Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty kolumn hi-end.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Kupić czy zrobić oto jest pytanie?

Wiele kolumn potrafi kosztować kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt tysięcy podczas gdy części do nich (zrwotnice i głośniki) mogą kosztować kilka lub kilkanaście stowek. Do tego wykonać obudowę (nie trudna sprawa biorąc pod uwagę że drewno czy płyty można zamówić na wymiar i tylko poskładać to do kupy).

W związku z tym powoli zaczynam mieć w planach skopiwanie kolumn hi-end.

Wątek zakładam dla wszystkich po prostu wwrzucajcie projekty i porady w temacie kolumn hi-end.

chwilowy brak działalności w audio.

https://www.audiostereo.pl/topic/132509-projekty-kolumn-hi-end/

Rozważ / przeanalizuj projekty kolego TroellsGravesen.dk.

Większość z nich są całkiem sensowne.

Ja np. sobie zrobiłem taki jego projekt "Jensen 1071". To było jakiś czas temu, oczywiście. Wtedy akurat taki wpadł mi w oko.

Za zupełnie rozsądne pieniądze kolega "Marko3T" z Podhala zrobił mi kompletną stolarkę: pudła, wraz z ożebrowaniem typu matix we wnętrzu, z pogrubionymi ścianami, fornirem, wszystko "na gotowo". Nic, tylko sobie potem głośniki i zwrotnicę zmontować.

U Troells'a znajdziesz wiele różnych projektów, od najprostszych monitorów, przez bass refleks'y, aż po linie transmisyjne. Do wyboru, do koloru.

A jeśli chcesz zupełnie ZASZALEĆ, to ... to może Kirishima ? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapomniałeś wspomnieć, o jakim budżecie na te kolumny myślisz, w sensie ile chcesz wydać na materiały i robociznę obcą. To by kolegom pomogło w doborze odpowiednich propozycji projektów.

Ukryta Zawartość

Nie musisz daleko szukać. Prawdziwy Hi-End w rozsądnych pieniądzach możesz zamówić u Pawła i Roberta:

Ukryta Zawartość

Darmowych, dobrych projektów z wysokiej półki w sieci już nie ma. Troels za darmo nie dzieli się już schematami.

Ukryta Zawartość

antymalkontent,

nikt Ci projektu za darmo nie da, przejrzyj chłopie na oczy:)

Wyjątkiem od reguły jest twonk, udostępnia dla chętnych projekt monitorów na illuminatorach. Głośniki kosztują 50 stówek.

Polecam ten magazyn, kiedyś był do kupienia w KMPiK'ach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AMB

W związku z tym powoli zaczynam mieć w planach skopiwanie kolumn hi-end.

Rozważ od razu wersję aktywną. W wykonaniu ze zwrotnicą DSP możliwości ustawiania nieograniczone. Przyjemność ustawiania bezkonkurencyjna.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ja również mogę polecić projekty ze strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co sądzicie o tej stronie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu można zajrzeć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego wykonać obudowę (nie trudna sprawa biorąc pod uwagę że drewno czy płyty można zamówić na wymiar i tylko poskładać to do kupy).

Pomijając dostępność projektów, z obudową i docięciem materiału jest właśnie największy problem. Ja nie spotkałem zakładu który przyciąłby sklejkę na 45 stopni tak aby po złożeniu wszystkie ścianki do siebie pasowały i dawały ładne ostre krawędzie. Żaden stolarz(pomijając nawet składaczy płyt laminowanych którzy nazywają siebie stolarzami) który nie robił wcześniej kolumn nie jest w stanie zrobić tego dobrze za pierwszym razem, czego dowodzą różne ciekawe historie opisywane na forach.

caveat emptor

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomijając dostępność projektów, z obudową i docięciem materiału jest właśnie największy problem. Ja nie spotkałem zakładu który przyciąłby sklejkę na 45 stopni tak aby po złożeniu wszystkie ścianki do siebie pasowały i dawały ładne ostre krawędzie. Żaden stolarz(pomijając nawet składaczy płyt laminowanych którzy nazywają siebie stolarzami) który nie robił wcześniej kolumn nie jest w stanie zrobić tego dobrze za pierwszym razem, czego dowodzą różne ciekawe historie opisywane na forach.

Nie ma co straszyć. Jest paru gości którzy pałają się tą tajemną trudną sztuką wykonywania kolumn. Na pewno dla chcącego to parę sekund żeby znaleźć na tym forum choćby jednego takiego.

Gość JanF

(Konto usunięte)

A może Audio Nirvana głośniki szerokopasmowe z prostymi budami?

