Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmiar i moc suba a wymiary pomieszczenia

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak się okazało będę wracał do mojego poprzedniego mieszkania a co za tym idzie mniejsze pomieszczenie , jest to typowy pokój w bloku wymiary 4,7 m długość x 2,7 m szerokość i 2,7 lub 2,6 m wysokość.

Reszta planowanego zakupu pozostaję bez zmian czyli MA bronze 2 + hk 3770 / odpowiednik cenowy onkyo ale ......

Pomijając aspekty typu sąsiedzi czy skutki "fizyczne" słuchania bo to mnie mało interesuje (haha) w planie miałem kupno Klipsch R SW 115 tylko zastanawiam się jak by miał wyglądać odsłuch takiego kloca w takim pokoju nawet jeśli w jakimś stopniu poprawię akustykę pokoju (już założyłem temat w dziale akustyka) , z reguły słucham na nisko-średniej głośności a o ile dobrze wiem większy , mocniejszy sub da więcej basu na małej głośności czy mam rację ? proszę tylko nie wciskać mi żadnych REL itd. bo musieli byście być basolubem aby zrozumieć słuchowe potrzeby :d. Aby w pełni czerpać radość ze słuchania rapu , elektroniki itd trzeba posiadać duże podłogowe lub właśnie monitory + sub. przerobiłem już wiele odsłuchów i wiem co mówię.

teraz druga sprawa , wiem że pomieszczenie A będzie miało inną akustykę niż pomieszczenie B nawet jeśli będą identycznych rozmiarów. TEORETYCZNIE jak niski bas da się osiągnąć w takim pokoju ? jeśli wszystko do 35 hz było by słyszalne "dość" dobrze to było by okej chociaż czym niższy bas będzie słyszalny tym lepiej.

Może ktoś z własnego był by w stanie coś napisać ? jak od strony akustyczno - technicznej wygląda taki wielki sub w takim pokoju ? wiem że to pewnego rodzaju samobójstwo ale się nie boję :D

szukam sam nie wiem czego :P

Będzie dobrze, w małym pokoju właśnie tego basu nie będzie tak słychać jak w dużym, tak że nie będzie dominował. Spokojnie można wstawic dużego suba, z tym że wiadomo - potencjał i para pójdzie w gwizdek, czyli porządny bas usłyszy sąsiad 2 kondygnacje niżej/wyżej! :)

Toć ten Klipsch jak pralka wielki :) nie ma sensu kupować takiego suba moim zdaniem do bloku. 112W jak już. A generalnie jak chcesz tylko stereo to nie kupuj suba tylko te pieniądze przeznacz na lepsze kolumny.

Ja mam Dali e12f i Monitor Audio Silver10. W kd wiadomo sub robi świetna robotę a w stereo nie jest używany bo MA S10 doskonale radzą sobie z niskimi dźwiękami.

Żadnych podbić itp dźwięku nie używam, bass/sopran na zero i w wzm na PURE ustawiony. Do stereo to bezpośrednio muzyki słucham czyli odtwarzacz DBT-3313UD-PMA1510AE-MA SILVER10 pokój w bloku około 25m2. Jak już chcesz tak bardzo suba to kup dwa mniejsze to da lepszy efekt na bank ale ja bym zamiast suba w kolumny zainwestował.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

miałem kiedyś w tym pokoju "większe" stereo , nie szło tego ustawić aby dobrze grało dla mnie zajebiście dużym plusem w subie jest to że można regulować głośność basu i przede wszystkim cut off do tego przy filmach czy grach jajca urywa :D

Aby w pełni czerpać radość ze słuchania rapu , elektroniki itd trzeba posiadać duże podłogowe lub właśnie monitory + sub. przerobiłem już wiele odsłuchów i wiem co mówię.

Pokrętna to logika. Rap i elektronika to bardzo wymagające gatunki do odtwarzania niskich częstotliwości. Musi być mocno, szybko, nisko ale z pełną kontrolą. Ty chcesz zakupić kolumnę "efektową" do kina. Nic oprócz niskiego rozlazłego buczenia i trzęsienia całym pokojem z tego typu subwooferów nie uzyskasz. Co więcej schrzanisz cały efekt dobrego stereo. To czy basu ilościowo będzie więcej czy mniej to faktycznie zależy od własnych upodobań ale to czy będzie to bas wspomagający stereo czy bas do efektów w kinie to już inna bajka. Jak będziesz chciał to możesz kupić takiego RELa co zatrzęsie całym blokiem. Kategoryzowanie, że jakieś firmy są dla basolubów a inne nie jest niepoważne. Ja też jestem basolubem - lubię dobry bas.

