Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V650,czy lepiej ONKYO TX-SR602

wkosynier

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad wyborem amplitunera, mój wybór padł początkowo na ONKYO TX-SR602, jednak pojawiła się Yamaha RX-V650, która na allegro kosztuje dużo mniej, w sklepie ceny obu modeli są podobne....A może wystarczy, model niższy np. ONKYO TX-SR601E,który w sklepie kosztuje też 1700zl. Czy opłaca sie wogóle ładować kase w te wszystkie wodotryski, jak system 7.1, Dolby Pro Logic IIx, czy system YPAO??...Napiszę jeszcze, że kupuję amplituner, ale bardziej nastawiam się na słuchanie muzyki (a jest ona BARDZO RÓŻNA, od spokojnej Diany Krall, po ostre Limp Bizkit, a nawet czasem ostrzejsze rytmy, bez techno), kino to tak przy okazji...Zdecydowałem się też na zakup kolumn KEF Q5, niestety nie miałem okazji posłuchać obu modeli jednoczesnie, gdyż nie znalazłem odpowiedniego salonu gdzie byłby ONKYO i YAMAHA jednoczesnie, a do tego kolumny KEF....To chyba jakies mazenie, znaleźć taki salon ;-) Pozdrawiam i czekam na opinie i propozycje...

Ponieważ, myślę też o kinie, w przyszłości, bedę dysponował naprawdę Fajnym pokojem, który bedzie idealny, do kina domowego, dlatego chcę wyprzedzić nieco, moje obecne warunki....Bo póżniej to już bedzie 50/50 muza/kino...Przyznam się szczerze, że myślałem o wzmacniaczu, ale potem kupywać znów amplituner....Póżniej na wymianę nie bedzie, ani czasu ani pieniędzy, gdyż trzeba bedzie zrobić remoncik, no i bedą inne rzeczy...Pozatym teraz po prostu jest kasa, a później może jej nie być...Pozdrawiam

Witam

Podobne gusta od Tool... Danzig... Limp Bizkit....Pink Floyd.......po Diana Krall. No i ten kompromis muzyka/kino ale ja jestem zadowolony z mojej 601 i Infinity Beta 50. Jak bas jest w nagraniu to i będzie go słychać. I wcale nie trzeba podkręcać w sprzęcie jak część ludzi twierdzi że Onkyo go nie ma. W Girl In The Other Room bas jest zaj...bisty. Jednak własne odczucia się liczą trzeba słuchać i jeszcze raz słuchać.

Z tego co wiem Onkyo ma tzw. system Pure Audio który służy głównie do słuchania muzyki. Odłączają się w tym trybie wszystkie podzespoły które nie są wymagane przy stereo. Generalnie oba modele, jeśli chodzi o funkcje i parametry są podobne...Chodzi mi bardziej o to, jak oba modele brzmią, czy ktoś ma porównanie??...Ja niestety nie mogę znaleźć salonu, gdzie mógłbym posłuchać obu modeli jednocześnie...A jeszcze na wymarzonych kolumnach.....Graniczy to wręcz z cudem...Pozdrawiam...Może zna ktoś jakieś we Wrocławiu lub okolicach...

Jak czytam, kolega ma tyleż typowy, prozaiczny co poważny problem. Szkoda, że zanim je zadał nie poszukał troszeczkę w forum. Odpowiedź wydaje się być jedna: Harman Kardon! Tylko on zagra akceptowalne stereo z amplitunera kinowego w tej kalsie cenowej! Jeśli o mnie chodzi to jestem po miesiącu biegania po sklepach i słuchania różnych wynalazków. Wczoraj zamówiłem AVR 230 i wiem, że to był świetny wybór. U mnie zagra to z zestawem B&W linii 600.

Faktycznie brzmienie obu urządzeń jest podobne, co jednak nie znaczy że takie same. Onkyo gra delikatnym, bardzo przestrzennym dźwiękiem i faktycznie jest dużo lepsze w stereo, niż w kinie. Yamaha natomiast charakteryzuje się dźwiękiem bardzo zrównoważonym /co sprawdza się doskonale przy odsłuchu muzyki!/, ale potrafi być też zadziwiająco dynamiczna, gdy tego wymaga odtwarzany materiał, a to przy kinie cecha którą trudno przecenić. Oczywiście przez cały czas warto pamiętać, że mówimy o amplitunerze, który nigdy nie dorówna wzmacniaczowi w tej samej lub zbliżonej cenie. Generalnie jeśli myślisz w przyszłości o kinie, proponuję zakupić yamahę. 650-tka to już bardzo przyzwoity amplituner i na pewno się na nim nie zawiedziesz. W stereo pojedynek pomiedzy wymienionymi modelami wypada na remis, natomiast w kinie zdecydowanie na korzyść yamahy. Chociaż w tym samym przedziale cenowym, co wymienione urządzenia, jest jeszcze jeden amplituner wart Twojej uwagi: Denon AVR-2105 /na allegro około 2000 pln/.