Wszystko wyłożone, jak naleśnik na talerzu.

http://www.commonsenseaudio.com/nirvana.html

Czy to kupić ... a kto bogatemu zabroni?!

Nie ma co straszyć. Jest paru gości którzy pałają się tą tajemną trudną sztuką wykonywania kolumn. Na pewno dla chcącego to parę sekund żeby znaleźć na tym forum choćby jednego takiego.

Oczywiście że są i mają terminy i ceny odpowiednie do jakości swoich prac.

Przestrzegam tylko przed hurraoptymizmem w stylu "wystarczy zamówić pocięte płyty w markecie i poskładać do kupy". Problem zaczyna się jak zamówione kawałki nie chcą do siebie pasować, albo po pierwszym sezonie grzewczym widać wszystkie łączenia płyt pod fornirem(nawet na audioshow zdarzają się takie 'kwiatki'). :D

caveat emptor

Nie musisz daleko szukać. Prawdziwy Hi-End w rozsądnych pieniądzach możesz zamówić u Pawła i Roberta:

Ukryta Zawartość

Darmowych, dobrych projektów z wysokiej półki w sieci już nie ma. Troels za darmo nie dzieli się już schematami.

Temat mało popularny wiec może i ttrudno znaleźć projekty trzeba będzie głębiej poszperac po sieciach może coś sie znajdzie. Jeśli było kiedykolwiek to będzie.

Druga sprawa wolałbym prosta konstrukcje a więc jak najmniej zaokraglen skosow.

Kolejny to np klon takich zollerow imagination mi sie marzy teraz - a może wybrać modele i poszukac czy ktoś nie udostępnił klona.

I na koniec jesli chodzi o trudność juz robiłem klona esa ostinato czesci do zwrotnic zamówiłem w sieci zlutowalem bez plytki i umocowalem na sciance - zwrtonica to prosta komstrukcja więc spokojnie tak można zrobić. Glosniki zamówiłem z zagranicy na wspólnym zamowiniu. Obudowy posklejalem ze sklejki czarnej która mi pocieli na wymiar i wyszło ok. Później wymieniłem na monitory jbl ti1000 i tak jest do dzisiaj. Ale chce wymienić na coś niedużego podłogowego. Jak np zollera a najlepiej zrobić Kolna.

Ukryta Zawartość

Kilka ciekawych projektów można znaleźć tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Np coś takiego albo podobnego. Klon by wyniosl sporo mniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytałeś w tym wątku o projekty HiEnd a nie budżetowe. Na tych projektach Rosjanina nie wzorowałbym się bo w każdym aspekcie ma bałagan, choć kombinuje ciekawie. Esa Ostinato czy Zolerami mogliśmy zachwycać się kilkanaście lat temu jak przesiadaliśmy się z Tonsili. Prawidziwy HiEnd pokazał witek_z, czyli Accutony w obudowie Avalona. Co ciekawe podobny kształt skrzynek robię w tej chwili. To jest HiEnd, czyli bezkompromisowo na basie, bezkompromisowo na średnicy i tak samo na górze. Podane w pięknych obudowach:

IMG_3500.jpg

Wcale nie muszą być składane płyty po 45st. Wystarczy wykonane obudowy dodatkowo wyłożyć płyta hdf3mm. Używając twardy wikolowy klej. Nie będzie żadnych schodów na fornirze.

Ustal preferencje ; ...Jakie mają być to kolumny , duże czy małe ? ..Na jakich głośnikach ? ...do jakiego sprzętu i za ile ?

Może wtedy łatwiej będzie sprecyzować oczekiwania . Napisz też co Tobie się podobało ? z dźwięku i designu ? Co lubisz ?

Łatwiej będzie szukać . Miałem kiedyś kolumny na Seasach , miło je wspominam , były proste i miały to coś " gęstość, barwę , emocje . Wyżej w linku są te proste i dobre rozwiązania . Bardziej zaawansowane na Skan Speakach , choć i tu ważny jest projekt . Najważniejsza to zwrotnica , są w opisach , ale dobrze mieć kogoś " kto umie odpowiednio zinterpretować ten opis , ponieważ idealne lub bardzo dobre rozwiązania nie zawsze są dostępne w takich propozycjach . Wielu znawców tematu uważa że kolumny są jedne z trudniejszych , jako zagadnienie projektowe i najważniejsze w systemie ..czyli ; Poważna sprawa !!!

Wcale nie muszą być składane płyty po 45st. Wystarczy wykonane obudowy dodatkowo wyłożyć płyta hdf3mm. Używając twardy wikolowy klej. Nie będzie żadnych schodów na fornirze.

