Skocz do zawartości
IGNORED

bardzo poczatkujacy prosi o... pomoc

milek

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zaczne tak: POMOCY !! RATUNKU !! :-)))

a teraz o co chodzi

otoz zachcialo mi sie wreszcie po latach meczarni z jamnikami i innymi tego typu stworami pocieszyc troche ucho muzyka z czegos... lepszego

tak wiec potrzebuje sprzetu, aby:

1. non stop sluchac radia

2. co jakis czas filmik

3. co jakis bardziej odlegly czas posluchac jakiegos cedeka ;-)

czytam, chodze, ogladam, slucham, czytam, slucham, chodze, ogladam... itd.

a ze sluch mam taki jaki mam, wybor jest duzy, to nie potrafie sie zdecydowac

ostatni moj wybor, po przeczytaniu miedzy innymi licznych postow z tego forum, padl na:

denon avr-1705 + dvd-1710 + wharfledale diamond 8.4x2, 8.1x2, center

calosc obecnie w mediach kosztuje 4000zl

uwazacie, ze dobrze zrobie kupujac ten sprzet za ta cene w tym celu?

prosze o opinie uzytkownikow takich zestawow

i druga sprawa, nie orientujecie sie, czy np. w Niemczech mozna kupic ten sprzet taniej? jezeli tak, to za ile, jak sie ksztaltuja ceny? moze jakies linki do sklepow macie? w niedlugim czasie szykuje mi sie "wycieczka" w okolice lipska, wiec... doradzcie, czy warte zachodu bedzie poszukiwanie tego tam?

i ostatnai sprawa, dzisiaj sie wlasnie dowiedzialem, ze wazne sa takze... kable (jakby byl maly wybor z ampli, dvd i glosnikami to jeszcze kable mam wybierac, wariactwo prawie :-)

no wiec pytanie: jakie kable do tego zestawu dobrac? pokoj ma 4x5m

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/13231-bardzo-poczatkujacy-prosi-o-pomoc/

ja mam zestaw Denon +wharfedale crystal power. Jestem zadowolony szczególnie że przesiadłem się z miniwieży Sony.

Nie jest to może sprzęt szczytu marzeń, ale zawsze. Ale za 4000 to duża przesada za ten zestaw, no chyba że te Wharfedale są lepsze od crystal power. Ja za swój zestaw dałem jakieś 3500 PLN. Musiałem się trochę potargować, ale opłacało się.

Targuj się w sklepach internetowych napewno coś zejdą z ceną :-)

Jeżeli cały czas słuchasz radia raz na tydzień - dwa chcesz obejrzeć film z DVD, a do tego chcesz słuchać CD to powiem ci tylko KUP SOBIE STEREO!!!! I nie popełniaj błędu który popełniło już wielu którzy filmy oglądają tylko od czasu do czasu.

Jakość dzwięku z radia czy CD na kinie domowym jest tragiczna i przypomina tanie mini wieże.Za cenę 5 głośników można kupić 2 bardzo dobrej jakości , dźwięk ze wzmacniacza w stereo przebija nawet kilka razy droższe amplitunery kina domowego.

Pozatym dźwięk z filmów na DVD i wzmacniaczu stereo brzmi także bardzo dobrze – a te tylne głośniki od surrundu nie są warte utraty doznań dotyczących jakości dzwięku .

Reasumując. Moja propozycja to np. DVD Panasonic S 97 i dotego wzmacniacz np. Rotel R 02 lub Harman Kardon albo Marantz PM 7200 poszukaj do tego tuner - polecam Marantza a na pewno otrzymasz o wiele lepszy dzwięk niż w kinie dom.

Pamiętaj po paru tygodniach opadnie euforia związana z zakupem sprzętu i liczyć się będzie tylko dzwięk

faktyczne to co pisza przedmowcy moze byc prawda. Gdzies na jakims forum pisalem ze moze lepiej, jesli ktos slucha w 90% muzyki, a oglada w 10% filmy na dvd (tak przewaznie wiekszosc chcacych kupic kino domowe pisze), dlatego moze dobry rozwiazaniem moze byc jakis kompletny zestaw kina domowego do 700 PLN (jakies DVD + glosniki np Creativa), a za reszte jakis sprzet stereo.

albo faktycznie za cala gotowke sprzet stereo. Jednak jesli sie zdecydowales kupic koniecznie kino do 4000 to jest kilka zestawow na ktore mozna zwrocic uwage.

Czy dźwięk z CD lub radia na średniej klasy KD (przełączonym na STEREO) jest aż tak tragiczny?!

Zamierzam kupić KD i chciałbym, jak większość zwykłych zjadaczy, raz na jakiś czas filmik puścić i w skupieniu obejrzeć, a na codzień w ruchu radyiko czy CD jako podkład do innych rzeczy lub klimacik gdy ktoś wpadnie pogadać. Rozumiecie: czasem chodzę lub siedzę pół dnia w kącie z dala od punktu centralnego. Nie jestem melomanem, słyszę .... no przeciętnie słyszę. Kiedyś trochę maluchem jeździłem;).