Widze, że mateuszek mnie nie zrozumiał, pozatym nie pisałem co mi się spodoba, tylko prosiłem o porównanie i opisanie brzmienia, co jak widać ładnie przedstawił dj Ronie'N, jak i elfan zrozumiał o co mi chodzi, pisząc o elektronice, pasującej do konkretnych kolumn. Zdaję sobie sprawę, że niema nic lepszego jak posłuchaniu obydwu Amplitunerów, co do wypowiedzi pogiel, to uwież szukałem na forum i gdybym zanlazł, to nie umieszczałbym tego tematu. Wracając jednak do tematu, to dziekuję za pomoc, ale nie zamykam tematu...Jeśli ktoś bedzie dysponował jakimiś informacjami,propozycjami lub doświadczeniem jestem otwarty, tym czasem lece obejrzec polecany amplituner Denon AVR-2105, który być może ,prościej bedzie można, skonfrontować z Yamahą...Chociaż już mam niezły kocioł...Dla innych którzy mają podobny problem do mojego, zacytuję maila Sprzedawcy z *** któremu przedstawiłem problem taki jak na forum, oto jego treść:" Tutaj zdecydowanie polecę ONKYO TX-SR 602. Dlaczeg? Onkyo ma tzw. system Pure Audio który służy głównie do słuchania muzyki. Odłączają się w tym trybie wszystkie podzespoły które nie są wymagane przy stereo. Rózniaca jest naprawdę słyszalna.Dodatkowo 602 posiada tzw. drugą strefę czyli mozliwość podłączenia pary głośników np. w innym pomieszczeniu i słuchania innego źródła. Yamaha z kolei jest sprzętem bardzo męczącym na dłuższą metę. Zdecydowanie polecę ONKYO" Osobiście na funkcji Multiroom mi nie zależy...Pozdrawiam i czekam na komentarz tego maila, jak i Propozycji danej przez dj Ronie'N, odnośnie Denon AVR-2105...

Dlatego takie forum to dobra rzecz, bo w dzisiejszych czasach, kazdy liczy na sprzedaż, lub po prostu jest nie zorientowany dokładnie w tym co sprzedaje, ale nie ma co winić sprzedawcow, tylko raczej ich pracodawców, ze nie inwestuja w szkolenia pracowników...Ale do tematu...Jak tak sobie porównuję (opisy) Yamaha i Onkyo, to czasem mam wrażenie, że porównuję dwa te same modele ;-), z ta samą elektroniką w środku...Pozostaje szukać dobrego sklepu, a z zakupami wstrzymać się do stycznia...

--->dj Ronie'N Moze krotko scharakteryzujesz Denon'a?? Onkyo-delikatne; Yamaha-zrównoważona; Denon-??

Denon gra bardzo "soczyście", ma bardzo mocno zarysowane skraje pasma, szczególnie w zakresie wysokich oraz średnich tonów, jest bardzo żywiołowy i precyzyjny. Ostatnio miałem okazję testować w domu dwa modele amplitunerów firmy Sony /STR-DB875 oraz STR-DB 830QS/ i w moim prywatnym odczuciu, dźwięk preferowany przez Denona oscyluje gdzieś w tych samych rejonach. Oczywiście w niskich rejestrach raczej trudno którejkolwiek z tych firm dorównać dokonaniom yamahy /no może poza harmanem, ale sprzęt HK do najtańszych nie należy!/, ale z drugiej strony nie zarzuca nas ona tak dużą ilością informacji, a w kinie może to zależnie od preferencji słuchacza pozostawiać pewien niedosyt. Szczerze mówiąc żaden z amplitunerów z przedziału 2000-3000 pln nie jest już urządzeniem słabym, ani w sensie dostarczanej mocy, ani też wyposażenia i wybór powinien przede wszystkim uwzględniać wspomniane już preferencje słuchowe oraz oczywiscie sprzęt towarzyszący. Złotym środkiem w Twoim przypadku jest po prostu odsłuch, najlepiej w konfiguracji takiej samej jak Twoja lub podobnej. Nie daj się czarować odsłuchami w salonach, gdzie używa się kolumn wysokiej klasy i okablowania niejednokrotnie przekraczającego wartośc całego systemu. Poproś o podłączenie urządzenia do kolumn z klasy budżetowej i przy użyciu zwykłego okablowania. Będą się może na Ciebie trochę dziwnie patrzeć, ale dzięki temu będziesz w stanie usłyszeć prawdziwą barwę testowanego sprzętu /oczywiście w pewnych granicach/. Unikniesz sytuacji, że amplituner po przyniesieniu do domu wyda Ci się zupełnie innym urządzeniem, a niżeli to, którego słuchałeś w sklepie, czy salonie. Ja tak zrobiłem i dzięki temu efekt, jaki osiągnąłem w domu był lepszy, niż ten w sklepie. Po prostu przy zakupie chciałem poznać tylko samą charakterystykę barwy dźwięku preferowanego przez dane urządzenie. Barwa była OK, a efektami zająłem się już sam w domu, przy pomocy okablowania na które było mnie stać, w charakterystycznej akustyce mojego mieszkania i ze sprzętem towarzyszącym, który uznałem za odpowiadający moim własnym preferencjom słuchowym.

