Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Atmost w suficie

Tofik01

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie podpowiedzieć , jak poprawnie zbudować przestrzeń sufitową dla głośników Klipsch CDT 3650 ? Potrzebne są jakieś box-y ?

Jeżeli głośnik ma wysokość blisko 14 cm , to jak wysoki powinien być Box ? Czym , go wypełnić , wytłumić ?

Powinien być także szeroki ?

Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/132507-g%C5%82o%C5%9Bniki-atmost-w-suficie/

Widziałem na konkurencyjnym forum jak ktoś zrobił sam z mdfu płyty box pod głośnik.

Wiesz tu na forum jest kolega Bipo on ma fajne pomysły na Atmosa to może pomoże jakoś :)

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Mi się nie chce bawić w skrzynki i wole takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gotowa kolumna w obudowie :)

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Jak masz robić konstrukcję (skrzynki) to lepiej kupić coś gotowego.

Efekty ATMOS i tam są słyszalne w filmach okazjonalnie - nie ma więc problemu, ze będą to inne kolumny.

Tez jestem tego samego zdania, szkoda pieniedzy na atmosowe glosniki.

Wyjatkiem jest jak kolega ma podwieszany sufit, to wtedy powinien zrobic skrzynki i fajnie wszystko by sie schowalo w suficie.

No wlasnie nie wiem czy maja byc pochylone czy prosto. Na wszystkich fotach i glosnikach sufitowych do zabudowy sa przewaznie prosto w dol.

Ja u siebie dalem prosto, mysle ze lepiej.

Będę mocował na wprost . Widzę w ofercie Klipsch gotowy plastikowy Box z wełna za 69$ :) Poj... ? Zbuduje go z płyty meblowej o 2 cm wyżej niż głośnik .

Wełnę upchnąć ile wlezie , czy luźno ?

Mówicie, że nie warto dawać 1150 za głośniki sufitowe ? Jakie polecacie ? Mam zestaw Klipsch RF, może z czasem wymienię na serię RP.

No wlasnie nie wiem czy maja byc pochylone czy prosto. Na wszystkich fotach i glosnikach sufitowych do zabudowy sa przewaznie prosto w dol.

Ja u siebie dalem prosto, mysle ze lepiej.

Nie lepiej, ale prościej to na pewno.

Nie lepiej, ale prościej to na pewno.

W moim przypadku obojetnie, moge pod skosem, dogory nogami, nawet podlogowki na sufit zamocowac. Salka pod kino mozliwosci praktycznie jakie chce.

Tylko w salce mam 3 osobowa kanape, wygodniej jest sie polozyc, nie zawsze siedze na srodku wiec wyszedlem z wniosku ze pochylanie kolumn do "punktu centralnego" nie zabardzo zda egzamin.

Przekonaly mnie do tego rozwiazania tez fronty. Codowalem ze swoimi frontami w stereo ustawic trojkat rownoramienny - skierowac na sluchacza i powiem szczerze ze dzwiek najlepszy jest (moim zdaniem) gdy fronty sa prawie posto ustawiane, pod lekkim skosem (punkt centralny za sluchaczem nawet ze dwa metry)

Ja nie zrobiłem kolumn całkowicie ukierunkowanych do środka.

Zastosowałem jedynie lekkie pochylenie - widać to na zdjęciu.

Oczywiście nie ma się co spierać. Każdy robi tak, jak jest wygodnie.

Jeśli chcesz głośniki instalacyjne to niestety ale warto zrobić obudowę wraz z wygluszeniem np. pianka akustyczna wokół głośnika tak aby pomiędzy głośnikiem a pianka byŁo min. te 2cm luzu. Ja np. wykonałem Skrzyneczki ze sklejki 1cm grubosci i wkleilem gąbka akustyczna. Efekt jest znacznie lepszy i słyszalny niż by obudowy nie było. Bez obudowy gra głośnik strasznie pusto i srednio-niskotonowych jak na lekarstwo, same wyższe rejestry. Po włożeniu do obudowy można mieć wrażenie że mamy gotowa mała kolumnę. . :-)

Jeśli chcesz głośniki instalacyjne to niestety ale warto zrobić obudowę wraz z wygluszeniem np. pianka akustyczna wokół głośnika tak aby pomiędzy głośnikiem a pianka byŁo min. te 2cm luzu. Ja np. wykonałem Skrzyneczki ze sklejki 1cm grubosci i wkleilem gąbka akustyczna. Efekt jest znacznie lepszy i słyszalny niż by obudowy nie było. Bez obudowy gra głośnik strasznie pusto i srednio-niskotonowych jak na lekarstwo, same wyższe rejestry. Po włożeniu do obudowy można mieć wrażenie że mamy gotowa mała kolumnę. . :-)

Robiłeś sufitowe??? A nie masz Heco MS 200F???

W moim przypadku obojetnie, moge pod skosem, dogory nogami, nawet podlogowki na sufit zamocowac. Salka pod kino mozliwosci praktycznie jakie chce.

Tylko w salce mam 3 osobowa kanape, wygodniej jest sie polozyc, nie zawsze siedze na srodku wiec wyszedlem z wniosku ze pochylanie kolumn do "punktu centralnego" nie zabardzo zda egzamin.

Przekonaly mnie do tego rozwiazania tez fronty. Codowalem ze swoimi frontami w stereo ustawic trojkat rownoramienny - skierowac na sluchacza i powiem szczerze ze dzwiek najlepszy jest (moim zdaniem) gdy fronty sa prawie posto ustawiane, pod lekkim skosem (punkt centralny za sluchaczem nawet ze dwa metry)

Lolo2, powiem że doszedłem do podobnych wniosków, tylko niejako przypadkowo. Musiałem kolumny trochę cofnąć i prawie wyprostować (bardzo mały kąt został) z powodu rozwijanego ekranu. Teraz dźwięk jest szeroko i w muzyce i w kinie jest lepiej. Co do górnych, ja mam akurat naścienne i skierowałem je na miejsce odsłuchowe (wcześniej były bardziej na wprost). Ogólnie teraz efekt jest lepszy, dół szeroko a góra w punkt.

Chyba już wiem gdzie-Zona2 :)

• 2 tygodnie później...

Ciekawe jakby to się sprawdziło do Atmosa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie do końca ;) Jakiś czas temu zainteresowałem się tymi głośnikami, kupiłem je nawet dla kumpla z UK, podłączyłem to na kilka minut do wzmaka i to jest bardzo przyzwoite jak za taką śmieszną cene, wykonane też bardzo solidnie, na żywo serio bardzo ładnie wygląda ;) Sam planuje sobie z tego zrobić nagłośnienie do kluchni ;)

Zakładam że do takiego Atmosa "budżetowego" mogło by się sprawdzić, cudów tam nie trzeba chyba szczególnych ;>

Popieram Krzaku666 STX robi porządne głosniki i to sam potwierdzam zwłaszcza że są polskie i w Pl robione same paki jak i głośniki.inni producenci posiłkują się albo głośnikimi z zewnętrznych firm albo składają je w Chinach STX tak nie robi to jest wyrób w 100% madei n in PL i odpowiednia jest cena do nich

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.