A wy mi tu że słuchać się nie da itp.

Jak to właściwie jest? Bo moją starą wieże chciałem komuś na mikołaja...

np. u mnie muzycznie jest ok. ale troche to kosztowało

jak kupisz tanie KD to zapomnij o słuchaniu

muzyki na odpowiednim poziomie czyli jak fundusze nie pozwalaja

to radzę zainwestowac w stereo - a do ogladania wystarczy dvd za 350 zł

Amik

nie jest aż tak tragicznie.

Ja się przesiadłem z miniwieży Sony na kino domowe za około 3500PLN i dla nie jest różnica na korzyść kina. Muzyki sobie słucham w ustawieniu standardowym czyli Stereo na dwóch przednich. Napewno ładniej i mocniej grają od miniwieży. TAkże nie jest aż tak tragicznie. Musisz sobie po prostu ustalić co jest priorytetem (muzyka czy kino). Ja wybrałem zestaw do słuchania muzy i oglądania. Nie starałem się mojego zestawu porównywać do zestawów z pierwszej ligi kina domowego lub stereo, dlatego uważam że gra dobrze. Sądzą że gdybym go porównaj to od razu by poszedł na sprzedaż i zbierałbym na coś lepszego. Dlatego w pewnych przedziałach cenowych nie ma co wydziwiać.

jakieś konkrety?

bo teraz słucham na mini wieży i według kryteriów HiFi to się też słuchać nie da;)

Tylko że ja nie siedzę w fotelu przesłuchując kolejne płyty tylko sobie kolacyjkę szamię (ajajaj jedzenie przy słuchaniu a trąbka eusta-jakiegośtam zatkana) albo na kompie czytam/piszę i jak by mnie kto zapytał, co 10 min temu leciało to pojęcia nie mam:P

Dlatego pytam co konkretnie z tym dźwiękiem się dzieje? Bo na jakości to zależy mi przez te 3/5 filmów w tygodniu i może kawałka płyty. A reszta to może z jamnika lecieć i głośników TV.

Amik

spokojnie, przy kinie domowym takim do 4000 PLN kolację zjesz do końca bez żadnych rewolucji :-)).

A tak poważnie to naprawdę jeśli się przesiądziesz ze swojej miniwieży na kino domowe to poczujesz różnicę.

Wszystko zależy jakie to będzie kino i jakie kolumny w tym kinie.

Oczywiście jeśli gdzieś u kumpla lub znajomego posłuchasz jakiegoś sprzęta powyżej jakiegoś pułapu cenowego

powiedzmy 7000 PLN i wyżej to u siebie w domu z kina domowego za 4000 takiego dźwięku możesz nie usłyszeć.

Ale jeśli się przesiadasz z miniwieży to śmiało możesz uderzyć w takie kino do 4000 PLN. Jest kilka zestawów w takich cenach:

Denon + Wharfedale, Pioneer + Rubicon, Yamaha + Eltax, jakiś zestaw Kody. Posłuchaj sobie gdzieś i wybierz to co Tobie się spodoba.

>Slyman

No właśnie takiego podniesienia na duchu oczekiwałem. Nie sunę ferrari ani nawet nową bm-ką a mimo to jestem zadowolony, bo moje 10letnie audi nadal ma kopa a i w lesie mogę zostawić jak na grzyby idę bez trzęsienia portkami.

Tak samo ma być z KD: wybrać coś rozsądnego rozstawić i zapomnieć o parametrach. Ale esteci krzyk podnoszą w różnych wątkach: że 2sprzęty albo jeden ale za 40 bo się "słuchać nie da" to się w końcu wku... bo człowiek chciałby się nowymi zabawkami cieszyć więc o konkrety proszę.

Amik

i taka rada, jak będziesz już coś kupował to raczej na testy albo opinie w fachowych czasopismach patrz z lekko przymrużonymi oczymi :-). Sam staraj się gdzieś przesłuchać interesujący Ciebie sprzęt.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Jakiś czas temu przesiadłem się ze średniej klasy zestawu stereo na system 5.1, na który długo odkładałem fundusze i równie długo zastanawiałem się co kupić. Na chwilę obecną wolałbym komplet stereo, za tę samą sumę mógłbym sobie pozwolić na dobrej klasy kolumny i solidny wzmacniacz. Zawsze wychodziłem z założenia zbudowaniu systemu 5.1 i jak największej równowadze pomiędzy kanałami (najlepiej takie same głośniki), w tej chwili wolałbym 2 lepsze kolumny stereo + tańsze uzupełnienie do dźwięku wielokanałowego. Muzyki słucham obecnie wyłącznie na słuchawkach, brzmienie ampltunera marki Yamaha nie jest do zaakceptowania pod żadnym względem (to samo tyczy się odwarzacza DVD w porównaniu do nawet najtańszego CDka średniej firmy), a dodatkowo przygnębia mnie fakt o konieczności jego wymiany do uzyskania akceptowalnego efektu końcowego również i w kinie.