--->dj Ronie'N wielkie dzieki, za wskazówki i poradę, z pewnością się przydadzą, dzisiaj wyjeżdżam do Warszawki, na kilka dni, w poszukiwaniu miejsca, gdzie bedę mógł sobie odsłuchać te modele...Natomiast Twoje opisy Denona, robią z niego niezłego konkurenta, jesli chodzi o mój wybór; bedę musiał uważnie mu się przyjrzeć (raczej przysłuchać)...Jeszcze raz wielkie dzieki dj Ronie'N...

• 1 miesiąc później...

Dokonałem wkońcu wyboru i postawiłem na ONKYO TX-SR602...No cóż przesłuchałem Yamahe i jak mi radzono Denona...Ostateczny wybur jednak padł na ONKYO, przypadło mi bardzo do gustu to ciepłe brzmienie...Yamaha no cóż ma za bardzo "wyraziste basy" które może przy kinie się sprawdzają, ale przy dłuższym słuchaniu muzyki, stają się męczące... Harman Kardon też nie brzmiał jakbym chciał, chociaż faktem jest że fajnie wygląda :-) Bardzo fajnie, dla mnie oczywiście brzmiał też Denon...Jednak wybór padł na Onkyo, które słucha mi sie rewelacyjnie...danzig-p miał rację pisząc: "Jak bas jest w nagraniu to i będzie go słychać. I wcale nie trzeba podkręcać w sprzęcie jak część ludzi twierdzi że Onkyo go nie ma. W Girl In The Other Room bas jest zaj...bisty." Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za rady i wskazówki....Pozdrawiam

witam!

kiedys pracowalem w komisie rtv i byly kefy jakies 8 lat temu, wowczas poznalem wogole kefy fizycznie a nie jedynie z prasy.

wygladaly mizernie monitory wysokosc okolo 40 cm, i w sklepie grały slabo matowo i nie robily zadnego wrazenia na publice...

kolega je kupił ustawił na standach w malym pokoju i w połaczeniu z kenwoodem wzmacniacz 4060 zagrały super!!!

przedewszystkim rowno bez podbarwien i kapitalna stereofonia dzwieki oderwane od zestawów i analitycznosc bajka!

potem sluchalem kody 7 oslawionej w prasie ale poza cieplym dolem bez porownania do tych poprzednich

tak wiec kef polecam, ale nie wiem jak nowe modele troche ich glosniki wspolosiowe sa u nas egzotyczne...

pozdrawiam

Witam,

i właśnie o to chodziło: sam posłuchałeś, i sam dokonałeś wyboru; teraz przynajmniej masz pewność, że wydałeś kasę na sprzęt, który wśród wymienianych wcześniej modeli najbardziej odpowiada Twoim preferencjom!

życzę miłego użytkowania i pozdrawiam

panowie dlaczego w swych dywagacjach nie bierzecie pod uwage marantza np sr 5500, ja go zmowilem a preferuje glownie progresywny rock i jazz, blues...

ale na wstepie mialem zamiar kupic wzmacniacz, ale koszta i brak tunera, czasem pewnie zachce mi sie poogladac jakies koncert np queen...

pozdrawiam

"ale na wstepie mialem zamiar kupic wzmacniacz, ale koszta i brak tunera, czasem pewnie zachce mi sie poogladac jakies koncert np queen..."

a nie lepiej koncert obejrzec w 2 kanałach na wzmaku stereo? naprawde nie jest zle,a nawet duzo lepiej.kupowac ampli do KD zeby obejrzec raz na jakis czas koncert i posłuchac jak publicznosc klaszcze w tylnych kolumnach jest lekko mówiac nie madre...........film to jeszcze cos sie dzieje,jakies swisty, szelesty itd Wiec naprawde przemysl sprawe,oczywiscie nic nie sugeruje ale tylko daje do myslenia;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.