŁEŚ Z OPINII NA FORUM???

Przepraszam że pytam - ale czy sam nie słyszysz? Chcesz wymienic głosniki bo przeczytałeś że są złe???

Zmartwię Cię, bo wg mojej opinii wysokotonowce w Maestro 130 sa ich najmocniejszą stroną (i teraz zabierzesz się za wymianę niskotonowców???;)

Kazde głosniki będą wymagały przestrojenia zwrotnicy. Poza rym ARV104 to wieksza taniocha niz ten Tonsil. Wejdź na stronę Dexona i zobacz jak Czesi sytuują tego właśnie Tonsila względem Tesli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli chcesz cos wymieniać na lepsze to przynajmniej na Vifę PL lub Seasa KT28. Reszte taniochy sobie daruj.

Ale i tak nie będziesz w stanie przebudować zwrotnicy tak zeby to grało naprawde lepiej, bo to będzie budowanie kolumny od nowa.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

->Qubric

opinie takie słyszałem od osób , które są lub były właścicielami maestro i zmienili w nich wysokotonowce.

zapewniam Cię , że nie należe do ludzi negujących wyroby Tonsila za "pochodzenie".Pytam na tym właśnie forum , bo liczę , że będę mógł zweryfikować potoczne opinie i wybrać najlepsze rozwiązanie(niewykluczone , że będzie nim pozostawienie wszystkiego tak jak jest).

Pedros - Qubric odpowiedział Ci bardzo fachowo a nie to co byś chciał usłyszeć ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Qubric, to, że tytanowce są najdroższymi tweeterami Tonsila wcale nie znaczy, że są naprawdę dobre. Prawda jest taka, że tonsil w ogóle nie potrafi sklecić prawidłowo grającego tweetera, a przynajmniej takie nie wychodzą poza fazę prototypu. Za to midwoofery Tonsilowi często się udają, a te z Maestro należą do najporządniejszych, niestety często były źle aplikowane i grały rozlazłym, napompowanym buczącym i wlokącym się jak glut basiszczem, stąd zapewne częste opinie o ich złej jakości.

Rację masz natomiast co do zwrotnicy, bez doświadczenia lub gotowego sensownego projektu do skopiowania trudno liczyć na udaną przeróbkę, stąd moja propozycja czecha ARV, któremu tytanowiec tonsila do pięt nie dorasta, a który ze zwrotnicą 3500hz da prawidłowe rezultaty, lepsze niż badziewny tytanowiec, choć i tak nie będzie wykorzystany cały jego potencjał. To najlepszy tweeter jaki da się kupić do powiedzmy 75zł. za sztukę.

->Rambo

za to właśnie cenię forumowiczów takich jak Qubric , McGyver , ahfc i im podobni-mają swoje zdanie i nie zmieniają go dlatego że ktoś powiedział , że jest ono złe.Ja, korzystając z wypowiedzi bardziej doświadczonych niż ja , postaram się wybrać najbardziej sensowne (w moim przypadku)rozwiązanie , biorąc pod uwagę oprócz opinii innych , również własne odczucia , możliwości finansowe , doświadczenie itp...

Najlepszym wyjściem byłaby oczywiście możliwość odsłuchu zmodyfikowanych przez kogoś kolumn i ocena "na własne uszy" , więc jeśli tylko taka okazja się nadarzy , to z pewnością z niej skorzstam.

McGyver- a skąd wiesz , że po wsadzeniu ARV (bez zmian zwrotnicy) całość się "zgra" ze sobą ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

a jak wyglądał przebieg w okolicach punktu podziału ?

A tego nie wiedzą bo nie pomierzyli po tej wymianie ;)

McGyver - GDN 13/40/10 mają gorsze parametry do Bass Reflexu niż np. GDN 13/40/8 czy /2. Mają wyższe Qts i Fs. Dlatego bas jest buczący. Akurat w Maestro 130 to najmniej słychać. Ale były jeszcze Maestro 80 - takie jak 70 tylko podłowe i te grały tragicznie. Tam już przesadzili z wielkoscią obudowy. Ten model został szybko wycofany z produkcji.

