Skocz do zawartości
SomekPoland

Wzmacniacz słuchawkowy W. Colburne Pass

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny krok. Uruchomiłem zasilacz. Dodatkiem jest zasilanie 5-12V na LT1963, który będzie zasilał DAC. Udało mi się ustawić dokładna wartość napięcia 15,03V na obu kanałach.

Włącznik mam podzielona na 1 zewnętrzny, który będzie po za urządzeniem i drugi wewnętrzny zwierający piny on/off do masy układów LM (plus dioda czerwona sygnalizacyjna włączonego zasilania sieciowego). Widać go po lewej. Musiałem dorobić sztuczny dzielnik napięcia by uzyskać powyżej 2,5V na wejściu co powoduje wyłączenie układów. Taki bajer, ale podobało mi się takie rozwiązanie. Musiałem kilka błędów też wyeliminować. Dałem do dzielnika regulatora za duży rezystor (1k) i nie mogłem podciągnąć napięcia do 15V. Dolutowałem drugi nad nim dający 500 ohm (SMD fajnie się łączy), teraz można wyregulować na pożądane napięcie. Diody zielone sygnalizują napięcie i włączenie układu. Zacząłem lutować płytkę wzmacniacza. Niestety dużo bowiązków innej natury sprawia, że mogę tylko coś robić jak mam trochę więcej czasu( nie opłaca mi się lutownicy włączać na 10 czy 20 minut)

post-62227-0-60064100-1542027453_thumb.jpg

post-62227-0-20401700-1542027454_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Właśnie złożyłem wzmacniacz słuchawkowy PASS z wątku i mam kilka pytań do tych którzy już mają te wzmacniacze i doświadczenie w ich budowie.

Czy tranzystory końcowe u was mocno się grzeją. Ja mam radiatory dedykowane do tego projektu i są ledwie letnie,czy tak ma być? Prąd 58 mA rezystory 10 ohm. Zasilanie 2 X 15 V 

Wzmacniacz lekko szumi.Czy to wina wzmacniacza operacyjnego? Wstawiłem pierwszy lepszy do testów.

Wzmacniacz jak dla mnie ma za duże wzmocnienie. Tak ma być?Lekko potencjometr w prawo i jest za głośno. 

Ale gra całkiem fajnie.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś chyba nikt nie robił tego wzmacniacza.Albo to forum już zdycha i nie ma nim zainteresowania.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 11.02.2019 o 11:26, darek123br napisał:

Czy tranzystory końcowe u was mocno się grzeją. Ja mam radiatory dedykowane do tego projektu i są ledwie letnie,czy tak ma być? Prąd 58 mA rezystory 10 ohm. Zasilanie 2 X 15 V 

Wzmacniacz lekko szumi.Czy to wina wzmacniacza operacyjnego? Wstawiłem pierwszy lepszy do testów.

Wzmacniacz jak dla mnie ma za duże wzmocnienie. Tak ma być?Lekko potencjometr w prawo i jest za głośno. 

Ja tam jestem laikiem ale jakaś udało mi się to złożyć. 

Co do prądów i napięć to już w wątku było.

Radiatory mam całkiem mocno ciepłe.

Nic nie szumi - może daj jendego z polecanych opampów w tym wątku...

Z regulacją nie mam problemu. Ja mam chyba 20K niebieskiego alpsa i wszystko działa poprawnie. Słucham na 1/3 ustawienia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam 

Jeśli chodzi o wzmocnienie i szumy to może faktycznie wzmacniacz operacyjny ma tu wpływ.Ale na prąd tranzystorów to już nie.Ja mam 58 mA i radiatory letnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.