Klawiszowanie i tak wyjdzie jeśli nie wysezonujemy oklejonych obudów (HDF-em) w miejscu docelowym (np. przeniesienie obudów z zimnego warsztatu do ciepłego pokoju).

Dodatkowo ranty HDF-u przed oklejeniem forniru trzeba zabezpieczyć caponem lub czymś podobnym, znów wysezonować, oszlifować i dopiero wtedy można kleić fornir.

...

Wiele kolumn potrafi kosztować kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt tysięcy podczas gdy części do nich (zrwotnice i głośniki) mogą kosztować kilka lub kilkanaście stowek. Do tego wykonać obudowę (nie trudna sprawa biorąc pod uwagę że drewno czy płyty można zamówić na wymiar i tylko poskładać to do kupy).

...

Kilkanaście stówek... to np 20.

Za 2000 zł to kupić można zaledwie jeden głośnik...

I obudowa zapewne również za grosze...?

Dawno temu szacowałem tu jakieś swoje DIY.

Były to hi-end`owe koszty... ;-)

Nie przeczę, że hi-end można zbudować z przetworników za 300zł sztuka i paździerzowych płyt z marketu...

Nie przeczę, że hi-end można zbudować z przetworników za 300zł sztuka i paździerzowych płyt z marketu...

Tak były zbudowane słynne Rogersy LS3/5A. W zakresie od 150 Hz to był bardzo wysoki hi-end (wiem bo słuchałem). Wadą był zakres poniżej 150 Hz ale nie stanowiło to dla wielu słuchaczy problemu z powodu sprytnie ukształtowanej charekterystyki w tym zakresie. Hi-end to kwestia względna. Ten Rogers to Kef B110 i T27 na wysokich tonach czyli nic nadzwyczajnego a jednak wzbudzał szacunek i obrósł legendą.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wiele kolumn potrafi kosztować kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt tysięcy podczas gdy części do nich (zrwotnice i głośniki) mogą kosztować kilka lub kilkanaście stówek. Do tego wykonać obudowę (nie trudna sprawa biorąc pod uwagę że drewno czy płyty można zamówić na wymiar i tylko poskładać to do kupy).

Ojej fatalne podejście do tematu. Wyznacznikiem tego czy kolumna jest Hi-Endowa czy nie nie jest to jaki głośnik w środku siedzi.

Można dla ułatwienia przyjąć prostą zasadę / W kolejności ważności - takiej nie bez przyczyny: Aplikacja / filtracja / konfiguracja.

Włożenie dobrych głośników w sklepane z płyt pudła jak piszesz w wątku nie zagwarantuje powstanie niczego Hi-Endowego.

Wykonanie Aplikacji ( obudów do kolumn Hi-Endowych ) to najczęściej kwoty 5 cyfrowe. Na porządku dziennym jest aplikowanie dla ogólnego przykładu głośników za 8k do obudów za 12k i nie ma w tym nic dziwnego.

A gadanie że uda się skopiować statystyczne "Utopie" za odsetek ceny jest conajmniej śmieszne :). Jeśli jakiś projekt jest udostępniony to albo jest drogi w wykonaniu i kryją się za nim wględy i korelacje biznesowe. Albo jest już stary i nieaktualny albo jest budżetowy. Nikt za darmo nie udostępni złotego samorodka.

Nie bez przyczyny coraz większą karierę Robią manufaktury które sprzedają i wykonują na zamówienie swoje autorskie zaawansowane projekty, które są bez porównania lepsze od taniej komercyjnej masówki. Ale idąc myślą dalej nie słyszałem żeby ktoś zrobił biznesy na kopiowaniu Hi-Endowych kolumn za ułamek ich cen ( no może poza cambridzami allegrowymi - taki żart)

No więc trzeba zadać sobie pytania:

1. Do jakiego wnętrza? Kubatura, możliwości ustawienia...

2. Jaki typ obudowy w sensie izolacji stron membrany: OZ, BR? Labirynty i bierne membrany są za trudne.

3. Jaka moc?

4. Ilość głośników. Rodzaje.

5. Jaki rodzaj propagacji akustycznej: klasyczne (w BR dziura z przodu/tyłu), omnipolarne,...

6. Ile dróg?

7. Jakie podziały dróg?

8. Opcjonalna propagacja basów i średnich: klasycznie, na bok/boki, w podłogę; średnie ew. D`Appolito.

9. Jakie głośniki?

10. Jaki design obudowy?

11. Ciężar ;-)

Gdzieś po drodze odpowiadania sobie na pytania wyjdzie pojemność obudowy, kształt,...