W w niemieckim "Conrad'zie" Sprzedawane są TLC wyglądające jak Maestro II - przynajmniej z głośników sredniotonowych - mają wiekszy tunel BR i głośnik z kopułką tekstylną (prawdopodobnie GDWK 10/80/19). GDWK 10/80/T nie jest najdroższym głosnikiem wysokotonowym Tonsila (droższy jest GTC 11/130).

Vifa D25AG jest aluminiową kopułką z serii D. Seria D zawsze była tą tańszą od serii PL (i z założenia gorszą) przynajmniej do czasu wprowadzenia jakiegoś chińskiego śmiecia w postaci serii TC czy BC.

Faktycznie Ta własnie Vifa jest w kolumnach Acoustique Quality, w modelach ze średniotonowym głosnikiem Scan Speaka! (tyle że on również pracuje z niskotonową Teslą ARN 226 - to taka ciekawostka dająca do myślenia na temat łączenia "jakości" przetworników).

Ja bym głosników w Maestro 130 nie ruszał. Na poczatek ograniczył się do wymiany kondensatorów na polipropylenowe (ostatnio polecają Jantzeny, ale jakoś mam zaufanie do SCRów i Audyn Capów). Moze cewki na niskoomowe - jeżeli takich nie ma i jakies lepsze kable, ale bez przesady. bez zbędnych szaleństw co do grubości czy ceny - mozna spróbować Gothama SPK, Cordiala czy Draka. A jeżeli droższe to Han den Hul Clearwater (jest szansa że nieco złagodzi wysokie) a może jakiś DNM Reson (oba powinny kosztować do 30zł/m).

W następnej kolejności wymienił bym port BR na obustronnie obły i może trochę większy - ale to juz jest przeróbka obudowy wymagająca sporej starannosci - i może być nieodwracalna.

Głośniki to ostatnia rzecz jaka bym ruszał przy upradzie (bo wtedy to juz przestaje byc upgrade, a robi sie nowy projekt wymagajcy zrobienia pomiarów i symulacji). Ewentualnie po zdobyciu schematu zwrotnicy od TLC lub Maestro II możnaby kombinować większe zmiany - nadal jednak w obrębie przeznaczonych do niej głosników Tonsila.

pozdr.

->Qubric

rzeczywiście połączenie kolumn kablem Cordial CLS225 przyniosło pozytywne skutki , a zrobiłem to już dość dawno temu , zanim te kable zostały rozreklamowane na tym forum , więc chyba słuch mam jako taki , skoro potrafiłem je ocenić tak jak większość forumowiczów- te kable to porząda budżetówka.Jeśli chodzi o GDN13/40/10 , to chętnie zobaczyłbym wykres jego charakterystyki , może podpowiedział by jakieś rozwiązanie , niestety na stronach tonsila próżno go szukać.

Toż właśnie, obudowa jest za duża do tych głośników. Warto ją zmniejszyć i na nowo nastroić bassrefleks. Vifa D25AG była stosowana przez Thiela, Halesa (w kolumnach za 13000zł), Castle w Harlechach (pierwsza wersja) i paru innych drogich kolumnach. Ciekawe że ci producenci nie stosowali tekstylnych Vif. Założenia często mają się nijak do rzeczywistości, a to, że głośnik jest tańszy nie znaczy że musi być gorszy. Taki upgrade jak proponujesz to żaden upgrade, nic to nie da, albo jeżeli już to najwyżej kilka procent, szkoda roboty, a kasy na kable tym bardziej. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na czecha ARV, to naprawdę da poprawę. Skłonny byłbym nawet znależć dwóch posiadaczy identycznych kolumn, i jednemu upgrade Ty zrobisz, a drugiemu ja, warunek jest taki, żeby na części wydać podobną kasę, powiedzmy z dokładnością do powiedzmy 15%, tydzień na wykonanie, a później porównamy nasze dzieła z udziałem niezależnych słuchaczy. Co Ty na to?