Jeśli masz dobry przetwornik C/A w tym CD, możesz spróbować podłączyć go przez analogowe wejście 5.1, wykorzystując gniazda lewy przód i prawy przód.

Pomija śmieciowe DSP Yamahy i daje namiastkę wzmocnienia direct, w każdym razie może na tym jakoś dotrwasz do zakupu stereo:)

• 1 miesiąc później...

milek,

ja za nieznacznie więcej niz 4000 kupiłem już sporo i jestem bardzo zadowolony. Choć też ze mnie żaden audiofil. Ale od kiedy kupiłem dobre cd (za niewiele) to słucham b. dużo.

Dotychczas miałem kilka klocków technicsa.

ale do rzeczy:

kupiłem w ostatnich 3 mieś. :

1. cd Sony X 505 ES - super sprzęt (Hi END) - porównywałem długo z cd nawet za 7000 - 9000 zł i nie zanlazłem lepszego dźwięku (nawet fachowcy w salonach audio mówili, że jest lepsze od tego co mają w sklepie). Dałem za niego 1300 zł - w super stanie,

2. Tuner radiowy sony TS-S 770 ES (Hi END) - podobnie jak z CD tylko wśród tunerów jeszcze wyższa półka - dźwięk super. Kupiłem za 700 zł

3. słuchawki sennheiser hd 580 - też uzywane razem ze wzmacniaczem za 600zł

4. DVD Panasonic dvd A- 350 - ma dobre opinie, choć dżwiękowo nijak sie ma do Cd - ale bez przesady - filmy wychodzą na nim wspaniale, a różnica z wysokiej klasy dvd była niewielka (porównywałem z jakimś modelem Arcama, ale nie pamiętam symbolu) - kosztował mnie 151 zł

5. kupiłem też inny Tv - Sony 32 calowy (panoramiczny) 100HZ (nie pamiętam symbolu) - za 1100 zł

czyli wszystko razem za 3851 zł

ach jeszcze kabelki Klotza za 8 zł/m - podobno b. dobre

Wszystko rzecz jasna uzywane, ale w super stanie.

Mam w planach dokupienie wzmacniacza słuchawkowego (forum608 - juz zamówiłem) i chce wymienić wzmacniacz i kolumny (teraz są ciagle technicsy).

jak się nie boisz rzeczy uzywanych to polecam podobny zestaw. Poniżej 4000zł mam dźwiek b. dobry i przyzwoite kd

LUDZIE, NIE PRZASADZAJCIE!!!!

Owszem na pewno jest różnica między KD a Stereo, ale nie tak jak co niektórzy piszą :" miażdżący", "tragiczny"... Nie wiem, na jakich KD słuchaliście muzyki (pewnie na plastikowych pierdzidełkach, hehe), ale nie wciskajcie kitu początkującym! Taka różnica będzie, ale niestety w odwrotną stronę (filmy DVD DD 5.1, DTS na stereo??? - śmiechu warte).

Tak więc trochę obiektywizmu by się przydało, a nie "snobizmu" ("bo ja mam stereo i jest the best!."...).

Pozdrawiam trzeźwo myślących :)

Elfan. Koleś napisał recenzję a Ty się czepiasz? Jak by napisał że są do dupy to byłoby dobrze, bo Ty tak uważasz? Poza tym co to są Diskawery , bo chyba o innym modelu mówimy, Koda coś nowego wypuściła?:)

TomPol jak widzimy wiara popada na tym forum w skrajnosci. Na kinie domowym mozna super posluchac muzyki. Czego mi wiecej potrzeba jak w stereo na direct mam szybki bas, zajebisty wokal i delikatne wysokie. Dzwiek o klase wyzej niz na moim wzmaku stereo ktory mam pokoj obok.. O co Wam do cholery chodzi wlacznie ze zmanierowanym glupiomadrym Elfanem ? Zalozycielu watku nie sluchaj tych magikow, idz i posluchaj jakiegos wzglednie dobrego ampli z odpowiednio dobranymi glosnikami a zobaczysz ze pomyslisz sobie o co tym z grupy chodzi. Nie bedzie zadnej porazajacej roznicy. !!!!! Tu roznice powstaja we lbach takich jak Elfanowski hihi.

Czy w takim razie mógłby się ktoś wypowiedzieć, ew zrobić wcześniej testy i porównać stereo vs kino (dokładnie amplitunery korzystając z tych samych źródeł i głośników (oraz kabli oczywiście). I kiedy różnice są powalające? czy jeśli na ampli do kina wydamy 3k zł a na wzmak 2 k zł czy też na wzmak 8k zł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.