Oczywiście obudowa nie powinna grać ściankami mimo, iż były takie koncepcje... A więc gruby materiał, lepiej kanapka,. I aby nieco ostudzić zapał pozycja 11. to niech będzie hipotetyczny ciężar ZG (jedna "kolumna"). A targałem i cięższe. Zasadniczo im cięższa tym lepsza ;-). Nie na darmo niektórzy kaflami dociążają... ;-).

Kwestie sprawności również będą wynikami doboru pozostałych parametrów. Odpowiada się na pytania w kolejnych iteracjach doprecyzowując odpowiedzi, szukając komponentów (głośniki)...

Kilka pozornie trywialnych przykładów:

1. Duży salon 50m2, bez problemów z ustawieniem.

2. BR.

3. Duża. Do wzmacniacza do 300W.

4. 4 sztuki 2*woofer, 1*mid, 1*gwizdek.

5. Klasyczne BR z dowolnej strony.

6. 3 drożne.

7. 700Hz/5000Hz

8. Klasyczna w przód.

9. ...

10. ...

11. ponad 60kg.

W powyższym przypadku dowolność jest duża. Największe pole do popisu ale i wysokie koszty. Mimo iż zawsze jestem zwolennikiem obudowy zamkniętej to z oczywistych względów tu zasugerowałem BR.

1. Mały salon 25m2, Ograniczenia ustawienia.

2. OZ.

3. Średnia. Do wzmacniacza do 100W.

4. 3 sztuki 1*woofer, 1*mid, 1*gwizdek.

5. Klasyczne +

6. 3 drożne.

7. 150Hz/6000Hz

8. Woofer promieniujący w podłogę ;-). ZG na wysokich kolcach.

9. ... Średnio tonowy o wysokich wymaganiach.

10. Piramida. Dobrze ustawna (wąska góra dobrze się komponuje), niskie rezonanse własne.

11. 40kg.

Tu ze względu na niski pierwszy podział można wywalić woofer z pola widzenia ;). Fajnie wyglądają takie ZG. Nie rezonują.

1. Mały pokój 15m2, Ograniczenia ustawienia.

2. OZ/BR

3. Mała. Do wzmacniacza do 60W.

4. 3 sztuki 2*midwoofer, 1*gwizdek.

5. Klasyczne +

6. 2 drożne.

7. 3000Hz

8. Klasyczna w przód. Układ D`Appolito.

9. ... NiskoŚredniotonowe małej średnicy o wysokich wymaganiach (niskie zejście, ale są 2). Wąski gwizdek (D`A wymaga odpowiedniego skupienia).

10. Wąskie słupki dobrze ustawne (wąska góra dobrze się komponuje).

11. 25kg.

Powyższe to tylko takie sobie przykłady pokazujące jak można podejść po kolei do zagadnienia. Oczywiście o czymś zapewne zapomniałem...

Gość JanF

(Konto usunięte)

Oczywiście obudowa nie powinna grać ściankami mimo, iż były takie koncepcje...

Ale, w instrumentach akustycznych, ściany komory rezonansowej grają ... i to grają dobrze :-)

Nie żebym się czepiał, ja tylko w kwestii formalnej - dzięki za wykład, bardzo pomocny.

Ale, w instrumentach akustycznych, ściany komory rezonansowej grają ... i to grają dobrze :-)

Nie żebym się czepiał, ja tylko w kwestii formalnej - dzięki za wykład, bardzo pomocny.

Jakby wyglądało projektowanie i robienie takiej kolumny? jakie sklejki? rozpórki i gdzie.Całe strojenie,nieco ciężki długi i trudny temat.

Łatwiej trzymać się pierwszej koncepcji czyli nieskończona sztywność. Nie żeby trzeba iść na łatwizne ale tak tylko mówie :) że ciężki temat

Instrument z pudłem, płytą (fortepian),... brzmiałyby jak gumka od kaleson bez obudowy/konstrukcji rezonującej.

Zespoły głośnikowe nie są i nie mogą być instrumentami !

Mają brzmieć maksymalnie neutralnie aby...

... słyszeć skrzypce Stradivariusa czy fortepian Bechstein`a a nie skrzypki i pianino firmy Melodia...

To podstawa.

Zero rezonansów.

I to jest Hi-End.

Kto twierdzi inaczej nie słyszał jak mogą brzmieć ZG.

Po remanencie zostały mi teraz grające skrzynią ZG, owszem bardzo uznanej firmy...

Ale...

To podstawa.

Zero rezonansów.

I to jest Hi-End.

Czyli brak obudowy?

LX521-LXmini-s.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.