McGyver - powiem obrazowo ze chcesz zamienic g... na nasrane. Wymiane jednego taniego głosnika na drugi uwazam za kompletną pomyłkę. Najwyżej bardziej zmuli i będzie mniej ostro - po prostu będzie inaczej.

Poza tym nie policzyłeś kosztu wymiany głosnika. Dolicz do nich jeszcze pomiary i wzystkie elementy zwrotnicy. Oczywiście że kawałek kabla i komponentów wielkiej porawy nie przyniesie ale na pewno niczego nie popsuje - i o to chodzi.

Odnosze wrażenie że Twoja wiara jest większa niż możliwości. Dlatego nie boisz się robic tak dużej ingerencji w układ kolumny bez wykonywania pomiarów.

Chcesz zmniejszać obudowę Maestro 130? To lepiej ją zrobic od nowa. Jeśli zmniejszysz obudowę to pogroszysz impuls. Będziesz musiał niżej stroić BR żeby go utrzymać na przyzwoitym poziomie i mocniej wytłumic obudowę. W sumie sprowadzisz to do tego że basu będzie mniej. Juz dzieki temu będziesz miał wrażenie wiekszej szybkości i wyrazistości średnicy. Ale to tylko Twoje wyobrażenie o lepszej jakości. Kto inny może stwierdzić że jest gorzej bo mniej basu słychać a tzw. definicja i mikroinformacje się nie zmieniła.

No i może zamiast zmniejszac obudowę lepiej kupić od razu TLC albo Maestro II bo już mają mniejszą ;)

pozdr.

Liczyłem również koszt głośników. I poprawa będzie realna, wiem bo robiłem. A zmniejszenie obudowy jest proste, wystarczy trochę wyobraźni i zdolności manualnych, wcale nie trzeba jej robić na nowo, natomiast zakup maestro II to żaden tuning, tylko nowy zakup, ale czy trafny? I co z moją propozycją?

->Qubric

nie rozumiem tylko Twojego wpisu , że "Van den Hul może złagodzi wysokie..." - maestro słyną raczej z tego , że pomimo tytanowej kopułki , uważanej za "grającą metalicznie" , ma wysokie bardzo "ugrzecznione" , co jest szczególnie widoczne z moją 504-ką , również nieco osładzającą dżwięk.Mnie właśnie brakuje nieco wyrazistości -oczywiście bez przesady.

Może dlatego, że kolega Qubric jest teoretykiem, ma mnóstwo wiadomości zaczerpniętych z katalogów i cenników, zna parametry mierzalne, dane techniczne i wykresy, a chyba nie stosował w praktyce wielu przetworników których miejsca w cenniku tak doskonale zna. Fakt, tytanowcowi Tonsilu brakuje blasku, precyzji i szczegółowości, jest przygaszony i zamazany, a stereofonię kreuje bardzo rozmytą i nieokreśloną bez głębi i powietrza, o wybrzmieniach nie wspominając. Jeżeli jest skłonny do agresji, to raczej w dolnych zakresach pracy, i właśnie dlatego Tonsil zaleca dla niego częstotliwość podziału 4800Hz. I co robi ten sam tonsil z tym głośnikiem? Aplikuje go idiotycznie w konstrukcji dwudrożnej ze zwrotnicą 3500Hz, wbrew własnym zaleceniom, z których wynika, że ten głośnik w ogóle nie nadaje się do konstrukcji dwudrożnych. Wymiana go jest po prostu koniecznością aby to w ogóle jakoś prawidłowo pracowało, a kolega Qubric uparcie broni wypocin producenta.

Pedros, a WS504 jest lepszy od niejednego wzmacniacza renomowanej firmy za 1500, a może nawet i za 2000zł, choć wygląda jak kiepska podróba taniego Technicsa z badziewnymi klawiszami i zaciskami głośnikowymi od plastikowej pierdziawki. Prawdę powiedziawszy jego środek wygląda lepiej niż obudowa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.