Skocz do zawartości
IGNORED

PC Audio (2.0/2.1) za kilkaset złotych (ostre granie)

dominont

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym złożyć fajny zestaw audio pod PC za kilkaset złotych (w miarę płynna granica - chodzi o to żeby dobrze grało :)). Tutaj wszystkie szczegóły:

- Rodzaj brzmienia: Zdecydowanie ostre granie (od rocka po death metal) - mocny i głęboki bas który jednak nie zadunia reszty pasma (jakość!); niezbyt nadto wyeksponowana średnica, ale za to szczegółowa góra. W skrócie tzw. "V".

- Rodzaj sprzętu: Tu liczę na Waszą pomoc. Co będzie lepsze - głośniki 2.0 lub 2.1 wpięte w komputer? A może potrzebny jest jakiś DAC czy wzmacniacz po drodze? Może lepiej kolumienki niż głośniki? Mam nadzieję że doradzicie na czym najlepiej wyjdę ;)

- Co posiadam: Nic. Tak naprawdę to tylko kompuer z intergrą.

Fajnie gdyby głośniki udało się ulokować na biurku. Jeśli sprzęt miałby być jednak większy (np. jakieś kolumny) to też nie będzie problemu - ma grać! Jeśli chodzi o wymiary pokoju to jest to 15m2.

Mam nadzieję że uda się coś zdziałać :)

Dzięki za odpowiedzi.

Kwestia jest taka że gram na gitarze i głośniki potrzebne są też do puszczania podkładu lub utworów do których się dogrywam i tutaj słuchawki odpadają. Chciałbym zwyczajnie jak najlepiej te kilka stówek zainwestować. Konkretny sprzęt stereo za kilka tysięcy a nie stówek to kwestia przyszłości ;)

Polecane są np. różne głośniki Microlaba lub Edifiery. Warto czymś takim się interesować, czy można lepszy interes zrobić za takie pieniądze? Kolega @Toots np. zaproponował używane hi-fi stereo.

Do gitary tylko 2.1. Gitara lubi bas i muł z suba, wiem bo sam mam wiosło podpięte do kompa i czasem pogrywam i coś nagrywam.

Integre musisz zmienić na jakąś kartę dź koniecznie.

Po kosztach możesz szukac używanych edifier C3, miałem je kilka lat i do gitary są super. porządny sub jak na tą cenę.

Niestety drażniły mnie w nich wysokie tony, a głośniki służyły także do słuchania muzy, stąd zmieniłem zestaw na hi-fi oczywiście z subem. Muza gra dużo lepiej, a gitara pewnie podobnie, nie miałem czasu potestować porządnie, bo dopiero niedawno zmieniałem cały sprzęt.

W tym przypadku sprawa wygląda tak że do gitary mam cały osobny sprzęt - kolumna i wzmacniacz Marshall etc. Audio do PC ma służyć raczej do słuchania muzyki, czy odtwarzania ścieżki żeby zwyczajnie dogrywać się do ścieżki osobnym sprzętem ;) Stąd też słuchawki odpadają i chciałbym jak najlepiej te skrome kilka stówek zainwestować w coś co na przyzwoitym poziomie ogarnie cięższą i dynamiczną muzykę :)

Co do odtwarzania muzyki. Zestaw 2.0 nie zagra lepiej od 2.1?

2.0 czy 2.1 to zależy od preferencji. Kolumny 2.0 na biurku = słabe zejście w basie. Bas ma fizyczne wymagania i nie sposób go oszukać.

Rożnicę między tymi zestawami wynikać mogą jedynie z jakości, a nie z tego czy zestaw jest 2.0 czy 2.1. Można mieć dobry zestaw 2.0 i dobry zestaw 2.1. Problem jest gdy ktoś chce mieć w miarę odtwarzane pełne pasmo i nie ma miejsca na porządne głośniki stereo, stąd często można się poratować subem.

jeżeli sprzęt do odsłuchu to stanowczo odradzam wszelkie komputerowe grajki, gdyż często w nich siedzą słabe wzmacniacze i cała reszta, co odbija się na jakości dźwięku.

na twoim miejscu odsłuchałbym jakieś monitory studyjne do tys zł, typu KRK czy MAudio (pełno tego w sklepach)

Ale to trzeba posłuchać, gdyż czasem ktoś taki zestaw kupuje i potem narzeka że są zbyt analityczne, nie muzykalne (choć właśnie tak powinny grać monitory) i ludzie kupują używany sprzęt hi-fi.

Ciężko jest doradzać komuś, bo każdy inaczej słyszy.

Ja poszedłem w stronę hi-fi i jestem zadowolony, bo to gra o niebo lepiej niż jakieś komputerówki, ale monitory studyjne tez potrafią ładnie grać, także lepiej dobrze przemyśleć za i przeciw, koszta, miejsce, możliwość ew rozbudowy o sub etc.

Na biurko kupisz kolumny góra z 5-6" wooferami, stad często ludzie zajmujący się nagrywaniem dokupują suby, by kontrolować lepiej niskie pasmo.

Nie namawiam na kupno suba ale piszę byś miał to na uwadze i w razie czego miał możliwość rozbudowy zestawu, bo możesz na początek kupić stereo i albo podejdzie albo nie, jeżeli będzie brakować basu dokupić suba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.