Jump to content
IGNORED

Tannoy Mercury M3 + Arcam Alpha 7

dooomin

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam zamiar zmienic wzmacniacz i mam na oku Alphe 7 w dobrej cenie, niestety jest troche daleko i nie mam mozliwosci odsluchow. I stad moje pytanie - czy wiecie jak Tannoye zagraja z tym wzmacniaczem?

Z gory dzieki za odpowiedzi

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pewno nieżle.

M3 są całkiem zrównoważone-ale o niezbyt żywym temperamencie. Alpha 7 ruszy je nieźle i powinien być nieżły komplet. Sam użytkowałem Alpha 8 z różnymi kolumnami i wiem że to dobry sprzęt. Do typowo "angielskich" kolumn to może być świetny zastrzyk energii. Przy dobrej cenie - brać !

Hidden Content

Tannoy'e potrzebują "kopiącego" wzmacniacza i wtedy grają rewelacyjnie. Ja mam swoje Tannoy M4 podpięte pod Harmana HK 680 i efekt jest wyśmienity!!!

Nigdy nie słuchałem Alphy 7, ale opinie znam że jest dość dynamiczny, więc Tannoy'e idealnie powinny go złagodzić, dając świetny efekt...

Hidden Content

Dzieki za podpowiedzi. Mam jeszcze pytanie a propos kabli glosnikowych. Czy na poczatek wystarcza Cordiale, i czy bedzie zmiana w stosunku do tych, ktore uzywam teraz (plecionka 2x2,5 mm2 Vivanco). Mam tez na uwadze Real Cable, ale nie chce szalec, tak do ok 15 zl za metr.

Hidden Content

Arcama brać w ciemno jeśli tylko sprawny. Później można go stuningować, podobnie jak Tannoye (wymienić elektrolity w zwrotnicy na foliowe i wywalić żarówkę z obwodu tweetera, usztywnić skrzynkę).

Hidden Content

Co do Tannoyow, to elektrolity wywalilem jak tylko je kupilem, zalozylem SCR MKP, a co do tych rezystorow to co, usunac i zrobic zwore zamiast nich, czy wymienic na lepsze?

Hidden Content

Bierz Arcama jak dobra cena! Tych Tannoyów akurat nie znam, ale o ile nie grają jakimś mnóstwem "cytrynowa siła" wysokich tonów, a raczej nie grają - to będzie ok. Kable z jakimi grałem na mojej starej Arcam Alpha 6plus (podobna do 7, tyle że 10W mniej na 8omach i gorsze albo brak phono no i chyba brak napędu potencjometru)( 1. VDH Wind - bardzo dobrze

2. Jakieś stare XLO - dobrze

3. AQ CV - 4 - dobrze ale trochę za nerwowo na dłuższą metę wychodzą rżne brudy

4. Flatline (podstawowy model) efektownie ale ostro

5. Cable Talk talk 3 - dobre na początek, ale brakuje wyrafinowania na skrajach pasma

6. AQ Indygo - bardzo dobrze na ucho, ale... wzmacniacz tego nie wytrzymał - uważaj na kable o dużej pojemności wzmak tego nie lubi

7. QED Qudos - cienko

8. Mit Terminator 2 - bardzo spowolnione brzmienie, chociaż to dobry kabel winnych systemach.

Kolumny - Dali 450.

Na brzmienie całości rzutowły też bardzo różne CD z jakich korzystałem - początkowo bardzo uspokojona MF E60 później wyrazistszy Marantz CD 17II

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.