Pokrętna to logika. Rap i elektronika to bardzo wymagające gatunki do odtwarzania niskich częstotliwości. Musi być mocno, szybko, nisko ale z pełną kontrolą. Ty chcesz zakupić kolumnę "efektową" do kina. Nic oprócz niskiego rozlazłego buczenia i trzęsienia całym pokojem z tego typu subwooferów nie uzyskasz. Co więcej schrzanisz cały efekt dobrego stereo. To czy basu ilościowo będzie więcej czy mniej to faktycznie zależy od własnych upodobań ale to czy będzie to bas wspomagający stereo czy bas do efektów w kinie to już inna bajka. Jak będziesz chciał to możesz kupić takiego RELa co zatrzęsie całym blokiem. Kategoryzowanie, że jakieś firmy są dla basolubów a inne nie jest niepoważne. Ja też jestem basolubem - lubię dobry bas.

Trochę sprecyzuję bo elektronika to zbyt ogólne pojęcie , owszem zdarzy się czasem JMJ ale głównie to Trance , house , hardstyle , trap , drum and bass czasem dubstep itd , słuchałem REL t5i dla mnie on w ogóle nie ma basu , słuchałem T9i tutaj już ciekawiej ale nadal czegoś brak , słuchałem bodajże z tych klipschów r sw 110 czy 112 i jak na suba z BR są wyjątkowo szybkie no nie wiem jak na Relach słuchałem moich kawałków to brakowało tam tego "tłuszczyku" nie wiem jak to opisać BTW ceny REL-a to dla mnie kosmos

przykładowo czego słucham (odsyłam już tam gdzie zaczyna się bas) :

49 sekunda

12 sekunda

1:04 min

56 sekunda

1:30 min

1:12 min

dwa pierwsze to skrajne basowce xd

słuchałem REL t5i dla mnie on w ogóle nie ma basu , słuchałem T9i tutaj już ciekawiej ale nadal czegoś brak , słuchałem bodajże z tych klipschów r sw 110 czy 112 i jak na suba z BR są wyjątkowo szybkie no nie wiem jak na Relach słuchałem moich kawałków to brakowało tam tego "tłuszczyku" nie wiem jak to opisać BTW

Małe Rele to trochę inna bajka (sam producent nie nazywa ich subwooferami). Niestety nie są to uniwersalne kolumny. Po pierwsze są bardzo wrażliwe na warunki akustyczne. Po drugie trzeba po prostu preferować taki bas jaki one prezentują (krótki, twardy, szybki). Nie generują żadnego ciśnienia (słychać ale nie czuć). Dlatego wiele osób uważa, że po prostu z tych Reli basu nie ma i co śmieszne mają rację. W innym przypadku, po spełnieniu odpowiednich warunków i konkretnych preferencji, ich posiadacze mogą być z nich zadowoleni. Dlatego też jest tak wiele skrajnych opinii o nich. Co do ceny to się nie wypowiem bo nigdy nie oceniam niczego po tym ile kosztuje. Jeśli coś nie spełnia moich oczekiwań to bez względu ile kosztuje tego nie kupię. Na szczęście jest tak wielki wybór, że każdy może kupić coś według swoich upodobań.

na Relach słuchałem moich kawałków to brakowało tam tego "tłuszczyku"

Oczywiście, że tak. Ten bas jest twardy, suchy i krótki. To po prostu trzeba lubić.

Oczywiście, że tak. Ten bas jest twardy, suchy i krótki. To po prostu trzeba lubić.

a dla mnie to bieda z nędzą :P moooże zadowolił by mnie sub zamknięty na 40 cm głośniku z mocą 1000w ale to taka pułka cenowa że ja odpadam :D

zawszę w tych klipschach mogę zatkać BR ale to raczej nie będzie potrzebne , budżet na sam sub to jakieś 2,6k zł to jest własnie cena tego r sw 115 po rabacie

zawszę w tych klipschach mogę zatkać BR

To nic nie daje. Sprawdziłem, jak dla mnie te Klipsche nie nadają się do muzyki. Nie da się odróżnić czy gra gitara basowa, kontrabas, a może bęben. Wystarczy odłączyć fronty by się o tym przekonać. W takim razie pozostaje zadać sobie pytanie po co taki subwoofer do stereo.

To nic nie daje. Sprawdziłem, jak dla mnie te Klipsche nie nadają się do muzyki. Nie da się odróżnić czy gra gitara basowa, kontrabas, a może bęben. Wystarczy odłączyć fronty by się o tym przekonać. W takim razie pozostaje zadać sobie pytanie po co taki subwoofer do stereo.

słuchałeś linków które wysłałem wyżej ? Tam nie ma wymienionych przez ciebie instrumentów , z reguły bas którego słucham to że tak powiem syntetyk. Słuchanie tego na subach zamkniętych to katorga.

słuchałeś linków które wysłałem wyżej ? Tam nie ma wymienionych przez ciebie instrumentów , z reguły bas którego słucham to że tak powiem syntetyk. Słuchanie tego na subach zamkniętych to katorga.

