Skocz do zawartości
IGNORED

Mikrofon do kalibracji Audyssey

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie podłączam do mojego Marantza SR 7009 mikrofon ACM1HB ale chyba coś w mikrofonie padło bo amplituner go nie widzi, wziąłem mikrofon od suba i wszystko idzie ok, ale wiadomo nie jest to mikrofon zbyt czuły. czy ktoś już miał takie problemy z mikrofonem? Czy są jakieś dobre zamienniki wśród mikrofonów co by dobrze zrobiły kalibrację? Mój model na Allegro jest tylko trochę drogi.

https://www.audiostereo.pl/topic/132662-mikrofon-do-kalibracji-audyssey/
Gość

(Konto usunięte)

Mikrofon Audyssey jest dedykowany (kalibrowany) do konkretnego modelu sprzętu, nie można stosować innego mikrofonu. Aby jednoznacznie wykluczyć wadę sprzętu, spróbuj podłączyć swój mik do innego ampli (np. w sklepie) i sprawdź, czy tamten go wykryje.

Możesz kupić, warto jednak swój mieć ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może Ci się przewód uszkodził, zanieś do jakiegoś serwisu w okolicy to Ci możę naprawią za 20zł :)

Ukryta Zawartość

Ja mam mikrofon Yamahy i też często używam do kalibracji bo jak dzieciaki przyjdą z rodziny to wiadomo lubią coś poprzestawać ja go zwiał gnotę i od roku nic mi sie nie złamało podłączam i od razu jest wykrywany. Po raz kolejny Yamaha guruję jesli chodzi o awaryjność nie tylko amplifów

• 2 tygodnie później...

Panowie tak w ogóle podczas kalibracji jak macie mikrofon na statywie, to statyw z mikrofonem stawiacie na ziemi w miejscu głównym odsłuchu z mikrofonem na wysokości uszu, czy statyw z mikrofonem stawiacie na fotelu, na którym oglądacie?

Panowie tak w ogóle podczas kalibracji jak macie mikrofon na statywie, to statyw z mikrofonem stawiacie na ziemi w miejscu głównym odsłuchu z mikrofonem na wysokości uszu, czy statyw z mikrofonem stawiacie na fotelu, na którym oglądacie?

Osobiście trzymam w ręku na jednej pozycji podczas jednej serii pomiarów. Pod koniec sprawdzam czy dekoder właściwie obliczył odległości głośników od odsłuchu oraz czy właściwie podał wielkość kolumn small/large.

Ja wam powiem mam stand i robię pomiary jak yamaha zaleca na wysokość uszów postawiłem dwie pufy na fotelu tak na próbę bo odpowiada to wyskości uszów i wam powiem że amplif odcina mi kolumny tak samo tylko sub inaczej?

Mnie najbardziej interesuje czy odstawić kanapę na, której oglądam i statyw z mikrofonem ustawuć na ziemi czy mikrofon ze statywem tak jak oglądam na kanapę i robię pomiar

Mnie najbardziej interesuje czy odstawić kanapę na, której oglądam i statyw z mikrofonem ustawuć na ziemi czy mikrofon ze statywem tak jak oglądam na kanapę i robię pomiar

Obojętnie. Ważne aby mikofon znalazł się na wysokości i w strefie odsłuchu i był stabilny podczas pomiaru.

Ja przymocowywuje mikrofon do czoła jak jednorożec i tylko tak kalibruje, różnica dla moich uszów jest ogromna !

Są takie specjalne adaptery

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja przymocowywuje mikrofon do czoła jak jednorożec i tylko tak kalibruje, różnica dla moich uszów jest ogromna !

Są takie specjalne adaptery

Ukryta Zawartość

Dobre.Prawo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - panowie punkt pierwszy tego poradnika, robicie tak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - panowie punkt pierwszy tego poradnika, robicie tak?

Denon, Onkyo w MultiEq XT32 pokazuje na wstępnie poziom subwoofera i instrukcja mówi, żeby ustawić 75dB. Z mojego doświadczenia nie zauważyłem żadnego problemu przy ustawieniu odrobinę wyższego poziomu np. 80dB. Wzrasta wtedy stosunek sygnal/ szum tła i o ile wynik nie wychodzi na -max wartości (-12dB) to wszystko powinno być ok.

Najczęściej po kalibracji podnoszę o 1-3dB poziom subwoofera.

Ukryta Zawartość

instrukcja mówi, żeby ustawić 75dB. Z mojego doświadczenia nie zauważyłem żadnego problemu przy ustawieniu odrobinę wyższego poziomu np. 80dB. Wzrasta wtedy stosunek sygnal/ szum tła

Podkręcasz przed kalibracją? W takim przypadku amplituner zmniejszy sygnał wyjściowy i stosunek sygnał/szum spadnie, co pewnie i tak nie ma większego znaczenia dla suba.

Zamiast podkręcać po kalibracji, może lepiej włączyć Dynamic EQ?

Gość

(Konto usunięte)
Z mojego doświadczenia nie zauważyłem żadnego problemu przy ustawieniu odrobinę wyższego poziomu np. 80dB.

W moim procesorze Marantza, MultEQ XT32 nie pozwoli przejść do następnego etapu, jeżeli nie ustawisz poziomu suba na 75dB ±2dB. Identycznie jest w Audyssey Pro. Mógłbyś opisać jak udaje ci się ustawić 80dB i rozpocząć proces autokalibracji? Moje doświadczenia z Denonem i Marantzem wskazują, że nie jest to możliwe.

Podkręcasz przed kalibracją? W takim przypadku amplituner zmniejszy sygnał wyjściowy i stosunek sygnał/szum spadnie, co pewnie i tak nie ma większego znaczenia dla suba.

Zamiast podkręcać po kalibracji, może lepiej włączyć Dynamic EQ?

Popej, w trakcie kalibracji chcę by sygnał z subwoofera był głośniejszy. Po kalibracji tak jak piszesz amplituner odpowiednio ustawi poziom na -.

Dynamic EQ mam włączone, ale najczęściej lubię mieć odrobinę więcej basu niż standardowe ustawienie.

W moim procesorze Marantza, MultEQ XT32 nie pozwoli przejść do następnego etapu, jeżeli nie ustawisz poziomu suba na 75dB ±2dB. Identycznie jest w Audyssey Pro. Mógłbyś opisać jak udaje ci się ustawić 80dB i rozpocząć proces autokalibracji? Moje doświadczenia z Denonem i Marantzem wskazują, że nie jest to możliwe.

Nie wiem jak jest w Marantzie ale w Denonie 4520 z tego co pamiętam przeszedłem dalej przy poziomie 78 albo 80dB dla subwoofera. (podobnie w Onkyo 818)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.