Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Research VT 200 Mk I i lampy 6922

maciek07

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich miłośników lampek a ARC w szczególności :))), jestem szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem końcówki mocy ARC VT 200 (Mk I) ci przymierzam się do wymiany lamp na sterowaniu i wejściu, nakupowałem sobie różnych lampek aby poeksperymentować ale moze ktoś ma pomysł jak to zapiąć : kupiłem (jak na razie):

6 mullardów (bez złotych łapek)

2 amperexy (made in USA)

2 amperwy (made in holland)

2 telefunkeny (raute czyli z diamentem), wszystko NOS

poza tym mam 10 x JAN Philips (aktualnie zaplikowane) oraz oryginalne ARC (czyli svietlany o ile dobrze pamiętam),

pytanie : czy ktos mogłby mi podpowiedziec co na sterowanie a co na wejście z tej mieszaniny zaaplikować , druga prośba czy ktos ma jakies informacje, opinie i doswiadczenia z ARC VT 200 , kupilem go dosc przypadkowo i na wariata i nie bardzo jestem w stanie znalezc jakiekolwiek opinie na temat tej koncowki w necie , bylo cos chyba w stereophilu ale nie idzie tego odszukac nigdzie, widzialem tez ze qb_1 miał okazje słuchac VT200 oraz Lacromosa ma duzo ciekawych opinii ma temat ARC i w ogole, mam nadzieję ze cos mnie oswieci priv [email protected], pozdr Maciek

To bardzo fajny klocek. Świetnie gra z cubami Wilsona lub też z takim kitem Poly Natali D. Olschera.

Może Ci się przyda..... O

Description

Tube stereo power amplifier.

Introduced

1998

Discontinued

2004

Revisions

VT200 MKII (2001)

The VT200MKII has totally new audio circuit boards incorporating a JFET input, 6H30 twin triode cathode followers and 6H30 drivers. Output tubes continue to be the reliable and proven 6550C, 08 per channel. New high performance Teflon capacitors have also been added in several locations. Operational features remain unchanged except for the important addition of a 12 V trigger for remote system power on / off and a small rear panel toggle switch to select single ended / balanced inputs (no shorting links needed).

Options

Platinum grey faceplate.

Price

$8,995 (VT200)

$9,995. Increased to $10,995 on Feb 5 2001. (VT200 MKII)

Specifications

Power output 200 watts per channel continuous from 20Hz to 20kHz. Approximate actual power available at "clipping" 210 watts (1kHz)

Power bandwidth (-3dB points) 12Hz to 120kHz

Frequency response (-3dB points at 1 watt) .5Hz to 200 kHz

Input sensitivity 2.5V RMS (Bal or SE) for rated output. (27 dB gain into 16 ohms)

Input impedance 200K ohms Balanced, 100K ohms Single-ended

Output taps 1, 2, 4, 8, 16 ohms

Output regulation Approximately 0.8dB 16 ohm load to open circuit

Overall negative feedback 10 dB

Damping factor 11

Distortion 1kHz total harmonic distortion typically 1% at 200 watts, below .01% at 1 watt.

Slew rate 25 volts/microsecond

Rise time 1.5 microseconds

Hum & noise Less than 0.2mV RMS < 109dB below rated output (IHF weighted, input shorted, 16 ohm output)

Power supply energy storage 674 joules

Power requirements 105-125VAC 60Hz (210-250VAC 50Hz) 990 watts at rated output, 1200 watts maximum, 680 watts at "idle"

Tube complement VT200: (8) MP6550C Power Output, (6) 6922 Driver, (4) 6922 input

VT200 MKII: (8) MP6550C Power Output, (6) 6H30 Driver

Other

Dimensions 19" (48.3 cm) W x 10.5" (26.7 cm) H x 23.6" (60.0 cm) D. Handles extend 1.5" (3.8 cm) forward

Weight 118 lbs. (46.5 kg) Net; 148 lbs. (58.3 kg) Shipping.

Reviews

Stereophile Vol. 21 No. 11

Niestety test nie jest dostępny online, przynajmniej ja nieznalazłem

robtango powinno się zadać pytanie maćkowi07 pytanie na czym będzie odsłuchiwał ten wzmacniacz.

Jak pamiętam z odsłuchów urządzenie jest naprawdę dobre i próby "rasowania" wzmacniacza może jednak mijać się z celem. Jak na mój gust VT 200 jak taki jest wzmacniaczem skończonym i jakiekolwiek daleko idące modyfikacje mogą świadczyć o ignoranctwie tematu audio.

maciek07... potrzebujesz 6 prowadzących i 4 sterujące więc mi się ta menażeria specjalnie w to nie układa. Spróbuj z Mullardami na wejściu, chyba będzie największa różnica. A czy na lepsze? To już zalezy od gustu. Zakładam że lampy są sparowane i pochodzą ze sprawdzonego źródła (tzn nie są to chińskie lampy z wymalowanym logo Mullarda i w podrobionych pudełkach).

Przestrzegam przed lekkomyślną wymianą 6550C - to nie jest takie proste - trzeba trochę wiedzieć żeby ustawić bias. No chyba że masz doświadczenie i wiedzę to wtedy przepraszam za tę uwagę. Tutaj jest link pokazujący ustawianie bias'u w VT-100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym jak zobaczysz na tym linku wymiana lamp prowadzących też wiąże się w tym przypadku (VT200 jest bardzo bliskim krewnym VT100) z koniecznością zabawy multimetrem i śrubokrętem. A wogóle to uważaj i nie zabij się ;-)

Pzdr.

Ukryta Zawartość

patefonik,

dzieki za informację , dane techniczne znałem natomiast tego stereophila za diabła nie mogę znaleźć innych opisów tez nie znalazłem,

dla zainteresowanych dwie fajne strony o wzmacniaczach (i nie tylko) arc :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lolo,

wiem ze tej menazerii nie nalezy łącznie pakowac ale nie ma innego sposobu niz je przekładac , nawet jak je bedę aplikował po 2 sztuki do istniejącej konfiguracji to mam nadzieję ze cos mi to powie o charakterze dzwieku, wiem jak się biasuje wzmacniacz ale dzieki za przestrogę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.