Dobrze znam Armina. Ja z podobnej muzy słucham spokojniejszego Yello, nieco bardziej dynamicznej Holly Herndon, czasami Davida Guetta i tym podobne. Mam w tej kwestii zupełnie inne zdanie. Słuchanie tak dynamicznej, szybkiej muzy na subie otwartym to gehenna. Nie wiem jak można tak słuchać gdzie wszystkie dźwięki zlewają się ze sobą. Zanim skończy wybrzmiewać jeden dźwięk grane są kolejne i łączy się to w jedną zmuloną papkę dźwiękową. Tak jak mówiłem każdy ma inne gusta i nie zamierzam się kłócić, że jedno jest lepsze od drugiego. Po prostu jedno jest dobre dla jednego a inne dla drugiego. I tylko cieszyć się, że jest tak duży wybór.

Generalnie to topic zszedł trochę z tematu , sub zamknięty może był by ok ale nie taka półka na którą mnie stać. Pytanie było czy przy nisko-średniej głośności w takim pokoju lepszy będzie 10" , 12" czy 15" (kolejno klipsch r sw 110 , 112 i 115,") , nie będę ukrywał że i tak po wygrzaniu przetestował bym chociaż 80% możliwości zestawu ale nie wiem co by się stało z mieszkaniem w przypadku 115 :D

Generalnie to topic zszedł trochę z tematu , sub zamknięty może był by ok ale nie taka półka na którą mnie stać. Pytanie było czy przy nisko-średniej głośności w takim pokoju lepszy będzie 10" , 12" czy 15" (kolejno klipsch r sw 110 , 112 i 115,") , nie będę ukrywał że i tak po wygrzaniu przetestował bym chociaż 80% możliwości zestawu ale nie wiem co by się stało z mieszkaniem w przypadku 115 :D

Nic się nie stanie z mieszkaniem, bardziej sąsiadów będzie irytować dudnienie za ścianą niż Ciebie.

Gdy kupisz 115SW to i tak jego mocy nie wykorzystasz, volume będzie max na 1/4mocy. Ja przy swoim subie (E-12F) to w pokoju na 25m5 mam właśnie na 1/4 mocy. Przy kalibracji amp pokazuje mi jak mam ustawić volume aby 75db uzyskać.

U Ciebie może być jeszcze mnie aby był bass a nie buczenie, ciekawe też jak pokój masz "zawalony akustycznie"

Jeśli masz możliwość to na testy suby do domu w ciemno nie kupuj. Moim zdaniem 112SW wystarczy w zupełności lub dwa 110SW :)

Tu bardzo fajny film 2×115 :)

A tu widać fajnie jaka to "pralka"

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Nic się nie stanie z mieszkaniem, bardziej sąsiadów będzie irytować dudnienie za ścianą niż Ciebie.

Gdy kupisz 115SW to i tak jego mocy nie wykorzystasz, volume będzie max na 1/4mocy. Ja przy swoim subie (E-12F) to w pokoju na 25m5 mam właśnie na 1/4 mocy. Przy kalibracji amp pokazuje mi jak mam ustawić volume aby 75db uzyskać.

U Ciebie może być jeszcze mnie aby był bass a nie buczenie, ciekawe też jak pokój masz "zawalony akustycznie"

Jeśli masz możliwość to na testy suby do domu w ciemno nie kupuj. Moim zdaniem 112SW wystarczy w zupełności lub dwa 110SW :)

Tu bardzo fajny film 2×115 :)

A tu widać fajnie jaka to "pralka"

wiem jaka to "pralka" bo gdy zobaczyłem go pierwszy raz w necie i jego wymiary od razu wziąłem centymetr i wymierzyłem jego wymiary "na podłodze" :p

dwa suby odpadają ze względu na budżet , aktualnie ten pokój jest nie używany ale przed powrotem tam będzie malowanko , odświeżenie itd. a potem będę kombinował z akustyką wiem że na pewno muszę zagracić ściany bo są dość gołe

Witaj,

To wielkie gdybanie. Pomieszczenie jest małe i fizycznie ten subwoofer może być po prostu za duży. Nic to nie da do póki nie sprawdzisz.

Mige ci wypożyczyć 112 św i zobaczysz czy wystarczy.

Owszem 115 będzie schodzić niżej, ale sciszajac go także tego nie uzyskasz.

Tylko testy w domu. Najlepiej obu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.